Вересень для садівника - місяць відповідальний

5 вересня 2012

Літо минає, наступає неминуча пора зів'янення, і у цей час необхідно, з одного боку, постійно піклуватися про те, щоб сад зберігав свою привабливість, з іншого боку - готуватися до майбутніх холодів. Від того, наскільки вчасно і грамотно виконані роботи, багато в чому залежить, яким буде сад у наступному сезоні.

Вересень - найкращий час для підготовки посадкових ям і траншей. На занадто вологих ділянках викопують дренажні канави або бурять дренажні свердловини. Перекопують грядки, що звільнилися від овочів.

Земля, як і рослини, має потребу у догляді. Якщо не вдалося внести гній, то прикопайте на багнет лопати свіжі стебла та листя багаторічного люпину, бобів, квасолі, бадилля буряка та моркви - це гарне добриво. Здрібнені стебла і квітки календули (нагідків) і чорнобривців, закладені у ґрунт, очищують його від злісних шкідників та від грибкових хвороб. Восени зрізують стебла, квітки цих рослин, дрібно рубають і посипають цією зеленою масою ділянку. Таким чином, щорічно можна оздоровити досить великі ділянки городу. Прекрасними зеленими захисниками є і такі рослини, як пижмо, полин, лаванда, деревій, ромашка.

Плодові дерева і ягідники обов'язково підживлюють повним мінеральним добривом (азофоска, нітрофоска), вносячи залежно від родючості ґрунту від 30 до 50 г на 1 кв. м. Азотні добрива, внесені під час осіннього підживлення, збільшують ріст активних коренів, що підвищує морозовитривалість плодових і ягідних культур.

Саме пора починати готувати сад до зими. Уважно огляньте всі гілки ягідних культур. Ті, що уражені хворобами та шкідниками, обріжте і спаліть. Для профілактики різних хвороб варто обприскати кущі 1%-вою бордоською рідиною. Дерева підживлюють і поливають, коли на них починають жовтіти листя. У кронах плодових дерев після зняття врожаю знаходиться багато спор парші, тому дерева варто обприскати 10%-вим розчином сечовини. Після листопаду обов'язково зберіть і спаліть листя. Стовбури очистіть від омертвілої кори та побіліть вапном.

З коренеплодів у першу чергу збирають буряк. Він не переносить мінусових температур. Бадилля коротко обрізають, інакше буряк втратить багато вологи і буде непридатним для тривалого зберігання. З 25 вересня по 5 жовтня саджають озимий часник. Для кращого результату часникові зубочки заглиблюють у землю на 5-7 см. Викопайте разом із грудкою землі селеру, петрушку, базилік і посадіть їх у горщики. Міні-город на підвіконні буде радувати вас ще довго.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5839 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс