Як правильно вибирати курятину

11 квітня 2013

У "правильної" курки повинен бути жовтий жир і маленький строк придатності.

Страви з курячого м'яса люблять досить багато людей, адже це корисний, живильний, дієтичний продукт. Асортимент його на прилавках магазинів досить широкий, тому що виробництво в цій області набирає обороти. Однак господарок хвилює питання, як вибрати курку, щоб було і смачно, і корисно?

Курей обробляють хлором, «годують» антибіотиками, нашпиговують консервантами, роблять їм ін'єкції розсолів. Якщо не хочете нарватися на подібний продукт, слідуйте декільком правилам.

ВРОЗДРІБ ДОРОЖЧЕ

Якщо купуєте продукт для супу або бульйону, можете вибрати курку вагою 2,5-3 кг. А ось для смаження, запікання, шашличків і всього іншого краще купувати курчат-бройлерів 38-40 днів від роду й вагою трохи більше 1 кг - вони вирощуються не заради яєць, а спеціально для м'яса, тому виходять більш ніжними, соковитими й дієтичними.

Залежно від породи (кросу) в одних тушок краще розвинені грудки (іноді вони займають 37%), в інших - ніжки.

Ви можете купити курча цілком або розділеним на частини. Звісно ж, шматочки й філе коштують дорожче, зате такий варіант є ідеальним для тих, хто їсть тільки грудки або крильця. До речі, останні (а зовсім не стегенця) у бройлерів найжирніші - в 100 г міститься 17 г білка, 10 г жиру і 160 ккал (причому основні калорії дає жирна шкурка). 

ЗАМОРОЗКА ПСУЄ М'ЯСО

Вибираючи між замороженою й охолодженою куркою, віддайте перевагу останній - за якістю вона значно краща, тому що її м'ясо встигло правильно «дозріти». Поки тушка проходить дезінфекцію в крижаній воді та у повітряному тунелі інтенсивного охолодження, добирається до прилавка, вона ферментується, стає соковитою, здобуває м'яку консистенцію, виражений смак і аромат. А от у курочці, підданій глибокій заморозці, дозрівання переривається, тому м'ясо виходить більш жорстким.

Мало того - при негативних температурах внутрішньоклітинна рідина перетворюється в кристали льоду. Вони розривають м'язові волокна зсередини, тому курка стає не такою приємною на смак, а більша частина її вітамінів і мікроелементів вимивається з м'ясним соком, що розтанув.

І це ще не всі мінуси заморозки - у такому вигляді ви можете купити несвіжий продукт і в буквальному значенні слова заплатити за воду.

За вітчизняними законами в замороженій тушці повинно бути не більше 4% вологи, однак деякі несумлінні виробники тримають своїх курей подовгу у воді й домагаються того, що тушки «набирають» до 19% рідини. Після розморожування вона витікає, і продукт стає значно легшим.

ШКІРА - РОЖЕВА, ЖИР - БЛІДО-ЖОВТИЙ

Курку треба вибирати очами й носом. Як тільки відчуєте навіть слабкий запах тухлятини, відмовтеся від покупки. І уважно роздивіться зовнішній вигляд тушки - це можливо лише в повністю прозорій упаковці, тому на курей, загорнених у кольорові пакети, не звертайте уваги.

Правильне курча-бройлер повинне мати добре розвинені м'язи, округлу грудку без різкого виділення кістки-кіля та блідо-рожеве м'ясо. Дивіться, щоб шкірочка була не з сіруватим, а з рожевим відтінком.

Якщо ознакою гарної баранини або яловичини вважається білий жир, то з курятиною все навпаки. У свіжого бройлера він блідо-жовтого відтінку. Крім того, пташка повинна бути повністю випотрошеною й общипаною, і не допускається ніяких дефектів на її поверхні - кров'яних згустків, подряпин, гематом, м'язових розривів або переломів кісток.

БЕЗ ХЛОРУ!

Купуючи курку, обов'язково зверніть увагу на етикетку: якщо на ній немає спеціального значка «Без хлору!», поверніть тушку на полицю. Довгий час багато виробників знезаражували куряче м'ясо по старинці - за допомогою рідин, що містять хлор. Навіть малі дози хімікату здатні згубно позначитися на мікрофлорі нашого кишечнику, «вбити» імунітет і викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому намагайтеся купувати продукт, у виробництві якого взагалі не використовувалися шкідливі сполуки.

Не забудьте звернути увагу на строк придатності товару. По-перше, за ним ви зрозумієте, наскільки свіжою є курка. По-друге, дізнаєтеся, чи немає в ній консервантів. Адже ціла охолоджена тушка повинна зберігатися всього 5 діб, а продукт вроздріб - від 4 до 7 днів. Якщо на упаковці значаться великі строки, значить, курку обробили консервантами.

За матеріалами: «Сегодня»
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5589 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс