Геронтолог: cтарість можна відстрочити і без еліксиру молодості

27 квітня 2012

Довгі роки життя та міцне здоров'я в старості людині можуть забезпечити батьки ще до того, як вона з'явиться на світ. Про те, як довше залишатися молодим, скільки хвороб люди накопичують до моменту виходу на пенсію розповів в інтерв'ю кореспондентові РІА директор філії Російського національного дослідницького медичного університету Мінздравсоцрозвитку РФ "НКЦ Геронтології", академік РАМН Володимир Шабалін.

- Володимире Миколайовичу, ви не раз відзначали, що не варто розраховувати на створення еліксиру молодості, а потрібно самому прикласти чимало зусиль, щоб збільшити тривалість життя. З чого почати та у якому віці?

- Пошук еліксиру молодості або гена безсмертя постійно мусується і у науковій, і в популярній літературі. Проте, цілком ясно, що жодна із пропозицій не дала результатів. Всі демонстрації йдуть на мишах і тільки. Немає безсумнівного факту, що той або інший препарат, або фізичний вплив, я маю на увазі електромагнітний, привів до того, щоб людина забезпечила собі збільшення тривалості життя.

Потрібно прикласти для цього чимало зусиль. Ще до появи людини на світ батьки повинні прикласти зусиль до того, щоб їхня дитина стала довгожителем.

Насамперед, майбутнім матері та батькові не слід приймати токсичні продукти у період до зачаття та у саме зачаття. Під час внутрішньоутробного розвитку дитини матері необхідно стежити за своїм здоров'ям, тому що організм жінки та маляти - це єдина система. Тому не варто виконувати ніяких екстрим-дій, які можуть приносити задоволення, але викликають побічні ефекти.

Важливо також приділити увагу психологічному укладу між батьками та психологічному стану самої матері, тому що все, що жінка переживає, позначається на розвитку дитини.

Крім того, батьки повинні прищепити своїм дітям розуміння того, що потрібно піклуватися про своє здоров'я.

- А в дорослому житті яким правилам потрібно слідувати, щоб довше залишатися молодим і повним сил?

- Насамперед, постійно повинно бути навантаження, як фізичне, так і інтелектуальне. Інакше людина буде деградувати. Якщо спортсмен тренується, у нього розвивається м'язова, кісткова та інші системи, так і головний мозок людини повинен постійно мати навантаження.

Потрібно займатися загартовуванням, думати про гігієну сну, але найголовніше - про гігієну душі. Адже головний мозок - це наша основна керуюча система. І дуже багато чого залежить від того, у якому стані ми будемо його тримати.

Так, ми не завжди можемо керувати своєю емоційною сферою, але потрібно цьому вчитися. Якщо ми на другорядні дратівні елементи будемо відповідати бурхливим сплеском емоцій, нічого гарного із цього не вийде.

Ще одне правило - здорове харчування. Але не варто дотримуватися екзотичних дієт. До чого людина споконвічно звикла, той комплекс продуктів і потрібно застосовувати.

Але в міру старіння необхідно контролювати співвідношення між тваринною і рослинною їжею, робити зміщення на користь другої.

- Біологічними, психологічними та соціальними аспектами старіння займається ціла галузь медицини - геронтологія. У чому її основне завдання?

- Геронтологія - це підсумок усього, що з нами відбувається. І вся медицина фактично працює на геронтологію.

Завдання геронтології - забезпечити максимальну тривалість життя людини при високій її якості. Завдання медицини в цілому точно таке ж.

Всі технології, які зараз пропонують наукова медицина і фармацевтична промисловість здатні забезпечити гідну якість життя людям у похилому віці.

Якщо говорити про саме старіння, його потрібно розділити на фізіологічне та патологічне. Для першого ми повинні створювати всі умови, щоб воно протікало в цьому фізіологічному руслі. Для другого - будувати всі можливі перешкоди. І ми маємо певні досягнення в боротьбі з різними видами патологічних відхилень.

- Скільки захворювань у середньому накопичується у людини до 60 років, до моменту виходу на пенсію?

- Вважається, що в середньому до 60-70 років у людини є п'ять-сім хронічних захворювань, на які періодично нашаровуються гострі захворювання.

У першу чергу, звичайно, це хвороби серцево-судинної, нервової, кістково-м'язової систем. Тому в молодості варто приділити увагу профілактиці цих недуг.

Одним з яскравих прикладів може бути остеопороз у жінок. Якби вони в молодому віці звертали увагу на щільність кісток, нарощували кісткову масу, звичайно, число випадків остеопороза в літньому віці можна було б знизити.

- Експерти відзначають, що населення у світі швидко старіє. Працездатне населення постійно скорочується. Постійно встає питання про збільшення пенсійного віку. Як, по-вашому, можна збільшити працездатний вік, щоб людина мала сили при бажанні працювати довше?

- Проблема демографічного навантаження більшою мірою надумана.

Протягом 20 століття середня тривалість життя збільшилася у два рази. Це феноменально, це буквально вибух.

На початку минулого століття середня тривалість життя становила 35-40 років, наприкінці - 70 років.

Але природа про нас піклується, вона не просто подовжила період життя хронологічно, вона потурбувалася про те, щоб наш біологічний вік теж був підтягнутий до хронологічних меж, що постійно розширюються.

Ще в 16-17 століттях людина у 40 років була вже глибоко старою, а зараз, за версією ВОЗ, межі молодого віку досягають 45 років.

Всі біологічні можливості у старших вікових груп теж збільшилися. Зараз переважна більшість людей 60-70-літнього віку не відносять себе до старих, вони вважають себе економічно активними представниками суспільства.

Щодо пенсії, я вважаю, вона не повинна співвідноситися з віком. Пенсія повинна бути пов'язана з виробничим стажем: відробила людина 40 років і вийшла на заслужений відпочинок, якщо вона того сама побажає. Для інвалідів, безумовно, необхідні окремі соціальні умови.

Коли жінці 55 років, і їй у трудову або пенсійну книжку пишуть, що призначено пенсію за старістю - це психологічний удар. До питання пенсії потрібно підходити творчо, щоб і фінансові проблеми вирішити, і населення не образити.

Я впевнений, що ніяких демографічних навантажень бути не може. Люди старших вікових груп самі прагнуть до продовження трудової діяльності, особливо в інтелектуальній сфері. Взагалі поняття "пенсійний вік", "непрацездатний вік" потрібно усунути з нашого побуту, тому що працездатного віку не існує. Є тільки працездатна або непрацездатна людина. Цими поняттями і потрібно оперувати.

   Переглядів: 6578  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс