Не пропустіть сезон меліси

12 червня 2013

У стародавності мелісу йменували «травою учнів». Її цінували за здатність очищати голову і поліпшувати пам'ять. Декому вона дотепер здорово допомагає при гіпертонії. Широко використовується у медицині, у тому числі як аналог валеріани.

Меліса - це одна з найвідоміших пряно-ароматичних і лікарських рослин. 

Звичайно ж, у першу чергу, поговоримо про її лікувальні  властивості. Доведено, що настій меліси заспокоює нервову систему, допомагає  при застудних захворюваннях і грипі, при загальній слабкості організму, корисний при  шлунково-кишкових недугах, хронічних катарах, астмі, неврозі серця, підвищеному кров'яному тиску, задишці. Радять його вживати при анемії та мігрені. Настоянкою меліси полощуть рот при зубних болях і при захворюванні ясен.

А ефірні олії цієї рослини прекрасно підходять для інгаляції - при вдиханні вони легко проникають у легені і виконують дезінфікуючу і протизапальну дію. Вони також знімають біль і судоми, широко застосовуються як спазмолітичний, болезаспокійливий засіб при кольках.

Але враховуйте: для лікувальних цілей потрібно збирати тільки молоде листя і пагони до того, як рослина почне квітувати.  

Є й інші достоїнства меліси. Вона додасть особливий смак багатьом стравам - супу, соусам, овочевим гарнірам всіх видів, стравам з птаха та риби, салатам і навіть сиру. Але для приправи найкраще підійдуть листя і трава меліси перед цвітінням або на самому його початку.  

А який смачний чай, а також домашній квас, вино, пиво, компоти, якщо додати в них мелісу. Відомо, що французькі ченці включили її в рецепт лікерів. Користуються мелісою і сучасні бармени - її свіжі листочки заморожують у кубиках льоду і кладуть в освіжаючі напої та коктейлі. 

Додають її як самостійно, так і в комбінації з іншими травами. Меліса (особливо в компанії з естрагоном) додасть тонку пікантну ноту і паровим овочам, і печеним яблукам. З меліси готують смачні тонізуючі та освіжаючі напої з ревенем, м'ятою або іншими компонентами. 

Використовують її також і при консервуванні овочів, особливо делікатесних,  і при солінні помідорів і огірків - вона надає їм міцність і поліпшує аромат. А порошок сушеної меліси додають при засолюванні капусти. 

Напевно, багатьох цікавить, як запастися мелісою на зиму. Звісно ж, її потрібно обережно засушити, використовуючи тільки молоде листя і пагони до того, як рослина почне квітувати. Сушити її потрібно при кімнатній температурі, щоб не випарувалися ефірні олії, тому що вони мають рідку консистенцію і при найменшому підігріві легко вивітрюються. 

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ: 

меліса дуже ніжна пряність, що швидко втрачає свій аромат, тому використовувати її потрібно в самому кінці готування, а найкраще додавати до готових страв;

меліса володіє заспокійливою, можна сказати, снодійною дією, напої з її додаванням  бажано дітям пити в малих кількостях;

не рекомендується вживати мелісу й людям зі зниженим тиском і при алергії на трави.

ЯК ПРИГОТУВАТИ...

...ОСВІЖАЮЧИЙ НАПІЙ З ЛИМОНОМ 

Пучок меліси (40 г), 1,5 л води, 0,5 склянки цукру, сік з половини великого лимона. 

Скип'ятіть воду, покладіть в окріп цукор і мелісу. Коли напій настоїться й охолоне, мелісу видаліть і додайте сік лимона. При подачі в ємкість можна покласти кубики льоду. 

...НАПІЙ З ЖУРАВЛИНОЮ

Пучок меліси (20 г), 1 літр води, цукор (50 г); 1 ст. ложка журавлинного соку.

Мелісу заварити окропом, через 10 хвилин процідити, додати сік журавлини і цукор.

Пити в охолодженому вигляді.

...НАПІЙ З ЦЕДРОЮ АПЕЛЬСИНА

Гілочка меліси, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цедри апельсина, 2 літри води. 

У киплячу воду покладіть цукор, цедру і кип'ятіть 10 хвилин. Наприкінці киньте гілочку меліси. Потім зніміть каструлю з вогню, додайте сік лимона і нехай напій настоїться хвилин 10. Готовий напій процідіть і остудіть. Кількість цукру і лимонного соку може бути іншою, залежно від ваших смакових переваг.

Такий напій можна подавати як теплим, так і охолодженим.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7268 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс