Як захистити себе від інфекції?

12 червня 2013

Літній сезон тільки починається, а епідеміологи вже б'ють тривогу. Щорічно реєструються випадки захворювання холерою. 

Після дослідження, у пацієнтів, яким був поставлений діагноз «гострий гастроентерит», санітарні лікарі виділили холерний ембріон 01 Ель-тор, Огава. Що спричинило спалах холери - ще потрібно з'ясувати. А поки, як повідомляє протиепідемічний штаб, посилений контроль продажу морепродуктів на ринках.

У наш щоденний раціон харчування усе активніше включається рослинна їжа, багата вітамінами й амінокислотами. Здавалося б, доступність овочів, різноманітність раціону повинні зміцнити наш організм... Втім, поряд з безсумнівною користю зелені, вона може нести й істотну загрозу. Днями надійшла інформація про те, що кількість смертельних випадків у результаті кишкової інфекції, що викликана ентерогеморагічним штамом бактерії Escherichia coli (ЕНЕС), у Німеччині виросла до тридцяти. Тим часом загальна кількість інфікованих вже перевищила 1200 чоловік. Тому німецькі епідеміологи просять відмовитися від вживання сирих овочів, і, у першу чергу, огірків, помідорів і салату.

Сезонний підйом захворюваності населення гострими кишковими інфекціями сальмонельозом, дизентерією, гастроентероколітами як бактеріальної, так і вірусної природи  спостерігається в Україні щорічно, але щоразу стає для нас якоюсь   несподіванкою. Тому ще раз про те, як захистити себе в літній період від інфекції, ми попросили розповісти Юрія Олександровича СУХОВА, доцента кафедри інфекційних хвороб НМАПО імені П. Л. Шупика.

-  Насамперед,  хочу застерегти, що левина частка цих захворювань приходиться на дітей, особливо молодшого віку - до 2-х років. Як джерело зараження виступає хвора людина або носій інфекції.  

Як правило, у теплий період року активізуються збудники кишкових інфекцій,  і збільшу-ється кількість факторів передачі - овочі, зелень, вода відкритих водойм,  пісок на дитячих ігрових площадках і ґрунт на присадибних ділянках.

Збудникам гострих кишкових інфекцій властива висока стійкість у зовнішньому середовищі. Приміром, збудники дизентерії виживають на брудному посуді, у продуктах харчування та  воді протягом  10 діб. Тому харчові продукти з простроченими строками, які  до того ж зберігаються з порушенням температурного режиму, стають відмінним живильним середовищем для швидкого розмноження інфекції цієї групи. Факторами передачі також стають і дитячі іграшки, які не обробляються після прогулянки.

- Через це гострі кишкові інфекції й називають  хворобами «брудних рук»? 

- Існує величезна кількість захворювань, яких можна уникнути, якщо вчасно помити руки (або хоча б протерти вологою серветкою). До таких хвороб належать, як вже говорилося, дизентерія, сальмонельоз, а також черевний тиф, гепатит і навіть холера. 

Величезна кількість людей потрапляє у лікарні винятково через свою недбалість, забуваючи  помити руки перед прийомом їжі.

Питання гігієни не може бути проблемою однієї людини. Всупереч своєму  бажанню, вона може стати розповсюджувачем важких захворювань у колі родини, серед близьких і рідних. Кишкові інфекції здатні вразити відразу все сімейство, а не одну людину. 

Питання гігієни рук є особливо гострим на підприємствах громадського харчування, у дитячих установах. До працівників таких закладів застосовуються підвищені вимоги, адже від того, наскільки ретельно дотримуються співробітники правил особистої гігієни,  багато в чому залежить здоров'я  оточуючих  людей.

Відомі випадки, коли під час епідемій багато людей уникли захворювань саме тому, що вчасно і регулярно мили руки. Існують достовірні відомості щодо того, який ефект здійснює на мікроби ця проста дія. Уявіть собі, що мікроби гинуть протягом 10 хвилин, якщо їх помістити на чисту шкіру рук. 

А тепер увага, ті, хто не любить мити руки! 

Мікроби на шкірі брудних рук   продовжують жити у 95 відсотках всіх випадків. Не варто встановлювати собі нагадування на мобільному телефоні для того, щоб не забути помити руки.  Постарайтеся зробити так, щоб цей процес був природним, без зайвих нагадувань.

- А що робити, якщо заходи профілактики не дали бажаного результату,  і людина все-таки занедужала гострою кишковою інфекцією?

- З появою  вже перших симптомів  діяти потрібно швидко і відповідно ситуації. Варто негайно звернутися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням. 

Якщо захворювання супроводжується діареєю, необхідно забезпечити регідратацію організму (вживання великої кількості рідини або, у важких випадках, застосувати спеціальні процедури в медичному стаціонарі). 

Через те, що більшість збудників ГКІ - бактерії, антибактеріальна терапія має першорядне значення.

Існує кілька жорстких вимог, які пред'являються до антибактеріальних препаратів. Вони повинні бути смертельними для патогенних мікроорганізмів і  безпечними  для людини, при цьому вибір препарату для лікування дітей молодшого віку - особливо відповідальне завдання. Справа в тому, що точно встановити вид збудника ГКІ складно - на проведення лабораторного аналізу потрібен час, а почати лікування необхідно якнайшвидше. 

Ще однією проблемою є несприйнятливість хвороботворних мікроорганізмів до різних антибіотиків. 

Величезна кількість популярних раніше антибіотиків сьогодні стрімко втрачає свою ефективність і випадає зі списку препаратів, рекомендованих для лікування ГКІ. 

Оптимальним рішенням у цих умовах є застосування препаратів на основі ніфуроксазиду - антибактеріального агента, що має цілий ряд позитивних властивостей, які роблять його незамінним при терапії кишкових інфекцій.

- Чим же він такий гарний, цей препарат? 

- Найважливішою його особливістю  є  високий ступінь безпеки. Препарати на його основі можуть застосовуватися для лікування дітей будь-якого віку, починаючи з місячного. 

Призначати антибіотики, що застосовуються для лікування дорослих людей, дітям раннього віку небезпечно, а в багатьох випадках і просто неприпустимо. Адже важкі побічні ефекти та передозування можуть мати серйозні наслідки. Тому препаратів, дозволених до застосування маленьким пацієнтам,  не так багато. 

З урахуванням того, що більшість «важких» пацієнтів з ГКІ належить саме до цієї вікової групи, ніфуроксазид у багатьох випадках виявляється фактично незамінним.

П'ЯТЬ КЛЮЧОВИХ ПРИЙОМІВ З ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ІНФЕКЦІЙ

1. ПІДТРИМУЙТЕ ЧИСТОТУ

- мийте руки, перед тим як брати продукти і готувати їжу;

- мийте руки після туалету;

- вимийте та продезінфікуйте всі поверхні і кухонні приналежності, що використовуються для готування їжі;

- охороняйте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. ВІДОКРЕМЛЮЙТЕ СИРЕ І ПРИГОТОВЛЕНЕ

- відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів;

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приналежностями, такими як ножі й обробні дошки;

- зберігайте продукти в закритому посуді, для запобігання контакту між сирими й готовими продуктами.

3. ДОБРЕ ПРОСМАЖУЙТЕ АБО ПРОВАРЮЙТЕ ПРОДУКТИ

- ретельно просмажуйте або проварюйте продукти, особливе м'ясо, птицю, яйця і морські продукти;

- доводьте такі страви, як супи і смаженину, до кипіння, щоб бути впевненими, що вони досягли 70°С. При готуванні м'яса або птаха їхні соки повинні бути прозорими, а не рожевими. Рекомендується використання термометра;

- ретельно підігрівайте приготовлені продукти.

4. ЗБЕРІГАЙТЕ ПРОДУКТИ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ

- не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше ніж на 2 години;

- охолоджуйте без затримки всі приготовлені та харчові продукти, що швидко псуються, (бажано нижче 5°С);

- тримайте приготовлені страви гарячими (вище 60°С) аж до сервіровки;

- не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

5. ВИКОРИСТОВУЙТЕ БЕЗПЕЧНУ ВОДУ І БЕЗПЕЧНІ СИРІ ПРОДУКТИ

- використовуйте безпечну воду або забезпечте її безпеку в результаті обробки;

- вибирайте продукти, що були оброблені з метою підвищення їхньої безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

- мийте фрукти й овочі, особливо коли вони подаються в сирому вигляді;

- не вживайте продукти з простроченим терміном придатності.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8633 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс