Доведена користь скандинавської дієти для діабетиків і сердечників

5 червня 2013

Скандинавська дієта, заснована на традиційних для країн з холодним кліматом продуктах харчування, знижує ризик розвитку діабету та серцево-судинних захворювань при метаболічному синдромі. До такого висновку прийшли автори масштабного дослідження, проведеного вченими Лундського університету (Швеція).

Скандинавська дієта містить у собі рапсову олію, північні ягоди (брусницю, морошку, лохину, журавлину), коренеплоди, бобові, кілька видів капусти, горіхи, м'ясо диких тварин і птахів, три порції риби, що живе в холодних водах (оселедця, тріски, лосося) на тиждень, каші або пластівці з цільних злаків і нежирні молочні продукти.

У дослідженні впливу такої дієти на здоров'я брали участь 309 чоловік з ознаками метаболічного синдрому (провісника діабету та серцево-судинних захворювань). Середній вік учасників - 55 років, 67% з них складали жінки. Частина з них протягом півроку дотримувалася скандинавської дієти, а інші замість рапсової олії вживали в їжу вершкове масло, їли менше ягід і овочів, а також не були обмежені в споживанні червоного м'яса та білого хліба.

Після закінчення цього строку було встановлено, що вага тіла учасників не змінилася, на колишньому рівні також залишилися показники кров'яного тиску й чутливості до інсуліну. 

Однак значні зміни були виявлені в рівні та складі холестерину в учасників двох груп - у тих, хто дотримувався скандинавської дієти, рівень «гарного», високомолекулярного холестерину в крові різко підвищився за рахунок зниження рівня «поганого», низькомолекулярного холестерину. Крім того, у них знизився рівень аліпопротеїну B. Таке поліпшення ліпідного обміну говорить про зниження ризику серцево-судинних захворювань у тих, хто харчувався по-скандинавськи.

Також було відзначене підвищення рівня інтерлейкіну-1 (IL-1) в крові тих, хто не дотримувався скандинавської дієти, у той час як у тих, хто харчувався правильно, цей показник, навпаки, знизився. IL-1 є біомаркером запальних процесів, характерних для переддіабетного стану.

Тепер автори хочуть продовжити дослідження впливу скандинавської дієти на здоров'я і з'ясувати, як вона впливає на зниження індексу маси тіла.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8291 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс