Комаха дрібна, але шкода від неї велика

29 квітня 2013

Травень-початок липня - пік весняної активності відомих мешканців наших лісів і пасовищ - іксодових кліщів, інший припадає на вересень. Саме в цей час, безтурботно гуляючи парком або лісом, люди ризикують підчепити хворобу Лайма та навіть найнебезпечнішу інфекцію, розповсюджувану кліщами, - вірусний енцефаліт. І хоча статистика намагається переконати нас у тому, що серед іксодових кліщів на території України заразними є одиниці, та й живуть вони частіше в Криму і Волинській області, рідше - у Львівській і Одеській, та ще в Луцьку й Ковелі, все-таки краще поберегтися.

Чим чревата зустріч з цією підступною комахою, ми попросили розповісти кандидата медичних наук, доцента Національного медичного університету імені А.А.Богомольця Валерію Володимирівну Сичову.

- Основним резервуаром вірусу в природі є його головні переносники - іксодові кліщі. Природжена їх інфікованість підтримує постійний рівень вмісту вірусу в цих комахах. 

Найпоширеніша хвороба, котру вони переносять, - хвороба Лайма (бореліоз). Її симптоми: почервоніння на місці укусу, головний біль, затверділість м'язів, ломота у всьому тілі та слабкість. Торік її діагностували майже у тисячі жителів нашої країни. 

Якщо вчасно не провести лікування, можуть початися поразка шкіри, мускульної тканини, нервової та серцево-судинної систем. Ризик зараження невеликий, якщо кліщ провів на тілі людини не більше 24 годин. А от якщо його не знімати, то до закінчення третьої доби вірогідність інфікування складе 100 відсотків.

- А який він, кліщовий енцефаліт? 

- Це - хвороба, що вражає оболонку, сіру і білу речовину та інші ділянки головного й спинного мозку, корінці спинномозкового нерва й периферичні нерви. 

При зараженні вхідними воротами організму людини служать шкіра та підшкірна клітковина або клітини епітелію травного тракту. Звідки вірус поширюється кровоносними, лімфатичними і невральними шляхами. Він інфікує клітини крові, органи імунної системи, інші внутрішні органи й досягає мозку, котрий виступає місцем тривалого розмноження вірусу й основним центром локалізації патологічного осередку нейроінфекції. 

Інкубаційний період при первинному інфікуванні вірусом кліщового енцефаліту становить від 8 до 23 днів (але, частіше 10-12). Хвороба починається гостро, з ознобу та підвищення температури тіла до 38-40°С. Лихоманка триває від 2 до 10 днів. З'являються: загальне нездужання, різкий головний біль, нудота і блювота, розбитість, стомлюваність, порушення сну.

Клінічно кліщовий енцефаліт, як правило, розвивається в гострій циклічній формі з видужанням, однак іноді з часом може переходити й у хронічну форму. 

Важкі ускладнення гострої інфекції можуть завершитися паралічем і навіть летальним результатом. Хронічна інфекція кліщового енцефаліту з поразками мозку триває роками, а то і довічно. 

- У якому середовищі найімовірніше можна підчепити іксодового кліща?

- Типовими ландшафтами природних осередків інфекції є листяні та змішані хвойно-листяні ліси з вираженим підліском і високим травостоєм. Заплавні луги по берегах рік, берега озер і ставків, лісові просіки, пришляхова рослинність, лісові стежки, що створюють умови для перебування кліщів. Інфікування людини відбувається під час ссання крові зараженими вірусом енцефаліту голодними кліщами. 

- Як швидко передається вірус?

- Це може відбуватися в перші хвилини присмоктування. Із загальної кількості хворих кліщовим енцефалітом до 80-90 відсотків доводиться на жителів міст, зараження яких відбувається в приміській зоні під час поїздок з побутових причин, пов'язані зі збиранням грибів або ягід, роботою на присадибних ділянках, відпочинком на природі.

- Що робити, якщо вкусив кліщ?

- Щоб акуратно видалити, його варто обв'язати ниткою якнайближче до хоботка, потім розтягнути її кінці в боки й обережно, без різких рухів, потягнути їх нагору до повного видалення (на фото). Різкі рухи неприпустимі.

Якщо при витягуванні кліща відірвалася його голівка, що має вигляд чорної крапки, варто врахувати, що процес інфікування може тривати. Тому місце присмоктування протирають ватою або бинтом, змоченим спиртом, а потім видаляють голівку стерильною голкою (попередньо прожареною на вогні) так, як ви видаляєте звичайну скалку. 

Видалення кліща потрібно виконувати обережно, не стискаючи руками його тіло, оскільки при цьому є можливим влучення вмісту кліща разом зі збудниками хвороби в рану. 

Важливо не розірвати кліща при видаленні: частина, що залишилася в шкірі, може викликати запалення та нагноєння. 

Не мають під собою ніяких підстав деякі надумані рекомендації, що для кращого видалення варто накладати на кліща мазеві пов'язки або використовувати масляні розчини. 

Після видалення кліща, шкіру в місці його присмоктування обробляють настоянкою йоду або спиртом.

Вилученого кліща потрібно обов'язково дослідити на наявність у нього вірусу енцефаліту. Комаху необхідно помістити в невеликий скляний флакон і покласти туди шматочок злегка зволоженої вати. 

Закритий флакон зберігають у холодильнику, але не пізніше, ніж через 2 доби з моменту укусу кліща його необхідно доставити в лабораторію.

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ ПОХОДІ В ЛІС

У ліс варто відправлятися, подбавши, насамперед, про захист ніг. Найбільш практичним одягом для цього будуть спортивні штани з гладкої матерії із зав'язками внизу, або заправлені у взуття.

При виборі взуття, найкращими будуть гумові чоботи. Кліщ, що спробує вас атакувати у високій траві, просто не зможе утриматися на гумовій поверхні.

Голову так само варто прикрити панамою або хусткою, прибравши при цьому все волосся під головний убір.

Прогулюючись лісом, не захоплюйтеся лазінням у густоростучих чагарниках. Саме в них найчастіше можна зустрітися з кліщами. Також не варто зривати гілки з дерев і кущів. Так ви можете струсити з рослини на себе цих паразитів.

Після повернення додому в обов'язковому порядку необхідно від голови до ніг оглянути своє тіло і витрусити одяг. Навіть якщо у вас коротке волосся, не завадить його вичесати дрібним гребінцем.

Кліщів, що не вп’ялися у шкіру, яких ви знайдете, варто спалити. Інші методи їхнього знищення є малоефективними.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7633 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс