Чина - запашний горошок

30 квітня 2012

Чина запашна або запашний горошок - це досить популярна садова рослина. Приваблює вона садівників і простих аматорів квітів, тим що чина запашна має ніжні, яскраві відтінки та вишуканий тонкий аромат квіток.

Батьківщиною чини запашної вважається Італія, Сицилія. Чина запашна належить до сімейства метеликових або бобових. У всіх рослин сімейства незвичайна будова квіток. До метеликових запашний горошок відносять, тому що його квітки дуже схожі з метеликом, звідси до речі і з'явилася назва такого сімейства. Забарвлення квіток може бути найрізноманітнішим: білим, кремовим, темно-фіолетовим, чорним, бузковим, червоним, блакитним.

Запашний горошок - однолітня рослина, стебла якої досягають висоти до двох метрів. За час цвітіння (цвіте чина влітку, у червні, до перших морозів) рослина дає дуже багато квітів, тому горошок дуже цінується насамперед як культура для зрізу. Зріз суцвіть безпечний, і навіть навпаки, саме це сприяє утворенню нових квітів.

Чина запашна - світлолюбна та холодостійка рослина, може витримати нетривалий заморозок. Відмінно росте на легкому ґрунті, у безвітряних і сонячних місцях. Що стосується добрив, то варто сказати, що рослина не переносить свіжого органічного добрива та надлишок азотних. Через це цвітіння горошку буде слабким. Полив рослини повинен бути рясним, рідким. Від недоліку вологи у ґрунті квітки в'януть, рослину варто поливати 1 раз на тиждень.

Насіння чини запашної починає дозрівати в перший тиждень вересня. Насіння великих розмірів, його оболонка тверда. Замочувати його варто у воді, температура якої 55-60'С. Для пророщення слід використовувати вологе середовище. Щоб прискорити проростання насіння, можна злегка надрізати оболонку.

Цвітіння наступить через два або три місяці, тому саджають насіння в посуд на самому початку квітня. Земля повинна бути м'якою і насиченою живильними речовинами. Коли прийде час висаджувати розсаду у відкритий ґрунт (другий тиждень травня) між рослинами витримуємо відстань - 25-30 см. Рекомендується висаджувати горошок у відкритий ґрунт разом із грудкою землі.

   Переглядів: 7956  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс