Увага, рання полуниця

23 травня 2013

Рання полуниця небезпечна, попереджає Smachno.ua, особливо у великих кількостях. 

 без «хімії» і що це, як і стверджує продавець - просто ранній сорт, немає. Тому захоплюватися полуницею не в сезон не треба. Та й пізніше об'їдатися полуницею «від пуза» не варто - ризикуєте заробити собі розлад шлунка або алергію.

Полуниця, якою б вона не була, ранньою або пізньою, протипоказана людям з алергією на цю ягоду та з хворобами ШКТ. 

Ягода, що продають у магазинах і на ринках, повинна мати сертифікат якості - його можна сміливо просити у продавця, якщо сумніваєтеся в полуниці. Якщо продавець відмовляється показати документи, то краще пошукайте більш зговірливого продавця або більш гарну ягоду. При виборі полуниці потрібно дивитися, щоб вона не була підгнилою. Цятки на ягодах можуть також говорити про те, що на них все-таки побувала «хімія». 

Ягоди повинні бути міцними з квітконіжками (хвостиками). Квітконіжки - це свого роду індикатор. Якщо хвостики цілі та зелені, то й полуничка теж свіжа.  

Дехто вибирає полуницю за розміром - мовляв, велика полуниця напхана нітратами, а от середня та маленька - якраз. Буває, полуницю нюхають - вона, нібито повинна пахнути. Це не зовсім так. По-перше, полуниця буває різних сортів і те, що вона велика не значить, що її не можна їсти - у дрібній може бути в 10 разів більше нітратів, чим у великий. Запах теж не є принциповим, хоча, погодьтеся, ароматну полуницю їсти набагато приємніше.

Полуницю не можна довго зберігати в холодильнику. Якщо її вирощували за допомогою нітратів, то в холодильнику вони перетворяться на нітрити - канцерогенні речовини. В ідеалі полуницю взагалі краще не зберігати. Фахівці радять з'їдати її протягом двох діб після того, як ягода була зірвана (і, звичайно, не лежала в холодильнику). Тому, якщо ви купуєте полуницю, то беріть її у невеликих кількостях - щоб можна було відразу з'їсти. 

Говорить Світлана Фус, лікар-дієтолог:

«Ранню полуницю можна їсти, але у невеликих кількостях - не більше 100-150 г на день. Але ось дітям до 6-7 років її давати не можна. Більш пізню ягоду можна, але теж у невеликих порціях - не більше 100 г на день. 

Краще ягоду їсти зі сметаною або вершками - якщо у вас немає проблем з надлишковою вагою. Жир кисломолочних продуктів обволікає стінки шлунка та пом'якшує подразнюючу дію полуниці. Якщо немає кишкових розладів, можна й зі свіжим молоком. Полуницю не потрібно їсти з цукром - в організмі людини і так надлишок цукру, а якщо страждаєте надлишковою вагою, то тим більше.

Не можна полуницю вживати і як десерт: після першого, другого та третього ягода може викликати бродіння у шлунку. Полуницю, як і всі ягоди та фрукти, можна вживати тільки окремим прийомом їжі».

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6000 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс