Ніжне покривало калл

13 червня 2012

Калла - це дуже декоративна рослина сімейства ароїдних з гарними листями та покривалами квіток. Батьківщина - Південна Африка.

КАЛЛА У ВІДКРИТОМУ ҐРУНТІ

Як тільки заморозки більше не будуть загрожувати теплолюбним рослинам, каллу висаджують у відкритий ґрунт. Калла віддає перевагу легкому кислому ґрунту, тому їй підійде суміш торфу, перегною, листяної землі та піску (1:1:1:0,5). При підживленнях врахуйте, що добрива, які містять азот, збільшують тільки зелену масу і негативно впливають на цвітіння. Розмір куща та кількість квітконосів на ньому буде безпосередньо залежати від розміру посадженої цибулини.

Середня цибулина (діаметр 5-7 см) формує кущ у висоту від 30 до 70 см. Дитинка випускає кілька листів і 1-2 квітки.

Цвіте калла з червня до початку жовтня. Кожна квітка зберігає декоративність до півтора місяці. При правильному догляді кількість квітконосів на ній повинна бути від 7 до 12 штук.

ЯК ДОВІДАТИСЯ, ЩО КАЛЛАМ ПОРА НА ВІДПОЧИНОК?

Чим довше калли знаходяться у відкритому ґрунті, тим більшу цибулину вони наростять. Однак дивіться по погоді. Перед заморозками необхідно викопати рослину, промити бульби і покласти в суху темну комору.

Листя відразу не зрізуйте, нехай бульби заберуть із них останні живильні речовини. Десь через півтора тижні листя можна буде легко відокремити. Після цього повністю обріжте корінь. Відразу відокремлювати дитинки від материнської бульби не варто. Нехай спочатку малята трохи підростуть. Перед закладкою на зберігання, пересипте бульби здрібненим деревним вугіллям.

Зберігають бульби в холодильнику, у відділенні для овочів. Також добре калли можуть перезимувати і у льосі або на закритому балконі.Температура зберігання повинна бути +2...+7°С, тому що при більш високій температурі бульби проростуть.

Період спокою повинен тривати 1,5-2 місяці. Майте на увазі, що без періоду спокою калли не квітують.

РОЗМНОЖЕННЯ

Калли розмножують дитинками, які відокремлюють від кореневища маткової рослини. Маткова рослина повинна бути молодою, абсолютно здоровою, добре розвиненою і перебувати у відносному спокої. Дитинок буває від 10 до 30 штук. Розмір їх 0,5-1,5 см. Такі бульбочки необхідно доращувати. Для цього їх висаджують у ящики в пухку живильну землю, у борозенки глибиною 6-7 см, присипаючи їх на 3-4 см пухкою землею.

На 1 кв.м висаджують до 500 найменших дитинок. З появою першого листа молоді рослини розсаджують більш просторо: на відстані 6-7 см, (близько 300 шт. на 1 кв.м). Для гарного росту і нормального розвитку молодим рослинам необхідна: температура +16-18°С, регулярне розпушування та полив. Після появи другого листа рослини варто щомісяця підживлювати азотними та калійними рідкими мінеральними добривами.

Перше літо молоді рослини вирощують без періоду спокою, тобто продовжують рихлити ґрунт, поливати і підживлювати. На друге літо (у серпні-вересні) рослини висаджують на постійне місце.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6849 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс