Троянда: не нудна праця, а задоволення. Поради від Дому Гійо

4 липня 2012

Протягом 170 років шість поколінь родини Гійо передають від батька до сина всі таємниці майстерності розведення троянди. Головний магазин троянд родини Гійо знаходиться у місті Ліон. Любов до троянд стала сімейною справою, найталановитіші селекціонери Гійо створили більше 350 видів троянд, що представляють всі різновиди. Предки нинішнього глави сімейства Жан-П’єра Гійо першими вивели у Франції чайно-гібридну троянду, названу "Ла Франс".

Чайно-гібридна троянда
Чайно-гібридна троянда "Ла Франс".

Незважаючи на те, що троянда не дуже вимоглива, необхідно слідувати нескладним рекомендаціям, щоб її квіти радували вас і прикрашали ваш сад багато років. Отже, кілька порад від Дому Гійо з догляду за трояндами.

1. Глибина посадкової ями - 50 см. Коренева система троянда вдячно відгукнеться на пухкий і легкий ґрунт. Є один нюанс: якщо ви маєте намір посадити троянду на те місце, де вже колись росли троянди, вам доведеться замінити весь ґрунт у посадковій ямі.

2. Заправте яму компостом або перепрілим гноєм і кістковим борошном, причому корені троянд не повинні контактувати з компостом.

3. Притопчіть землю після посадки і гарненько полийте. Підсапайте кущ землею на висоту 10 сантиметрів, це допоможе захистити основу куща від холоду і запобігти пересиханню пагонів. Потім цю землю можна буде прибрати.

4. Навесні підживіть троянди спеціальним добривом для троянд.

5.Восени необхідно замульчувати землю біля основи куща перепрілим гноєм, що з одного боку, захистить кореневу систему від морозів, з іншого боку - послужить гарним стартом навесні.

6. Обприскайте троянди навесні препаратом для профілактики грибкових хвороб, тому що на початку росту молоде листя дуже чутливе до них. Не забувайте, що гарно вдобрені троянди чудово ростуть, цвітуть і стійкі до хвороб.

Для троянди важливе не тільки заправлення ями при посадці, але і щорічні регулярні підживлення рожевого куща. Існує прописана істина: «троянда - дитя гною», і найкраще вона озивається на органіку. Але якщо у вас немає можливості роздобути гній - нічого страшного, у продажі є маса компостів, якими можна мульчувати ваші посадки, ну і, звичайно ж, вищезгадані добрива для троянд.

Найделіканіше питання - обрізка. Про це написано цілі праці, у яких непосвяченому розібратися дуже складно. Багато квіткарів обрізають троянди навесні, коли можна поєднати санітарний догляд за рожевим кущем - видалення замерзлих, почорнілих і зламаних пагонів - з наданням кущу гарної форми.

І, нарешті, укриття. Так, укривати троянди кожної осені - неминуча в нашому кліматі процедура. Робити це потрібно в сухий день вже після настання мінусової температури. Але зробити це зовсім нескладно: варто пригнути пагони і пришпилити їх до землі - можна гнутим дротом, можна шампурами або спеціальними гачками, які є в продажі. А потім накрити притиснутий до землі кущ або гілками ялинового лапнику, або ж нетканим укривним матеріалом, що також вдосталь представлений на прилавках. Сенс укриття такий: укриває троянди сніг, а ми тільки допомагаємо їм опинитися під снігом.

Якщо ж вам попався хворобливий, слабкий сорт, що постійно підмерзає, що до того ж відмовляється цвісти - просто викиньте його! Догляд за трояндами повинен бути задоволенням, а не тяжкою нудною роботою.

І, нарешті: коли ви дисципліновано все обрізали, підживили, просапали, знайдіть хвилину і просто помилуйтеся цим прекрасним створінням. Троянда створена для радості, а не для тяжких обов'язків.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7354 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс