Про хвороби «брудних рук»

15 травня 2013

Мова, звичайно ж, про кишкові інфекційні захворювання, які в першу чергу діють на травну систему. Викликаються кишкові інфекції, як відомо, різними бактеріями, вірусами та найпростішими мікроорганізмами, а ось проявляються ці хвороби найчастіше дуже схожими симптомами.

Як же захистити від цих захворювань, насамперед, наших дітей? Які ж ознаки кишкової інфекції зустрічаються найчастіше? Як надати маляті першу допомогу - ось питання, які цікавлять всіх мам і тат. За роз'ясненням ми звернулися до фахівця - лікаря вищої категорії, кандидата медичних наук, доцента кафедри інфекційних хвороб НМУ імені А.А. Богомольця Оксани Вікторівни Корбут.

- Як попередити кишкову інфекцію?

- В організм людини збудники кишкової інфекції потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки, тому їх і називають “хворобами брудних рук” - протягом дня ми торкаємося руками різних предметів побуту, тому на них майже завжди присутні різні мікроорганізми.

Попередити кишкову інфекцію зовсім не складно. Основне правило, яким не треба зневажати (воно з самого дитинства відомо абсолютно всім), - ретельно мити руки після прогулянки, відвідування туалету та перед їжею. Також необхідно старанно мити (а іноді навіть і чистити) всі фрукти, ягоди й овочі, які буде їсти дитина. Воду можна пити тільки кип'ячену, а ще краще використовувати спеціальну дитячу воду.

Крім того, з метою запобігання розвитку кишкової інфекції батькам треба звертати увагу на якість продуктів, якими харчується дитина. Всю молочну та м'ясну їжу необхідно зберігати тільки в холодильнику, причому обов'язково стежте, щоб не минув термін її придатності. Дуже важливо, щоб дитина отримувала тільки свіжоприготовлену їжу. У крайньому випадку, якщо страва готується заздалегідь, її необхідно відразу ж після приготування закрити, остудити і поставити в холодильник. Не рекомендується годувати маля вчорашньою їжею й особливо тією, котра зберігалася при кімнатній температурі.

- Як проявляє себе кишкова інфекція?

- Основні її прояви - це відмова маляти від їжі, нудота, блювота, рідкий стілець і болі в животі. Діти мляві й вередують; у них помітно блідне шкіра; кисті й стопи стають холодними. Досить часто ці симптоми супроводжуються підвищенням температури тіла - вона може підвищитися незначно, а може досягати 39°С і більше.

Кишкова інфекція зазвичай починається гостро, але, як правило, не всі симптоми з'являються одночасно. Найчастіше першим проявом хвороби буває блювота: спочатку з'їденою їжею, а після шлунковим вмістом, іноді з домішкою жовчі (блювотні маси тоді мають жовтувато-зеленуваті кольори). Надалі в дитини піднімається температура та з'являється рідкий стілець.

- Як лікувати дитину в домашніх умовах?

- Звичайно ж, захворілу дитину неодмінно повинен оглянути лікар - він призначить відповідне лікування. 

Однак до приїзду доктора батьки можуть надати маляті першу допомогу самостійно. Насамперед, якщо у дитини температура тіла піднялася вище 38°С, її необхідно знизити. Найкраще для цього використовувати будь-які форми препарату “Парацетамол” (свічі, таблетки або сироп). 

Якщо у дитини часті блювота та рідкий стілець, необхідно постійно заповнювати втрату - це часте питво. При цьому потрібно дотримуватися кількох основних правил. Напувати маля необхідно маленькими порціями, починаючи з 1 чайної ложки, кожні 5-10 хвилин. Якщо при такому режимі питва блювота не відновлюється протягом години, кількість разової порції можна збільшити до 2-4 чайних ложок. Ще через годину разову порцію збільшують до 30-50 мл, та проміжки між прийомами рідини треба подовжити. Якщо виникає повторна блювота, роблять перерву на 20 хвилин і потім все починають спочатку.

- Чим же напувати дитину?

- Мінеральною водою (негазованою); компотом із сухофруктів з курагою та ізюмом без цукру, адже такий компот - це джерело калію (а калій саме в таких випадках швидше всього вимивається з організму); ромашковим чаєм (він допомагає шлунково-кишковому тракту впоратися з інфекцією). Крім того, для відновлення солей, що вимиваються, можна скористатися такими аптечними препаратами: “Регідрон”, “Ораліт”. З 4-місячного віку дитині дозволяється використовувати препарат ORS-200. Це розчин електролітів на основі морквяно-рисового відвару HIPP. 

Хочу підкреслити: ORS-200 розроблений відповідно до рекомендацій ВООЗ і Європейського педіатричного суспільства спеціально для заповнення втрати рідини у дітей грудного й молодшого віку. 

Розчин для заповнення рідини неважко приготувати й самостійно: на 1 літр води беруть 20-40 г цукру (1-2 столові ложки), 3,5 г солі і 2,5 г питноїої соди (по половині чайної ложки). На самому початку хвороби дитині у віці до 2 років достатньо дати 50-100 мл такого розчину (чверть - половина склянки), дітям постарше - 100-200 мл. Цей об'єм рідини дається на додаток до того, що дитина одержує зазвичай з їжею (близько 1 літра на день після 6 місяців).

Відомо, що більшість кишкових інфекцій викликається вірусами, і лікувати їх за допомогою антибіотиків даремно. В усьому світі при кишкових інфекціях і харчових отруєннях застосовуються препарати-адсорбенти - вони підвищують захисні властивості кишечнику, збирають і виводять з організму шкідливі мікроби та їхні токсини, сприяють відновленню мікрофлори в кишечнику. 

- Про які препарати йде мова?

- Препарат-адсорбент, котрий батьки можуть дати дитині самі, до огляду лікаря, - “Смекта”. Ці ліки швидко зупинять діарею тай не дозволять розвинутися зневоднюванню організму дитини. Крім того, “Смекта” застосовується у дітей з народження та є безпечною навіть для немовлят. Для дітей вона розводиться так само, як і для дорослих, але дається маленькими порціями протягом дня. Дітям до 1 року можна дати один пакетик на добу, від 1 року до 3 років - 1,5 пакетики, а от малятам старше 3 років - уже 2 пакетики на добу. Дотримання цих нескладних правил істотно полегшує стан дитини, попереджає можливі ускладнення й допомагає маляті видужати швидше.

- Яка дієта рекомендується при гострих кишкових захворюваннях?

- Дійсно, дієта отут виступає ще одним компонентом терапії кишкової інфекції, тобто, рекомендується лікувальне харчування. Якщо раніше дитину, яка захворіла кишковою інфекцією, повністю позбавляли їжі, то сьогодні лікарі вважають, що робити цього не варто. Потрібно тільки зменшити обсяг їжі до 1/2-1/3 від норми та збільшити частоту годівель. 

Грудних дітей варто годувати (грудьми або молочною сумішшю) так само, як і до хвороби. Але навіть якщо при гострому початку кишкового захворювання немовля відмовиться від годівлі, нічого страшного в цьому немає, головне - протягом усього часу хвороби постійно давати маляті питво. 

Старшим дітям також не слід робити великої перерви в харчуванні - їм на час гострого періоду хвороби можна давати більш легкі, нежирні овочеві страви, каші на воді, киселі, сухарі, сухе печиво, картопляне пюре на воді. Однак якщо у дитини різко знижений апетит і від їжі вона відмовляється, насильно годувати її не треба. Поступово раціон харчування можна буде розширювати, але з урахуванням рекомендацій лікаря. 

Ще одна важлива порада: для відновлення нормальної флори кишечнику після гострого періоду хвороби необхідно пропити курс препаратів, що нормалізують мікрофлору травної системи, наприклад, “Лінекс”, “Біфіформ”, “Примадофілюс”. 

Але найкращий варіант - запобігти захворюванню. Для цього, ще раз підкреслю, головне - дотримання правил гігієни і якісне харчування.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9849 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс