Біодобавки: "за" та "проти"

28 листопада 2012

Лаяти біодобавки у нас стало ледве не правилом гарного тону. І все-таки слід зазначити, що необхідність їхнього прийому визнана в усьому світі. І цілком можливо, з часом і серед наших співвітчизників кількість скептиків відносно Бадів зменшиться. Втім, трапиться це лише в тому випадку, коли ми будемо впевненими: Бади - це якісний і безпечний товар, що містить тільки комплекс корисних речовин. Тому сьогодні про роль і місце біодобавок у підтримці здоров'я людини ми запросили розповісти кандидата медичних наук Тараса Ігоровича КМЕТЯ.

- Що таке Бади, Тарасе Ігоровичу, якщо не ліки?

- Існують два поняття: харчові добавки та біодобавки до їжі, які донині плутають навіть фармацевти, які над вітринами з біодобавками до їжі встановлюють вивіску «харчові добавки».

Щоб уникнути плутанини надалі, нагадаємо, що харчові добавки - це ті речовини, які додаються у харчові продукти для надання їм певних властивостей, - загущувачі, ароматизатори, консерванти і т.п. На етикетках харчових продуктів вони позначаються цифрами з індексом «Е».

Ми нерідко бачимо, що виробники та дистриб'ютори Бадів позиціюють їх саме як лікувально-профілактичні засоби. Не маючи на те жодного права, біодобавки стали складати конкуренцію лікам.

Щоб протистояти такому настільки негативному та відверто, помітимо, небезпечному розвитку подій, Мінздрав України рекомендує тим виробникам Бадів, які наполягають на лікувально-профілактичних властивостях своєї продукції, зареєструвати її як лікарські засоби (ЛЗ). В іншому випадку виробник Бадів зобов'язаний прибрати з етикетки, з інструкції слова «має лікувально-профілактичну дію».

- Чому біодобавки не можуть лікувати?

- Сьогодні для класифікації біодобавок до їжі ми використовуємо систему, запропоновану Інститутом харчування АМН, що поділяє Бади на три основних категорії: нутрицевтики, парафармацевтики та еубіотики. У ній визначено, що кількість активних речовин у нутрицевтиків (до них належать вітаміни, ненасичені жирні кислоти, мікроелементи, харчові волокна і т.д.) не повинна перевищувати 6 добових норм людини.

Всім відомо, що вітамінно-мінеральні комплекси реєструються і як БАД, і як ЛЗ. Якщо порівняти склад цих комплексів, то ми відразу побачимо, що у біодобавках ці речовини виявляться у межах фізиологічної норми, тоді як у лікарських речовинах їхні дози будуть перевищувати добову норму у 5-7 і навіть 20 разів.

Парафармацевтики завдяки вмісту в них біологічно активних речовин більш наближені до ЛЗ. Навіть дослівний переклад слова «парафармацевтики» означає «майже ліки», але все-таки «не ліки». Ними теж лікуватися не можна, тому що дозування активних речовин повинно бути нижчим терапевтичних доз.

Вказівки з цього приводу містяться у відповідному наказі Мінздраву України, і якщо виробник не порушує технічних умов, згідно яких він повинен готувати Бади, то в їхній рецептурі не може бути перевищення цих активних речовин.

Отже, позиціюючи свій товар як лікувально-профілактичний засіб, він просто обманює споживачів.

Якщо ж виробник забезпечив терапевтичну дозу у своїй продукції, то він вже обманює органи, що зареєстрували його засіб як біодобавку до їжі.

Різниця між Бадами та ліками досить відчутна. Бади діють тільки у межах фізиологічної норми, саме тому їх застосовують довгостроково. І якщо ліки можуть мати ефект вже через кілька хвилин, то для досягнення такого ж ефекту за допомогою біодобавки її доведеться щодня приймати протягом 4-6 тижнів.

- Для чого ж призначені Бади?

- Насамперед, вони заповнюють дефіцит есенциальних харчових речовин, необхідних для підтримки нормальної життєдіяльності людини, надходження яких з їжею є недостатнім. Інше їхнє призначення - підвищення неспецифічної резистентності організму, зміцнення імунітету.

За даними досліджень, 42 відсотки споживачів Бадів застосовують їх саме з цією метою, незважаючи на наявність величезної кількості ліків - імуномодуляторів, імуностимуляторів, адаптогенів.

Біодобавки використовують також для регулювання маси тіла.

Ще одне розв'язуване за допомогою Бадів завдання, що з кожним днем стає актуальнішим, це - захист від екологічно несприятливого середовища, зв'язування та виведення ксенобіотиків, чужорідних для організму речовин.

Особливий клас біодобавок - еубіотики допомагають перебороти ще одну з «проблем століття», визначену безвідповідальним самолікуванням, неправильним харчуванням, у якому винуваті рафіновані (очищені) продукти. Вони відновлюють мікробіоценоз кишечнику, підвищують функціональну активність кишкової мікрофлори.

- Де краще купувати Бади: в аптеці або в продуктовому магазині?

- Біодобавки сьогодні користуються все більшим попитом у населення, тому для аптек вони, безумовно, складають перспективну групу товарів.

До речі, опитування споживачів свідчить, що 50 відсотків з них вважають краще купувати Бади саме через аптечні установи, оскільки аптеки дотримуються умов зберігання, вибирають надійних постачальників, і відповідно до закону «Про захист прав споживачів» готові на першу вимогу надати всю інформацію про походження і якість продукції.

- Які ж документи встановлюють показники якості та безпеки Бадів і які офіційні папери повинні супроводжувати цей товар при надходженні в аптеку?

- Посвідчення про державну реєстрацію. У наш час Бади підлягають державній реєстрації, тобто аптеки мають право реалізовувати тільки ті біодобавки, які пройшли цю процедуру.

Існують і методичні вказівки щодо визначення ефективності та безпеки Бадів до їжі.

Ці документи встановлюють можливість реалізації Бадів до їжі тільки при наявності копії реєстраційного посвідчення, що є дозвільним документом обігу товару на ринку.

Для виробника воно надає право виробляти біодобавки, для аптечних організацій - реалізовувати. При чому юридичну чинність має тільки перша, або нотаріально засвідчена копія реєстраційного посвідчення, надана виробником товару, і якщо її немає, реалізація продукту незаконна.

Санітарно-епідеміологічний висновок надається органами епідемнадзору, що свідчить про відповідність державним санітарно-епідеміологічним правилам і нормам. Він має силу дозвільного документа.

Ні в реєстраційному посвідченні, ні в санітарно-епідеміологічному висновку ми не бачимо тих показників, які гарантують якість Бадів. У ньому тільки задекларована рецептура та наведені результати токсикологічного аналізу на сліди важких металів і мікробіологічного аналізу на наявність патогенної мікрофлори і т.п.

Всі ці показники належать до категорії безпеки. Але покупець, відповідно до закону «Про захист прав споживача», має право вимагати документ, що підтверджує якість Бадів.

На жаль, тут ще не все в порядку. Тому є над чим працювати і Мінздраву України, і профільним відомствам, відповідальним за безпеку та здоров'я наших співгромадян.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9042 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс