Буженина з підступом

12 червня 2013

Центр незалежних експертиз "Тест" досліджував 8 популярних вітчизняних марок буженини: три з них одержали оцінку "відмінно", а інші - провалилися за рядом фізико-хімічних показників.

У сучасному світі кулінарії буженина вважається одним із кращих м'ясних делікатесів. Цільний запечений шматок м'яса, який можна подавати, як у холодному, так і в гарячому вигляді, має своїх шанувальників в усьому світі. З огляду на особливу популярність, до якості м'ясної цариці сьогодні висуваються підвищені вимоги.

ЗНАК ЯКОСТІ

На продукти зі свинини, а саме: на варені, копчено-варені, запечені, смажені та сирокопчені види буженини на території України діє ДСТУ 4668:2008, відповідно до якого продукція цього роду повинна вироблятися з цільного шматка м'яса і являти собою делікатес вищого сорту. Додатково до цих умов додаються наступні стандарти виробництва:

- як правило, буженину роблять із тазостегнової частини свинячої тушки. Вона повинна бути без кісток і хрящів, зате зі шпиком (салом) товщиною не більше 2 см;

- первинна обробка м'яса - засолювання сировини. Тут необхідно використовувати суміш із солі, часнику, червоного і чорного перців;

- наступний етап готування - термічна обробка. Буженину варять або запікають при температурі не вище 710С;

- виріб охолоджують і фасують.

Тільки така послідовність дій, а також обов'язкова умова дотримання якості м'яса і спецій здатні наблизити виробника до виготовлення по-справжньому якісної буженини.

Під час закупівель зразків для дослідження фахівці "Тесту" зіткнулися з тим, що далеко не всі марки м'ясного делікатесу мали на своїх упаковках дані про спосіб готування. Більше того, не всі виробники спромоглися вказати, відповідно до якого стандарту була зроблена буженина.

Однакову за способом виробництва буженину "зібрати" також не вдалося - тому є в тесті буженина варена ("Horeca Select" і "Фарро") і копчено-варена ("Твін" і "Гармаш"). А також буженина смажена ("Луганські делікатеси"), запечена ("Ятрань" і "М'ясна гільдія") і копчено-запечена ("Щирий кум").

Усього було протестовано 8 популярних в Україні марок м'ясного делікатесу.

Загальна оцінка "відмінно": буженина марок "Луганські делікатеси" (Луганськ), "М'ясна гільдія" (Житомир) і "Ятрань" (Кіровоград).

Оцінка "добре": "Щирий кум" (Горлівка) і "Horeca Select" (Петрівка).

Три види буженини, що залишилися, одержали оцінку "погано": "Гармаш" (Олександрівка), "Твін" (Київ), "Фарро" (Кременчук). І це дуже погано!

Ні в одному зі зразків не було виявлено ГМО, зате невідповідності за рядом фізико-хімічних показників були присутні в кожному другому шматку буженини. 

ПРОБЛЕМА ВИБОРУ

Фахівці Центру незалежних експертиз діляться універсальними порадами вибору якісної буженини. 

Купуючи м'ясний делікатес, звертайте увагу не тільки на ціну:

- уважно читайте склад на упаковці. Продукт, який ви купуєте, повинен називатися "бужениною" на всіх боках етикетки;

- звертайте увагу на дату виготовлення, умови зберігання і строк придатності. Якщо цих правил не дотримуються в місці покупки продукту, значить, він вже міг зіпсуватися;

- буженина не повинна бути занадто сухою або, навпаки, занадто вологою. Вміст розсолу не повинен бути високим;

- на розрізі продукт обов'язково повинен виглядати як м'язова тканина (м'ясо) ясно-сірого або ясно-рожевого кольору.

За матеріалами: Обозреватель
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 4720 Подобається: 3 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс