Насіння. Своє, рідне...

1 серпня 2012

Щоб навесні знову саджати однолітні та дволітні квіти, зовсім не обов'язково купувати їх у магазині, адже можна вже зараз збирати насіння...

У липні дозріває насіння аквілегії, братків, дельфініума, наперстянки, незабудки, маргаритки, шавлії, гесперісу (вечірниця), маку східного, люпину, піретруму, декоративних цибуль, красолі, гвоздики, бархатців та багатьох інших.

Варто знати, що у більшості рослин насіння повинно висохнути і набути коричневого забарвлення безпосередньо на рослині, перш ніж його можна буде збирати, інакше воно просто не визріє.

Але в цьому випадку існує небезпека, що насіння обсипеться на землю до того, як ви його зріжете. Щоб цього не трапилося, для збору насіння застосовують спеціальні мішечки. Їх можна змайструвати своїми руками з гарного матеріалу - лутрасила, що пропускає повітря і швидко висихає після дощу.

Надягати такі мішечки можна вже тоді, коли насіння зав'язалося, але ще не дозріло. Довгі квіти (дельфініум, шавлія) можна одягати в ”недороблений” мішечок, тобто, зшитий тільки з двох країв. Такий ”рукав” зав'язують біля основи суцвіття, а верх залишають відкритим. У міру відцвітання мішечок підтягують нагору. Якщо збір відбувався в суху погоду, то зберігати насіння можна в цих же мішечках.

Якщо наприкінці літа йдуть дощі, то після збору насіння потрібно добре висушити. Не слід відразу прибирати його у коробку або пакет. Погано просушене насіння може загнити. Особливо це стосується квітів з суцвіттям-кошиком, таких як айстри, однолітні жоржини, ехінацеї, гайлардії, гацанії та ін. У погану погоду їх краще зрізати трохи недостиглими та дозарювати у сухому приміщенні.

У багатьох рослин схожість насіння значно знижується після впливу негативних температур. Якщо рослини не встигають дозріти до заморозків, їх можна зрізати і залишити дозрівати в приміщенні. Добре дозрівають зелені ”плодики” однолітньої жоржини, коробочки маку-самосійки та левиних ротиків, бархатисті стручки люпину та бальзаміну.

ВИБИРАЄМО РОСЛИНУ

Для збору насіння, що володіє високою схожістю, необхідно вибрати екземпляр (маточник), забезпечений необхідними, для даного виду, оптимальними умовами.

По-перше, це вимога до світла. Приміром, рослини даного виду можуть бути тіньовитривалими, але надаючими перевагу добре освітленим місцям. Звісно ж, необхідно буде вибрати екземпляр, що росте на відкритому місці.

По-друге, це кислотні характеристики і склад ґрунту. Наприклад, якщо рослина віддає перевагу кислому ґрунту, але мириться і з нейтральним, то необхідно вибрати екземпляр, що росте на кислому ґрунті. У крайньому випадку, відхилення кислотних характеристик ґрунтового субстрату допускаються в межах 0,5-1 одиниць.

По-третє, це забезпечення маточника всіма необхідними добривами або навпаки, їхня повна відсутність, відповідно до вимог до даного виду.

І ще один немаловажний чинник - маточник варто оберігати від зайвої вогкості, особливо під час цвітіння та дозрівання насіння - поливати рослину під корінь, прикривати квітки під час затяжних дощів або сильного вітру, ну і звичайно ж, тримати на контролі період дозрівання насіння, інакше можна пропустити момент і рослина позбудеться від нього самосівбою.

ЯК ЗБЕРІГАТИ?

Після збору насіння розкладають у коробки і сушать його у приміщенні як мінімум два тижні. Додаткове просушування необхідно для того, щоб випарувалася зайва волога, інакше на насінні з'являється цвіль.

Після сушіння насіння необхідно обмолотити і скласти в паперові пакетики або в мішечки з лутрасила.

Насіння необхідно постійно зберігати у відносно прохолодному місці і постаратися виключити можливість його зволоження, але необхідно стежити і за тим, щоб воно не пересихало. Для цього паперовий пакетик поміщають у целофановий, таким чином підтримуючи режим вологості.

Cеред декоративних багатолітників є рослини (голонасінник, лізихітон, ряст, ясенець, дицентра, меконопсис, сангвінарія, трилліум), насіння яких дуже швидко втрачає схожість, тому зберігати його потрібно у зволоженому субстраті, при низкій, позитивній температурі, близькій до 0°С.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6709 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс