Кампсис: красивоквітуча ліана для саду

15 серпня 2012

Вертикальне озеленення саду, стін будинків, огорож, альтанок, трельяжів, балконів, і навіть каменів, не тільки красиве, але і корисне: кучеряві рослини на шпалерах створюють неповторні за декоративністю та затишком куточки в саду, не дають стінам перегріватися, затримують пил і поглинають шум.

Дуже шкода, що красивоквітучих серед них мало. Щоб ваша зелена завіса одного разу спалахнула яскравими ліхтариками, посадіть в саду дивовижну ліану - кампсис. Свою назву рослина кампсис одержала, швидше за все, через скручені тичинкові нитки, і походить вона від грецького «kamptein» - гнути, згинати, скручувати.

Рід кампсис (Campsis Laur.) із сімейства бігнонієвих (Bignoniaceae) поєднує всього два види: кампсис, що вкорінюється (Campsis radicans), котрий зустрічається у природі в Північній Америці, і кампсис крупноквітковий (Campsis grandiflora (Thunb.) K. Schum.), що зростає в Китаї.

Кампсис, що вкорінюється - дуже ефектна листопадна дерев'яниста ліана з великим пір'ястим листям, великими оригінальними квітками. Квітує рясно і тривало. У культурі з 1640 року. У основного виду квітки жовтогарячі, але є форми (вони розмножуються зазвичай щепленням) з жовтими або червоними квітками.

Якщо пагін цього виду потрапить на вологий ґрунт, то через декілька днів він проросте. Таким чином рослина досить швидко поширюється на значну відстань. Ліана, прикріплюючись до опори невеликими повітряними корінцями, швидко розвивається, піднімається на висоту до 15 м. Добре переносить стрижку, її можна вирощувати у вигляді невеликих живоплотів і бордюрів. При регулярній стрижці росте кущиком. Дуже ефектна на фігурних шпалерах, на газонах і у штамбовій формі (формується спеціальною обрізкою). Для нормального розвитку їй потрібен родючий, багатий гумусом ґрунт, помірна вологість і гарна освітленість.

У кампсиса, що вкорінюється - листя (довжина до 20 см) непарноперисте, що складається з 9-11 листочків, зверху яскраво-зелене, голе, знизу - більш світле, опушене повністю або тільки на жилках. Завдяки такому листю ліана декоративна навіть без квіток. Її великі (діаметр до 6 см, довжина до 9) квітки, трубчасто-вировидні, з яскраво-жовтогарячим трубчастим віночком з п'ятьома великими округлими лопатями і яскраво-червоним скошеним відгином, зібрані у верхівкові кисті по 10-15 квіток. Вони розкриваються послідовно, і тому рослина квітує довго і рясно з середини літа.

Плодоносить у вересні-листопаді. Плід - довгасто-циліндрична коробочка (довжина до 12 см, ширина 2 см), що звужується до кінців. Насіння (довжина 5-7 мм) опукло-трикутне, пласке, з тонкою крилатою шкіркою, зазвичай розсіюється вітром. Має глибокий фізіологічний спокій, має потребу у стратифікації при температурі 5-10°С протягом двох місяців, після чого проростає за 19 днів на 66%. Глибина закладення насіння при посіві 1,5 см.

Рослина досить морозотривка - витримує зниження температури до -25°С. Однак у північних районах на зиму її потрібно вкривати - пагони знімають з опор, розправляють і укладають на землю, зверху присипаючи ґрунтом. У північно-західних районах України річні пагони, особливо що не здеревіли, підмерзають, а ось у холодних оранжереях почувають себе добре.

Рослина невибаглива до ґрунтових умов, однак найкраще озивається на пухкі, глибокі, родючі, достатньо вологі ґрунти та сонячне місце розташування. Добре переносить відсутність поливу та підживлення, не схильна до хвороб і нападу шкідників. Догляд складається з весняної обрізки торішніх пагонів і регулярного видалення дрібних пагонів біля основи куща.

Для нормального розвитку ліану найкраще розмістити з сонячного, південного або південно-східного боку будинку. Якщо сума позитивних температур за сезон буде нижче необхідної, кампсис не зацвіте навіть після благополучної зимівлі.

Розмножують кампсис, що вкорінюється, кореневими черешками, відводками та насінням, яке варто висівати восени. На півдні стратифіковане насіння висівають у другій половині квітня у відкритий ґрунт, сходи з'являються через 3-4 тижні. У перший рік сіянці досягають у висоту 1 м, розвивають потужну кореневу систему і наступного року легко переносять пересадження.

Вирощені з насіння рослини зацвітають лише на 7-8-й рік, у той час як укорінені черешки, що взяті зі старого, рясно квітучого екземпляра, - на третій рік, причому на пагонах поточного року, що відростають від багаторічних стебел, їх тільки потрібно правильно сформувати. Для цього на початку 2-3-ої вегетації на сіянці або вкоріненому черешку залишають 2-4 міцних пагона, інші видаляють. Дуже важливо, щоб до кінця вегетації вони досягли 2,5-3 м і здеревіли. Ці пагони складуть кістяк рослини, їх необхідно зберегти.

Бруньки розпускаються у другій половині травня, а ріст пагонів припиняється тільки з настанням заморозків. Ліана дає величезну кількість кореневої порослі, що потрібно враховувати, розміщуючи її на ділянці.

Бувають випадки, коли кампсис може не зацвісти. Це відбувається з різних причин: холодне літо, ураження рослини шкідниками або хворобами, а також пізні весняні заморозки або невідповідне місце посадки (протяги).

Кампсис крупноквітковий у природі зростає в Китаї і Японії. У культурі з 1800 року. В умовах зимового саду може досягати у висоту 10 м (при температурі взимку 10-15 °С). Він більш барвистий, ніж кампсис, що вкорінюється, (квітки крупніші та має рясніше цвітіння).

Висаджують його на най-більш сонячному місці ділянки. У камписа крупноквіткового, на відміну від кампсису, що вкорінюється, немає повітряних коренів, тому рослині обов'язково потрібно встановлювати опору, за якою, чіпляючись кінцями пагонів, вона буде підніматися нагору. Доросла рослина може покрити площу розміром 10х10 м. Листя непарноперисте, складається з 7-9 листочків (довжина до 6 см), знизу неопушене. Трубчасто-вировидні квітки значно крупніші (діаметр до 9 см), ніж у кампсиса, що вкорінюється, яскравого вогненно-жовтогарячого кольору, прикрашають рослину з липня до вересня. Квітує кампсис крупноквітковий на 2-3-й рік.

Цей кампсис менш морозотривкий, ніж попередній вид, без ушкоджень переносить короткочасні морози до -18°С.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14748 Подобається: 7 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс