Як уникнути обморожень? Поради лікаря

2 січня 2013

Пройшли снігопади по всій Україні, але зима подарувала нам ще й морози, які вже наробили багато лиха у Європі. Згадаємо хоча б десятки замерзлих на смерть. Так що Богу молися, а сам стережися. Як підготуватися до холодів? Чи допомагає алкоголь зігрітися? Чому замерзлу людину не можна розтирати снігом? Як попередити обмороження? На всі ці питання ми попросили відповісти невропатолога вищої категорії, кандидата медичних наук Тетяну Іванівну Насонову.

- Першою на перепад температури реагує наша нервова система. Реагує майже як на раптовий стрес. За командою певних центрів у головному мозку починають викидатися в кров так звані контрінсулярні гормони (гормони стресу, у тому числі адреналін і норадреналін). А вони звужують наші периферичні, тобто зовнішні судини - шкіри, слизових, і розширюють внутрішні - серцевого м'яза, мозку, нирок та інші, інші, інші. Виходить, що організм починає обігрівати сам себе зсередини, а зовні не пускає холод. Саме тому замерзають так часто п'яні люди - адже у них порушена централізація кровообігу. За рахунок алкоголю судини шкіри розширюються, створюючи штучне, але зовсім неправильне відчуття тепла.

- Найчастіше від холодного повітря страждають вуха, ніс, пальці, чи не так?

- Цілком правильно, адже в холоди через розріджене повітря змінюється в'язкість крові - вона стає більш густою, гірше пересувається по судинах. Через це можуть виникати стрибки тиску у гіпо- і гіпертоніків. Те ж стосується й рівня глюкози в крові - їй складніше проникнути в клітину. Тому різко виснажуються запаси глікогену. Це погано позначається на загальному самопочутті всіх людей. А на розріджене повітря погано реагують і люди з бронхо-легеневими захворюваннями.

- Говорять, що обморозитися можна навіть навесні або восени?

- Обмороження може трапитися не тільки взимку. Його можна отримати на весняному або осінньому вітрі. Якщо на ногах тісне взуття без устілок, і людина страждає підвищеною пітливістю ніг, це теж підвищує ризик обмороження.

- Як зрозуміти, що вже все - переохолодився?

- Перша ознака того, що пора в тепло - тремтіння. Таким чином наші м'язи реагують на мороз, тремтіння дозволяє збільшити тепловіддачу майже в чотири рази. Наступна стадія охолодження - поколювання шкіри та біль у кінчиках пальців. Причому, ми не вважаємо це серйозним, а тим часом, щоки, кінчик носа, що побіліли, пальці на ногах, що втратили чутливість, - це ознака першої стадії обмороження. Чим довше ми перебуваємо на морозі, тим небезпечнішим буде переохолодження. Лікування від такого обмороження може тривати протягом декількох навіть не днів, а тижнів. Шкіра може лупитися, навіть втратити чутливість на деякий час.

- Чи можна тупотіти ногами?

- Тупіт - це те ж тремтіння, тільки більш інтенсивне. Таким чином ми розігріваємо м'язи, тому, якщо ви довгий час перебуваєте на холоді, рухатися потрібно обов'язково: ходити-бігати-стрибати і так далі.

- Чи допоможе алкоголь зігрітися?

- Ні. Алкоголь розширює судини, і вони швидше віддають тепло. При температурі нижче +8 С еритроцити гірше переносять кисень у тканині. Починається кисневе голодування. Якщо не надати першу допомогу і не зігріти людину, клітини почнуть гинути.

- Чим же зігрітися на вулиці?

- Точно не алкоголем - він лише порушує кровообіг, створюючи оманне відчуття тепла. Приблизно також діє сигарета - нікотин тимчасово розширює судини, злегка поліпшуючи кровообіг. Але потім відбувається «відкат системи», тобто судини можуть навіть спазмуватися. Дуже ефективними є присідання - це насос для судин.

- Що робити при обмороженні?

- Симптоми: збліднення, холодні кінцівки, втрата чутливості, набряки кінцівок, пузирі з прозорим або кров'янистим вмістом, синюшні плями. При легких обмороженнях людина одержує поверхневі опіки. При важкому ступені обмороження страждають всі тканини, аж до кісткової.

Відвести в тепло, роззути потерпілого. Розтерти йому кінцівки, поки вони не почервоніють. Можна руками, можна шматочком вовни або подихом. Тільки після цього варто опустити замерзлі кінцівки у воду кімнатної температури. Поступово піднімати температуру води до температури тіла. Накласти суху пов'язку та укутати. Якщо чутливість не повертається, а площа обмороження більше долоні і з'явилися пузирі, потрібно терміново викликати лікаря.

- А чого робити не можна в жодному разі?

- Розтирати обморожені частини тіла снігом. Таким чином можна ушкодити і без того тендітні судини і занести інфекцію. Не можна відразу відправляти потерпілого під гарячий душ. Кровообіг від різких перепадів температури тільки ще сильніше застопориться й у результаті уражені ділянки можуть загинути. Не потрібно нічого змазувати жиром і тим більше розкривати пузирі на шкірі.

- Як же запобігти обмороженню?

- Варто носити у холодну погоду вільне та тепле взуття. Вузьке взуття та рукавички здавлюють поверхневі судини - порушується кровотік, підвищується ризик обмороження. Прийшла зима - просто вставте теплі устілки у взуття та надягайте вовняні шкарпетки замість бавовняних. Рукавиці повинні бути з водостійкої тканини, що не продувається, з хутром усередині. І ще - не мийте руки, виходячи на вулицю!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6343 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс