Здорове харчування - фактор довголіття, що залежить тільки від нас. Поради дієтолога

29 травня 2013

Якщо ми хочемо зберегти здоров'я на довгі роки, нам варто більш уважно відноситися до продуктів, які ми споживаємо в їжу - серед них є дуже небезпечні для організму. Наприклад, трансжири. На жаль, ними деякі виробники харчових продуктів замінюють натуральні рослинні або тваринні жири з метою економії. Про це розповів президент Асоціації дієтологів України, головний дієтолог Мінздраву України Олег Швець.

Трансжири в основному містяться в кондитерських виробах і маргаринах.
Трансжири в основному містяться в кондитерських виробах і маргаринах.

«Трансжир - це технологічний жир, що спеціальним чином здобуває нові властивості - він утримує вологу та перетворює рідкі масла у тверді, якщо говорити простими словами. Цей жир особливо небезпечний для людини, тому що викликає поразку судин, артерій атеросклерозом, викликає запалення та стимулює утворення тромбів. Саме тому він небезпечний, а не тому, що там є якісь генетичні речовини», - сказав Олег Швець.

Він відзначив, що у нас не тільки звичайні люди, але й журналісти та політики погано розуміють, що таке трансжири, відносячи до них, наприклад, пальмову олію.

«Я не розумію, чому так багато говорять про пальмову олію - вона ніякого відношення до трансжирів не має. Зараз є законопроект одного з народних депутатів, не буду називати прізвище, про заборону пальмової олії. Чому пальмової, а не, наприклад, кокосової або будь-якої іншої, я не розумію», - відзначив Олег Швець.

Головний дієтолог Мінздраву нагадав, що в нашій країні були спроби на законодавчому рівні заборонити трансжири, але «це було давно, на жаль, нічим не закінчилося і, за моїми власними відчуттями, мабуть не швидко відбудеться».

«Я великі надії покладаю на те, що виробники будуть на нашому боці», - сказав він.

У той же час, констатував фахівець, транснаціональні компанії, приходячи на український ринок, замість того, щоб застосовувати тут свої жорсткі стандарти, пристосовуються «до того, що є тут».

Як приклад він привів «одного глобального виробника, що купив відому львівську кондитерську фабрику».

«У цього виробника є міжнародний глобальний інститут, що займається проблемами харчування. Але у найбільш популярних продуктах львівської фабрики є трансжири, і про це не варто мовчати», - переконаний головний дієтолог Мінздраву.

Він розповів, що транс-жири в основному містяться в кондитерських виробах і маргаринах. Щоб їх розпізнати, потрібно дивитися на маркування, порадив фахівець, відзначивши при цьому, що «тут також є маніпуляція».

«В усьому світі трансжири так і називаються trans-fat, а у нас на маркуванні можна зустріти напис: «Гідрогенізований рослинний жир». Якщо такий напис є, то я б не радив купувати та вживати цей продукт, тому що гідрогенізований рослинний жир - це і є трансжир», - підсумував Олег Швець.

Говорячи про якість морської риби, продукту, що все більше вживається українцями, головний дієтолог Мінздраву відзначив: «Значна частина морської риби вирощується у фермерських господарствах, тому що, якщо вона буде виловлюватися в морі, то буде в рази дорожчою, принаймні, певні сорти. Що стосується застосування стимуляторів росту та інших шкідливих речовин, то це неправда, це все контролюється, і немає ніякої інформації про отруєння або якісь токсичні випадки після вживання такої риби».

Дієтолог порадив тричі на тиждень включати в раціон будь-яку жирну рибу, що містить велику кількість риб'ячого жиру. Він пояснив, що така риба - головне і майже єдине джерело вітаміну D і Омега-3 поліненасичених жирних кислот, які позитивно впливають на багато важливих процесів в організмі, - від розумової діяльності до відновлення кісток.

Олег Швець також відзначив, що доступний всім оселедець теж корисний, але важливо, щоб у ньому не було надмірної кількості солі. Тому що це значно нівелює позитивний вплив.

За його словами, морожена риба така ж корисна, як і свіжа. «Вона може бути не така смачна, але всі корисні елементи зберігаються», - завірив дієтолог. У той же час він застеріг, що риба, що розморожувалася і заморожувалася знову, може бути небезпечною, тому її вживати не слід.

Відповідаючи на запитання про корисність морепродуктів, фахівець відзначив, що вони поступаються морській рибі.

«Морепродукти також є джерелом корисних речовин, наприклад йоду, але в них набагато менше Омега-3 поліненасичених жирних кислот, тому риба знаходиться на кілька порядків вище», - заявив дієтолог.

А ось споживання хліба варто зменшити. «На великий жаль, сьогодні українці споживають велику кількість такого продукту як хліб - більше 300 г на день. У кожних 100 г міститься 1 г солі, а в цілому рекомендується споживати на день 5 г солі для здорових людей і 2,5 г для хворих артеріальною гіпертензією. Якщо врахувати гіпертоніків - а це близько 15 мільйонів чоловік, і всіх людей, у віці старше 50 років, то виходить, що лише за рахунок хліба більше половини населення України одержує більше солі, чим потрібно одержувати з усіх продуктів харчування», - підкреслив Олег Швець. 

За його словами, установлено, що зменшення кількості солі, наприклад, у хлібі, на 30 відсотків приводить до зменшення частоти інфарктів і інсультів також на 25-30%. У той же час, констатував дієтолог, сьогодні український хліб містить у два рази більше солі, чим європейський, що робить цей продукт харчування не таким здоровим, яким він повинен бути. Олег Швець також повідомив, що більш корисним є цільнозерновий хліб або виготовлений з борошна грубого помелу, оскільки він містить харчові волокна.

«Якщо тенденція до надлишкового споживання хліба буде зберігатися, це, безумовно, буде впливати на збільшення захворюваності атеросклерозом, діабетом і раком», - застеріг головний дієтолог Мінздраву. 

У цьому контексті він проінформував, що ВООЗ рекомендує державам-членам організації звернути увагу на два інгредієнти сьогоднішніх продуктів харчування, які негативно впливають на стан здоров'я людей - сіль і транс-жири. 

«Вплив на ці фактори, з одного боку, економічно прийнятний, а з іншого боку - дає швидкий результат у плані зменшення смертності від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та злоякісних новоутворень. Це речі, які повинна контролювати держава і, безумовно, виробники повинні стати на бік споживачів», - переконаний Олег Швець.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8230 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс