Виноград. Зберегти до весни

5 вересня 2012

Хто з нас не хотів би покуштувати свіжий виноград у травні? Причому збережений так, начебто його тільки що зняли з лози! Багатьох цікавить питання: як зберігати виноград.

ЯК ЗБИРАТИ

Виноград, призначений для зберігання, знімайте з кущів якнайпізніше і у суху погоду: навіть крапелька дощу або роси, що потрапила на плоди, значно скоротить строки зберігання навіть найбільш лежких сортів.

Беріть грона, що ростуть із добре освітленої сторони куща. Зрізуйте секатором, підтримуючи гроно рукою за гребненіжку, не торкаючись плодів і не порушуючи воскового покриття.

Потім ножицями з тупими кінцями акуратно видаліть ушкоджені ягоди. Знятий виноград відразу ж віднесіть у приміщення.

СПОСОБИ ЗБЕРІГАННЯ

Способів зберігання винограду існує, мабуть, не менше, ніж способів зберігання яблук.

Якщо врожай невеликий, можна використовувати посудини з водою. Для цього зріжте грона, захопивши частину лози (над гроном - 5-6 см, під ним - 20-30 см), і поставте (як букети) у воду. А щоб вона не закисала, киньте у неї кілька шматочків деревного вугілля або щіпку повареної солі. Такий спосіб називається «зберіганням на зелених гребенях».

Цей спосіб можна трохи вдосконалити. Два грона з відрізаними довгими гребненіжками з'єднайте шпагатом так, щоб між гронами було приблизно 30-40 см. Потім «зв'язку» перекиньте через поперечину, розташовуючи ягоди на різній висоті. На кінці гребненіжок наколіть по соковитій виноградинці.

Відмінно зберігається виноград і на «сухих гребенях». У цього способу кілька варіантів.

1. Зрізати грона, захопивши трохи лози, і розвісити їх на натягнутому дроті.

2. Скласти (як яблука) у ящики. Правда, укладати грона необхідно під кутом 45 градусів гребненіжкою нагору і в один шар.

3. Розкласти на стелажах, застелених папером, і накрити темним легким матеріалом (тим же спанбондом) або подвійним шаром паперу. Головне, щоб на них не потрапляло світло.

При зберіганні на полицях або в ящиках циркуляція повітря помітно погіршується. А це чревате тим, що плоди почнуть загнивати.

Щоб звести до мінімуму хвороби, між гронами розкладіть невелику кількість бісульфату калію або бісульфату натрію. При взаємодії з вологою ці препарати виділяють сірчистий газ, який, як відомо, є прекрасним антисептиком. Навіть якщо частина хімічних речовин і потрапить на ягоди, не хвилюйтеся: їхня якість від цього анітрошки не погіршиться. Бісульфати прекрасно розчинюються у воді і легко змиваються зі шкірки. Поза залежністю від обраного способу періодично оглядайте грона і видаляйте хворі ягоди.

ЯК ЗБЕРІГАЛИ НАШІ ДІДИ

Гроно на 15 хвилин опустіть у чисту воду температура якої приблизно +35°С. Потім рівно на 5 секунд - в окріп і відразу ж у холодну. Потім ягоди розкладіть на чистій тканині та підсушіть. Зберігайте грона у прохолодному, сухому місці на стелажах, пересипавши деревною тирсою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7829 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс