Як і відпочити добре, і не захворіти сильно?

4 липня 2012

Останнім часом кожний сезон відпусток вінчає сплеск серцево-судинних і онкологічних захворювань. Причому у зовсім не старих людей. Скажімо, сорокалітні почувають у собі силу і абсолютно не в курсі, що в цьому віці гормональна перебудова організму починається не тільки у жінок, але і у чоловіків. Організм стає вразливим для будь-якого незвичного впливу. Існує навіть таке явище, як стрес акліматизації. На новому місці інше все: і геомагнітний фон, і рівень сонячної радіації, і час - організм змушений змінювати свої біоритми. Але ніхто цього не враховує.

Туреччина, Єгипет, Арабські Емірати - де тільки сьогодні відпочиваючого українця не зустрінеш! А, за великим рахунком, таку зміну клімату і таку дальність перельоту може дозволити собі тільки п'ята частина українців. І мова не про фінанси, а всього лише про здоров'я. І це, якщо підійти до питання поблажливо, а ось при суворому підході відпочивати сьогодні, де завгодно і як завгодно, може тільки один з 20 наших співвітчизників. Що ж робити іншим?

Про це ми і вирішили поговорити з Радою Валентинівною Чудной, доцентом кафедри медичної реабілітації, фізіотерапії та курортології НМАПО імені П.Л. Шупика.

- Ви думаєте, що іншим без консультації з лікарем краще з місця навіть не рухатися?

- В ідеалі саме так. Але наша система консультативної медичної допомоги канула в літу. Сьогодні ми її відновлюємо. Однак у спеціалізованих медзакладах такого роду консультацію одержати можна було завжди - сьогодні, зрозуміло, теж.

- Радо Валентинівно, інфаркт, інсульт або стрибок артеріального тиску, не в приклад якого-небудь нудотного болю в боці, мовчки не переживеш. Напевно, тому вважається, що схильним до них людям необхідно особливо ретельно вибирати місце майбутнього відпочинку?

- Справа ж, самі розумієте, не в мовчанні та терпінні. Виникає загроза життю. І, до речі, не тільки у спекотному кліматі. У Балтійському морі, наприклад, вода навіть у сезон не занадто тепла. Якщо у людини є схильність до спазму коронарних судин серця, спазм цей може початися, якраз коли людина увійде в море або, не дай Боже, вже відпливе від берега. Причому це буде перший такий спазм у її житті. Адже стенокардія далеко не завжди проявляється болем. Вона розвивається і розвивається, а людина думає: «Щось я став швидко стомлюватися. Пора у відпустку».

- Один раз у Криму я був свідком схожої реакції на лікувальну грязь. Правда, ще і спекотно було. На тому пляжі гряззю мазалися всі та подовгу і у такому вигляді ходили, щоб сонце її безпосередньо на тілі і висушило.

- Ну, знаєте, щоб таке «лікування» витримати, необхідно мати богатирське здоров'я. Адже грязь по суті - ті ж ліки, і дуже сильної дії. Тільки застосовують її зовнішньо.

А ліки, що є корисними одній людині, іншій можуть сильно нашкодити.

Є категорії хворих, яким грязелікування протипоказане. До їхнього числа належать, наприклад, хворі онкологічні. А рак, ви знаєте, як і багато хвороб, до пори до часу ніяк себе не виявляє. І «варіант грязелікування», що ви спостерігали, може спрацювати як команда «пуск».

- Ще одні «ліки від природи», котрі народ, раз вже дорвався, прагне «спожити максимально», - вода термальних і мінеральних джерел...

- Звичайно ж, даремно. Якось, давно правда, я була свідком довгого та активного хлюпання дітей в одному з джерел у районі Сочі. Батьки це всіляко заохочували. Потім ми разом їхали в автобусі, і я бачила: всіх їх разом зморив міцний сон. Джерело-то, виявляється, було йодисто-бромним. А як діє бром, думаю, пояснювати не треба. Схоже, це були дітки здорові. А ось якби поплескались у такій водичці хлопчик або дівчинка з підвищеною судомною готовністю - могло б початися щось на зразок епілептоїдного припадку.

Мінеральна вода - теж сильний природний засіб. І теж дуже відрізняється за складом. І хвороби відповідно лікує різні. Щоб її пити, потрібно, як мінімум знати кислотність шлункового соку. А багато хто подібними параметрами свого організму цікавиться? Тільки ті, кому хвороба вже заважає жити.

Отож, якщо воду високомінеральну (наприклад, Єсентуки-17) почне пити людина з підвищеною кислотністю, вона може сильно собі зашкодити. Для когось таке «лікування» може стати початком хвороби.

Не варто поспішати припадати до джерел і людям, схильним до діареї. Вона може виявитися одним із симптомів так званого синдрому роздратованого кишечнику. Вода цей симптом збільшує.

Лікування мінеральною водою та лікувальними грязями - ціла наука. І в лікуванні цьому мають значення нюанси, звертати увагу на які непосвяченій людині і у голову не прийде. Наприклад, при деяких формах гепатитів і холециститів мінеральну воду, перш ніж пити, потрібно підігріти, причому відчутно (градусів до 42-44).

- Мінеральних джерел і лікувальної грязі у країні багато, але до них все-таки треба добиратися спеціально, чого не скажеш про сонце. А воно навіть на звичній людині широті влітку не щадить.

- Людей, яким перебування на сонці життєво необхідно дозувати, сьогодні дуже багато. Якщо говорити про захворювання шкіри (екземах і т.п.), то варто пам'ятати, що на сонці вони загострюються. Не рідкість сьогодні - і алергійна реакція на підвищений вплив сонця - фотодерматоз.

Останні дослідження довели, що світлочутливість шкіри залежить не від її кольорів, а від тривалості її «життя без сонця». Іншими словами, що віддаючим перевегу відпочивати на півдні жителям середньої смуги уникнути «шкірних неприємностей» можна, якщо вони «допоможуть шкірі згадати сонце» заздалегідь. Можна позагорати на дачі, можна походити в солярій, тільки, звичайно ж, не зловживати при цьому. Правда, є люди, яким не те що африканське сонце, але і нашого Криму абсолютно протипоказане. Це люди з великою кількістю родимок - у них підвищена готовність до онкологічних захворювань. Протипоказаний їм, безумовно, і солярій.

- До речі, про солярії сьогодні говорять багато і не завжди добре...

- Є ультрафіолетові промені короткі, а є довгі. У медичній практиці їх застосовують залежно від показань. «Короткий ультрафіолет» досить агресивний. «Довгий» же саме допомагає виробленню в шкірі пігменту та вітаміну D. У соляріях, на жаль, їх диференціюють не завжди. Так що краще втриматися від цієї моди.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6790 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс