Як заробити на суниці

19 вересня 2012

Суниця - одна з найулюбленіших ягід в усьому світі. Головне її достоїнство - скоростиглість. Це найперша ягода в саду. І вона дуже зручна для переробки, тому що за короткий період дає справжній вал ягід. За це її і цінують виробники. А масове дозрівання дозволяє непогано заробити на першій ягоді.

500 Г З КУЩА?

Таку врожайність часто вказують торговці суничними саджанцями. Але треба усвідомлювати, що це врожайність потенційна. Її можна одержати в ідеальних умовах, чого під відкритим небом, та й у теплиці, ніколи не станеться.

Реальна врожайність набагато менша. І чим північніше, тим менш врожайні сорти. Як правило, рекорди у вигляді 300-350 г з куща одержують тільки в Криму. Північніше ж, незважаючи на рясне завезення імпортних сортів, найбільш врожайними залишаються Фестивальна і Зенга-Зенгана, що дають до 150-180 г з куща.

Іноземні - сильніше підмерзають і вимагають більш рідкої посадки.

Отже, при гарному догляді, після м'якої зими можна виростити до 1,2-1,4 кг суниці з квадратного метра. Ну, а попит на ринку на якісну ягоду завжди високий.

КОЛИ САДЖАТИ?

Закладати суничну плантацію краще восени, тоді вона вже наступного року себе виправдає. Щоб посадковий матеріал не згорів на сонці, його висаджують під час дощів, коли стає прохолодно. Головне, щоб саджанці до морозів встигли вкоренитися.

Пустити корені суниця встигає за 2,5-3 тижні. Якщо морози вдарять раніше, частина може до весни не дожити, на грядках утворяться прогалини і весняний врожай буде невисоким. Тому саджати краще із запасом.

ЯК САДЖАТИ

У більш холодних районах роблять під суницю високі гряди до 60 см висотою і основою до 1 метра. Так, за рахунок кращого прогрівання гребеня, ягоду рятують від надлишкової вологості і прискорюють дозрівання врожаю.

Південніше гребені роблять нижчими і кущі саджають не на їхній верх, а на схил - приблизно посередині. Така посадка дозволяє уникнути гниття ягід при затяжних дощах і не гнітить кущі у спекотну погоду. Жителі півдня ж вирощують суницю на рівних грядках або риють траншейки до 8 см глибиною, у яких краще зберігається волога після поливів.

Стандартна відстань - 60 см між рядами і 30-35 см у ряді. Але чим крупноплідніший сорт, тим більше треба залишати місця між рослинами. Дрібноплідну ремонтантну суницю взагалі вирощують суцільним килимом.

Якщо стоїть завдання одержати високий врожай у перший же рік, то висаджують суницю стрічками по 2-4 ряди з відстанню між рядами у стрічці 35 см.

НАЙБІЛЬШ РИНКОВИЙ СОРТ

Гарних сортів маса. Але треба вибрати найпривабливіший для покупця. Найврожайніші типу Фестивальної або Зенга Зенгани - універсальний вибір. Але їхній врожай не дуже транспортабельний і має не такий ефектний вигляд, як нові сорти. Хоча частину площі варто засадити і цими старими сортами - виручить у морозні зими.

Дуже крупноплідні Богота і Гігантела Максі. Але якщо перша дуже сильно страждає від гнилі ягід і практично не придатна для вирощування на землі (застеляють ґрунт соломою або нетканим агроволокном), то Гігантела сильно дрібнішає і мало зав'язує ягід аж до повної їхньої відсутності, якщо погано за нею доглядати.

Більш невибагливі сорти Кармен, Лорд, Кардинал, Зенга-фруктата. У них інші проблеми: чим північніше - тим менше ягід, та й уступають за товарними якостями новинкам.

Мармелада, Холідей, Хоней відрізняються гарною яскраво-червоною ягодою з привабливим блиском. М'якоть у них щільна, хрустка, одна з найтранспортабельніших.

Всі перераховані сорти знамениті своєю високою врожайністю.

Більш врожайні так звані сорти нейтрального дня. Це знаменита у нас Єлизавета-2, Московський делікатес, а також імпортні Брайтон, Тристар, Селва... Вони хоч і дають за літо у 1,5-2 рази більше ягід, відрами їх збирати не вийде, тому що плодоносіння розтягнуте на весь теплий період. Зате для торгівлі зручно - ринок «не перетравлює» велику кількість ягід, а щодня з п’яток баночок і зібрати неважко, і продати можна. Плодоносять ці сорти із травня до морозів.

СИЛЬНЕ СЕРЦЕ

Яку розсаду вибирати? Головне у суничної розсади - не кількість листя, і навіть не кореніь. Листя достатньо і двох-трьох. Головне - розмір серденька. Чим воно крупніше, тим вищим буде врожай із плантації.

Вибирайте розсаду з найбільш великими серденьками і при посадці не заглиблюйте їх у ґрунт. Інакше дарма перепсуєте якісний посадковий матеріал.

Стежте ще, щоб розсада не була витягнутою. Така виростає там, де була тінь або суниця сиділа суцільним килимом. Вона погано приживається і не дуже врожайна. Чим якісніша розсада, тим менше зусиль у вас піде наступного року на прополку і підсадження нових рослин замість тих, що загинули.

КОРІННЯМ - ЗЕМЛЮ

Важливо не тільки знайти гарну розсаду, але і правильно її перевезти. У магазинах дуже часто себе не обтяжують і розсаду везуть у воді. У результаті вона не приживається - підгниває серденько або корінці. Возити розсаду можна тільки засипавши корені вологою землею, у ящиках або поліетиленових мішках.

Кореневу систему рослин перед посадкою можна обробити фунгіцидно - інсектицидною сумішшю.

НАДІЙНА ТРІЙЦЯ

Не треба захоплюватися одним сортом. Щоб завжди бути з урожаєм, саджайте три різних сорти: ранній, середній і пізній. Але і трьома не завжди можна обмежитися, тому що інтервал між дозріванням середнього і пізнього сортів може становити більше місяця.

Поступово підсаджують «проміжні» сорти. Втім, більше шести різних найменувань тримати не варто - занадто клопітно доглядати.

ПОПЕРЕДНИКИ ПОЛУНИЦІ

Плодоносну полуницю рекомендується вирощувати у сівозміні після чорного пару або зернових. Не рекомендується вирощувати полуницю після картоплі або томатів, а також повертати полуницю на те ж поле раніше, ніж через 6 років.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8234 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс