Довірте простатит фахівцям!

12 грудня 2012

Саме з цього звертання до всіх чоловіків почав нашу бесіду Юрій Ігорович ЗАСЕДА, кандидат медичних наук, відомий фахівець в області урології та андрології, головний лікар клініки «Чоловіче здоров'я».

- На що скаржаться, зазвичай, хворі простатитом?

- Спектр скарг хворого хронічним уретрогенним простатитом надзвичайно широкий: від порушень статевої функції до нервово-психологічних розладів. Досить часто такі хворі роками оббивають пороги поліклінік, мучачи терапевтів нескінченними скаргами на «болі у спині», «стомлюваність», «біль в області серця» і так далі. Результатом таких пригод зазвичай стають діагнози: радикуліт, вегето-судинна дистонія, невроз або щось ще більш екзотичне. У той час як справжня причина страждань хворого - просто простатит!

- Хто найчастіше опиняється у зоні ризику?

- Жоден чоловік не може вважати себе застрахованим від виникнення хронічного простатиту, не залежно від статевої орієнтації та способу життя.

Судження про цю хворобу як про долю людей ведучих безладне статеве життя, що часто хворіють ЗПСШ (захворюваннями, що передаються статевим шляхом) є абсолютно помилковим, хоча ризик занедужати у них і справді трохи вищий.

Найважливішим фактором у виникненні цього захворювання є застій у передміхуровій залозі, причинами якого можуть бути сидячий спосіб життя, неповна еякуляція при «звичному» статевому акті (позбавленому емоційного забарвлення), нерегулярність статевого життя (під регулярністю розуміється ритм звичний саме для цієї людини), статеві надмірності, до речі, теж.

Виникнення хронічного простатиту у людини, що ніколи не хворіла ЗПСШ, можливе, але досить рідко. Такий простатит називають неінфекційним.

Прояви хронічного простатиту надзвичайно різноманітні, у кожного хворого це захворювання може протікати по-своєму і звичайно кожний пацієнт вимагає індивідуального підходу до лікування.

- Яка характерна картина перебігу хронічного запалення простати?

- Хронічне запалення передміхурової залози може тривати невиразно довго, але перебіг хронічного простатиту не буває монотонним з однаковою інтенсивністю проявів. Як правило, цьому захворюванню властиві періодичні загострення, що змінюються періодами відносного затишку.

Результат хронічного простатиту залежить від інфекційного фактора, форми захворювання, стану організму і характеру лікування. Залежно від цих факторів результатом хронічного простатиту можуть бути: повне та стійке видужання, видужання з наявністю залишкових змін (зазвичай рубцева атрофія у тканині передміхурової залози та сусідніх органів), перехід у більш-менш тривалий стан поліпшення з наступним загостренням запального процесу.

- Як виконується діагностика простатиту?

- Діагностика простатиту ґрунтується на характерних скаргах (яких часто може і не бути) і пальцевому ректальному дослідженні простати.

Робиться також аналіз екскрета простати (вмісту її часточок). Іноді необхідним є проведення УЗД, у першу чергу для виключення каменів простати, що значно змінює тактику лікування. У діагностиці також важливо виключити наявність доброякісної гіперплазії передміхурової залози та рака простати.

Для найбільш точної діагностики раку простати у нас проводиться радіоімунне дослідження рівня PSA (простат-специфічний антиген) і відношення PSA/PSA free. Для дослідження необхідно взяти 4 мл венозної крові. Це єдиний метод у світі, здатний виявити рак простати на найбільш ранній стадії, коли можливе повне одужання.

- Як лікують сьогодні простатит у нашій батьківщині?

- Не стану стомлювати вас класифікацією основних клініко-анатомічних форм простатиту, відразу звернемося до методів лікування від недуги незалежно від її етимології та строків давнини.

Якщо в простаті у пацієнта виявлені мікроабсцеси, початок лікування складається з дренування. Контроль процесу очищення передміхурової залози здійснюється за допомогою ультразвуку, а також лабораторних методів. Цей етап завершується лише після того, як фахівець переконається в тому, що уражений орган повністю очищений від запальних продуктів. Як правило, через тиждень після початку лікування більша частина гнійних утворень розкривається. На цьому етапі виконується бактеріологічне дослідження, щоб виявити наявність у них патогенної мікрофлори.

Після цього підключаємо апаратні методи та ліки, дія яких спрямована на усунення застійних явищ у передміхуровій залозі, підвищення її тонусу, лімфо- і кровообігу, іннервації.

Також у деяких випадках призначається лікування антибіотиками (при виявленні патогенної мікрофлори), імуностимулятори, коректуються гормони і пропонується інше лікування залежно від конкретної клінічної картини.

Нині фахівці для рішення проблеми дренування передміхурової залози застосовують комп'ютерний ректальний пневмовібромасаж.

Для нього використовується ректальний наконечник з щілиновидним прорізом, що встановлюється на рівні простати. У наконечнику встановлений пневмобалон, у який імпульсами подається повітря від пневмонасоса. За рахунок цього пневмобалон ритмічно висувається через отвір з ректального наконечника і м'яко впливає на простату. При цьому тиск на простату строго дозується, а його сила плавно наростає і спадає. Також відбувається низькочастотна вібрація. Електронний блок керування дозволяє регулювати тривалість імпульсів і тиск повітря. Лікувальний курс складається з 10-20 процедур, які виконуються щодня або через день.

Дана процедура не доставляє пацієнтові ні найменшого дискомфорту та болю.

- Як ви оцінюєте застосування у лікуванні простатиту лазеротерапії?

- Найчастіше сьогодні використовується низькоінтенсивне інфрачервоне лазерне опромінення, що має високу проникаючу здатність і дозволяє опромінювати простату як через шкіру промежини, так і через стінку прямої кишки. При контакті інфрачервоного лазера з біологічною тканиною досягається: активізація обмінних процесів, збільшення енерговиробництва в мітохондріях клітин і, як наслідок, прискорення процесів регенерації, пролонгування та потенціювання дії медикаментів, що дозволяє істотно зменшити їхні дози; посилення тканинного імунітету, а також забезпечення знеболюючого ефекту.

Одним словом, наука про простатит не стоїть на місці - тепер лікування стало безболісним і ефективним.

А моя головна порада: не займайтеся самолікуванням, звертайтеся до фахівців.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6372 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс