Не провокуйте ангіну...

19 червня 2013

Ось і наступило літо, і багато хто з нас розраховує як слід зміцнити свій імунітет. Але іноді трапляється і навпаки. Спека змушує ковтати холодну воду та влаштовувати протяги, забувши про елементарну обережність. Створюючи тимчасовий комфорт, ми розплачуємося за це ангіною.

Багато хто думає, що основна її причина - переохолодження. Це помилкова думка. Насправді, ангіна - захворювання інфекційне, а його збудником, головним чином, є стрептококи. Зрозуміло, якщо імунітет міцний, ніякий стрептокок горлу не зашкодить, хіба що якщо створити для «ворога» ідеальні умови. Крижана вода, кілограми морозива, кондиціонер, що обдуває розпаленіле тіло, - вірні друзі ангіни, що послабляють захисні сили організму.

 Хвороба зазвичай починається з ознобу, головного болю і дискомфорту при ковтанні. Інкубаційний період - від доби до двох. Для ангіни також характерне:

- підвищення температури (часто до 38-39°С);

- слабкість;

- загальне нездужання;

- збільшення лімфатичних вузлів;

- наліт на мигдалинах.

Симптоми ангіни дуже схожі на симптоми звичайної застуди, але протікає це захворювання складніше та довше, а крім того, чревате ускладненнями. Інфекція може вразити серце, суглоби, нирки та інші органи. Крім того, при гнійній ангіні може утворитися абсцес, а в особливо важких випадках відбутися зараження крові. Тому важливо вчасно розпізнати захворювання й прийняти екстрені заходи з боротьби з ним.

Багато хто думає, що ангіну можна вилікувати винятково полосканнями горла, не приймаючи ніяких ліків. Жоден лікар не буде заперечувати користь і ефективність цієї процедури, оскільки вона допомагає прискорити видужання. Але антисептичні розчини й відвари трав не можуть розправитися з бактеріями краще, ніж це зроблять антибіотики. 

Щоб лікування було ефективним, краще все-таки звернутися до лікаря й виявити збудника ангіни, але при цьому не зневажати наступними умовами:

- постільний режим;

- теплий компрес на горло;

- регулярні полоскання;

- лікування антибіотиками;

- відмова від паління.

Для зменшення набряку горла при ангіні також можуть призначити й антигістамінні препарати (засоби від алергії). У середньому ангіна лікується 10-14 днів. Якщо відчули поліпшення раніше цього строку, не кваптеся повернутися до звичного режиму. Найчастіше ускладнення трапляються саме тоді, коли людина переносить ангіну на ногах або не доліковує її.

Чудовими помічниками в боротьбі з ангіною є й прості народні засоби, доступні всім.

Полоскання горла сольовим розчином. Розведіть чайну ложку солі в склянці теплої води. Полощіть горло розчином кожну другу годину. Сольовий розчин допоможе зняти запалення та змиє назальний слиз, що викликає подразнення горла.

Полоскання горла морквяним соком. Його найкраще виконувати перед їжею. Для цього знадобиться склянка свіжовижатого морквяного соку. Мікроелементи, які містяться в ньому, сприяють зняттю болю, вбивають віруси та впливають благотворно на мікрофлору мигдалин.

Полоскання горла настоянкою часнику. Покладіть 100 грамів здрібненого часнику в склянку і залийте кип'яченою водою кімнатної температури. Настоюйте протягом 4-6 годин, після чого процідіть. Перед полосканням настоянку варто підігріти.

Цибульний компрес. Натріть цибулю на тертці, відіжміть отриману кашку, нанесіть її на марлю й обгорніть навколо шиї. На марлю покладіть целофан і обгорніть шию теплим шарфом. Цибульний сік можна застосовувати усередину по столовій ложці 3-4 рази на день.

Мед і яблучний оцет. Розведіть у склянці теплої води столову ложку меду й додайте туди чайну ложку яблучного оцту. Приймайте отриманий розчин невеликими ковтками кілька разів на день після їжі. Яблучний оцет і мед - гарні помічники в боротьбі з хвороботворними вірусами та мікробами.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7827 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс