Кишкова інфекція, харчове отруєння: що робити?

20 червня 2012

У наш організм регулярно потрапляють різні бактерії. Але більшість з них вчасно знищується. Спочатку бактерії потрапляють під бактерицидний вплив слини, потім - під агресивну атаку шлункового соку, а шкідники, що залишилися, вступають у битву з кишковими бактеріями. Але, на жаль, найнебезпечнішим кишковим інфекціям «море по коліно» і вони, досягаючи шлунково-кишкового тракту (ШКТ), починають активно розмножуватися і виробляти токсини, які отруюють організм.

Пік інфекцій припадає на літо, чому переконливим доказом регулярно стають отруєння курками-гриль або шаурмою, наприклад. І не одні кури можуть нести у собі небезпеку: ми часто п'ємо некип'ячену воду, вживаємо немиті овочі та фрукти. А ще - молоко, рибу та солодощі, які псуються набагато швидше інших продуктів. До того ж у повітрі буяє рій переносників інфекцій.

Якщо вчасно не подбати про свій організм, можна не тільки надовго потрапити на лікарняне ліжко, але і обзавестися небезпечними ускладненнями (у дітей аж до летального результату!). Про те, як же відрізнити кишкові інфекції від звичайного отруєння і як убезпечити себе від ускладнень ми попросили розповісти лікаря-інфекціоніста, доктора медичних наук Ольгу Анатоліївну Голубовську.

- Відрізнити звичайне харчове отруєння від гострої кишкової інфекції можна: отруєння починається з нудоти, приступоподібного або ниючого болю в животі, потім приєднується нетривала блювота, діарея (без домішок крові та слизу), також може піднятися температура до 38,5°С. У «найпопулярніших» кишкових шкідників симптоми інші.

- З чого почнемо?

- А ось з найпоширенішої - дизентерії. Збудником її є бактерія роду Шигелла. Джерелами поширення дизентерії є: вода з забруднених водойм, немиті фрукти та сама хвора людина. Характерними симптомами захворювання є: висока температура (38-39°С), болі у нижній частині живота та сильний понос з домішкою крові.

Не менше небезпечною недугою є і сальмонельоз. Збудником цієї хвороби виступають бактерії роду Сальмонелла. Носіями бактерій є - молоко, масло, м'ясо і яйця птахів. Основним переносником захворювання виступає все та ж хвора людина. У перші 1-3 дні тримається підвищена температура - 38-39°С, відзначається сильний головний біль, озноб і ломота в тілі. Потім з'являються біль в області пупка, сильна блювота, діарея - водянистий, пінистий стілець з зеленуватим відтінком.

- Наскільки небезпечна сьогодні для українців холера, що у радянські часи часом наводила страх на жителів Криму та інших приморських районів?

- Збудник недуги є холерний вібріон. Він потрапляє в організм при вживанні молюсків, креветок і риби. Саме собою, найбільшу небезпеку для оточуючих становлять хворі люди, адже холера – гостре інфекційне захворювання! При холері присутній характерний сильний понос, що не супроводжується болями в животі. Випорожнення мають вигляд «рисової води» - напівпрозорі з білими пластівцями, а блювота - у вигляді «рисового відвару». Цікаво, що при цьому захворюванні відсутня нудота, сильна спрага та судороги ікр, які часто характерні для інфекційних недуг.

- Нещодавно почув дивовижну назву хвороби «ешерихіоз»... Що це?

- Назву хвороби дала кишкова паличка - Escherichia coli, що є збудником ешерихіоза. Дуже неприємна, до речі, штука. Отут маємо справу з приступоподібними болями в животі та рідким стільцем (з домішкою слизу). Радує одне - відсутня підвищена температура. Джерелом зарази може бути - м'ясо великої рогатої худоби, молоко, немиті овочі або хворий.

- Що робити, якщо хтось виявить у себе названі вами симптоми?

- Якщо ви виявили у себе симптоми, які описані вище, негайно звертайтеся до лікаря: адже всі ці недуги чреваті сильним зневоднюванням, а велика втрата рідини - пряма загроза життю. Тому викликайте швидку і у її очікуванні не сидіть склавши руки.

Пам'ятайте, що діарея та блювота - захисні механізми, за допомогою яких організм намагається вивести все, що у нього потрапило і викликало таку реакцію. Тому в перші години розвитку кишкової інфекції в жодному разі не варто зупиняти це чищення. Навпаки, організму варто допомагати - пити побільше рідини, а також очистити товстий кишечник за допомогою клізми кімнатної температури.

Наступним завданням буде заповнення втрати рідини та солей. Для цього знадобляться аптечні порошки, які містять суміші солей або мінеральна вода без газу, компот із сухофруктів, зелений чай, якщо в аптечці немає ліків.

Температура напоїв повинна бути рівною температурі тіла - при цьому усмоктування рідини зі шлунка в кров буде максимально швидким.

Краще пити дрібно (пару ковтків раз на 5 хвилин): так усмоктування проходить краще. Потім можна випити сорбент, що зв'яже залишки токсинів.

Щоб не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не зашкодять тільки пісні вівсяна та рисова каші. Вони володіють обволікуючою дією, тому мають заспокійливий ефект на роздратований кишечник.

І пам'ятайте, що будь-яка гостра кишкова інфекція - сильний удар по печінці, тому не забудьте про гепатопротектори, які захищають і відновлюють цей орган.

- Коли звернення до лікаря не має альтернативи?

- Якщо отруїлася дитина до 3-х років або літня людина, якщо через добу стан хворого не покращився. У випадку, коли з'явилася сильна інтоксикація - слабкість, запаморочення. Або якщо блювота настільки сильна, що неможливо пити (існує ризик зневоднювання). При гіпервисокій температурі тіла (більше 39 °С) і, якщо в калі присутня кров, виклик швидкої допомоги необхідний! Також варто звернутися до лікаря-фахівця, якщо сечовипускання було відсутнє довше 6 годин, адже це свідчить про те, що організм збезводнений.

- Як же захиститися від кишкових інфекцій?

- Це простіше простого, але вимагає старанності та уміння. Насамперед, захистіть вікна і дверні прорізи антимоскітними сітками. По-друге, зберігайте їжу в холодильнику, під харчовою плівкою, а залишки салатів викидайте (коли вони пускають сік, у них швидко розвиваються патогенні бактерії). Для м'яса, риби та овочів використовуйте різні обробні дошки.

Ніколи не купуйте у спеку вуличну їжу та страви з кулінарних відділів супермаркетів. Обов'язково мийте руки перед їжею та після кожного відвідування туалету. Зберігайте борошняні та солодкі вироби тільки в хлібниці (подалі від мух).

Ретельно мийте продукти, які їдять сирими, і довгостроково проварюйте ті, які вимагають термічної обробки.

Також при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричному впакуванню та обов'язково перевіряйте строк придатності. Воду пийте тільки кип'ячену або мінеральну, придбану в магазинах.

Якщо в родині хтось занедужав: ізолюйте його, виділіть окремий посуд, рушники, постільну білизну та робіть мінімум два рази на день вологе прибирання.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 17634 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс