Прикраса саду плетисті троянди

18 липня 2012

Кажучи про плетисті троянди, наша уява видає нам романтичний образ чудових гірлянд квітів, що ниспадають, служачи прикрасою огорож, стін і арок, і пахнучи солодким ароматом.

Цей вид троянд не має подібності із представниками інших рослинб що в’ються. Їм не властиві вусики клематиса й винограду, «присоски» плюща й пагони ліан. Даний вид троянд буде витися в тому випадку, якщо цьому посприяти: підв'язувати й направляти пагони. Догляд за такими сортами троянд не відрізняється від звичайного догляду за трояндами

Вирощування плетистих троянд у саду справа не складніша, ніж вирощування звичайних троянд, але все-таки існують деякі особливості.

Існує два основних види плетистих троянд: багатоквіткові плетисті троянди - це чагарники з дугоподібними й сланкими пагонами довжиною 2,5-5 м.

Дрібні квітки діаметром 2,5 см без запаху, в залежності від сорту різняться за ступенем махровості, зібрані у великі кисті по 5-20 штук. Цвітуть один раз за все літо протягом 35 днів. Квітки утворюються на торішніх пагонах по всій довжині. Тому молоді пагони минулого року не обрізають, а прибирають після цвітіння дворічні відцвілі і старі пагони. Навесні ж обрізають поламані і занадто тонкі.

Крупноквіткові плетисті троянди ростуть до 3 м. Цвітуть довго і в більшості своїй повторно. Квітки, як правило, махрові, запашні, за будовою схожі на квітки чайно-гібридних троянд. Зібрані в суцвіття по 4-10 штук.

ПОСАДКА

Оскільки довгі батоги цих троянд доведеться укладати на зиму, садити близько ці рослини одну від одної не слід. Виберіть у саду ділянку, де плетистих трояндам буде не холодно і не жарко. Троянди не люблять застійної води (грунтові води повинні залягати не ближче 1,5 м). Кращі грунти для посадки - суглинні, родючі. Краще органічне добриво - коров'ячий гній.

Плетисті троянди ростуть на одному місці не один рік, тому поставтеся до підготовки посадочних ям відповідально. Зазвичай їх копають розміром 50 х 50 см. Частину вийнятої зверху землі опускають на дно ями, додають по відру перегною і річкового піску і 2-3 ст. ложки суперфосфату. Все це перемішують і насипають в яму гіркою.

Кращий час посадки плетистих троянд - рання весна, до розпускання бруньок. Перед посадкою обрізають у саджанців стебла на 30-35 см (або 5-7 бруньок) і злегка коріння рослини. Їх непогано вмочити в глиняну бовтанку. Бажано продізенфіціювати саджанці в розчині мідного купоросу (1 ст. ложка на відро води), опустивши їх туди повністю на 20-30 хвилин. Потім ставлять саджанець на гірку, розправляючи коріння в усі сторони, засипають землею, ущільнюють і рясно поливають.

ДОГЛЯД

Влітку молоді посадки плетистих троянд треба поливати і підгодовувати, землю прополювати та розпушувати. За літо саджанці приймаються і добре підростають. З приходом осені готують плетисті троянди до зими. У вересні обрізають невизрівші слабкі гілочки, з настанням заморозків кущі підгортають землею, батоги знімають з опор і притискають їх до землі, щоб не стовбурчилися. Коли вони звикнуть до горизонтального положення, їх пов'язують в пучки і обприскують 3%-ним розчином залізного купоросу.

Коли температура знизиться до 6-8°С, з плетистих троянд слід видалити листя, а потім укрити руберойдом і дошками. Не забудьте залишити під укриттям повітряний прошарок. З випаданням снігу, його підсипають зверху.

Після танення снігу, в кінці березня-початку квітня, укриття знімають. Це краще зробити в похмуру погоду або у вечорі, щоб не допустити сонячних опіків стебел. Треба дати трояндам провітритися і обсохнути кілька днів. До яскравого сонця привчають їх поступово. Якщо на пагонах є цвіль, то їх промивають 15%-ним розчином мідного купоросу. Після цих процедур пагони плетистих троянд можна підв'язати до опор.

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження плетистих троянд відбувається відводками і живцями. Перевага кореневласних троянд в порівнянні з прищепленими в тому, що вони не дають дикої порослі - всі пагони у них культурні.

Кращий спосіб розмноження - відводками. Для цього восени або навесні вибирають гарний паросток, копають від нього канавку шириною 10-15 см. Дно канавки спушують, підсипають перегній і паросток укладають в канавку. Його кінець повинен стояти вертикально. Для цього пришпилюють стебло в декількох місцях до грунту і засипають землею, змішаною з перегноєм. Протягом літа це місце треба поливати, не допускаючи пересихання. До наступної весни паросток окореняєтся і його можна буде відсікти від материнської рослини. Залишається пересадити нову плетисту троянду на постійне місце і не дати їй цвісти в перший рік.

Розмноження плетистих троянд живцями дає більше число рослин. Після цвітіння (у багатоквіткових плетистих троянд) або у вересні (у великоквіткових) нарізують черешки завдовжки 15-20 см. Для них вибирають невизрівші пагони (шипи з них легко обламуються) товщиною з олівець або трохи більше. Живці ріжуть з середини паростка з чотирма бруньками. Два нижніх листа видаляють, залишивши тільки бруньки. Живці бажано занурити наполовину в розчин фітогормонів на 10-12 годин.

У тінистому місці викопують канавку з однією вертикальної кромкою. На дно насипають крупнозернистий пісок. Розставляють живці сантиметрів через 10-15, притискаючи до кромки (нижній лист повинен бути на рівні землі), засипають грунтом, ущільнюють і рясно поливають. Надалі місце посадки живців спушують, прополюють і поливають.

Отже, тепер ви знаєте, як вирощують плетисті троянди. Спробуйте, у вас, напевно, вийде.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13170 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс