Як одержувати з площі 10 квадратних метрів щодня по великому відру огірків. Досвід городника

29 серпня 2012

Присадибна ділянка - свого роду лабораторія під відкритим небом. Ось як, наприклад, без експерименту дізнатися, що під ліщиною можна зібрати прекрасний врожай огірків?

Років п'ятнадцять назад ми посадили на своїй присадибній ділянці деревце ліщини. Поки воно було невеликим, саджали під ним картоплю, капусту, моркву і коли дерево виросло, почало приносити багато горіхів. Обрізати його було шкода, а що можна тепер саджати під ним, щоб і посаджене росло, і ми збирали хоч якийсь врожай горіхів, - стало незрозумілим.

Ми вирішили посадити огірки, і ефект перевершив всі очікування. З площі 10 кв. м збирали щодня по великому відру. Огірочки невеликі і дуже привабливі, переростків немає.

Перед тим як саджати огірки, підготовлюємо ґрунт: перед перекопкою під зиму вносимо органічні добрива, а навесні - мінеральні. Щоб не було капустянок, у ґрунт вносимо яєчну шкаралупу, яку збираємо і сушимо взимку, а потім подрібнюємо. Землю перед посадкою обробляємо бордоською сумішшю - свого роду дезінфекція. Перед тим як висіяти насіння, робимо мотикою або сапкою канавки глибиною 10 і шириною 20-25 см. Потім засипаємо їх органікою з перепрілою тирсою.

Підготовлене насіння висаджуємо у бруствери канавки, а коли вся площа буде засаджена, поливаємо дуже теплою водою (приблизно 45°) з поливалки.

Для підживлення огірочків, що вже зійшли, використовуємо настій дводомної (пекучої) кропиви. Робиться він так: беремо, наприклад, стару емальовану каструлю приблизно на 30-40 л, у неї закладаємо кропиву, заливаємо гарячою водою і настоюємо 10 днів. За цей час вміст каструлі встигає перебродити. Потім розводимо цей настій з розрахунку 1 л на 10 л води і заливаємо в канавки так, щоб підживлюючий розчин стояв у них хоча б 5-10 хв. Воду для поливу використовуємо дощову. І чим теплішою буде вода, тим краще.

Коли огірки розростуться, починаємо обприскувати їх дуже теплою водою (не нижче 45°) з марганцівкою. Обприскування ми проводимо раз на тиждень, якщо утримується нежарка погода. А коли сильна спека- два рази на тиждень.

Батоги добре розвиваються і цвітуть, і огірки ростуть до самих морозів. Батоги, як ліани, тягнуться по сітках, прив'язаних до кілків 1 висотою 3 м. Коли ходимо доріжками між рядами (доріжки посипані тирсою) - огірочки всі на очах, тому і переростків немає.

Щоб не було пустоцвітів, залучаємо для запилення бджіл та інших комах. Для цього беремо півлітрову банку, наливаємо теплої води, додаємо десертну ложку меду, перемішуємо. Потім набираємо рідину в рот і пирскаємо. Ефект вражаючий: пустоцвітів майже немає, зав'язей повно. Тепер тільки і дивися, щоб земля в посадках не пересихала. Рослини стоять зелені і не вражаються хворобами, особливо борошнистою росою.

Так, ось що ще. Закривши насіння у ґрунт, всю площадку присипаємо деревним попелом. А для зменшення кислотності ґрунту по всій ділянці щороку розкидаємо здрібнену крейду. Огірки саджаємо таких сортів: Малиш, Хлопчик з пальчик, Весела сімейка, Ніжинський.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8693 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс