Як захиститися від весняної алергії?

7 травня 2013

З кожним роком росте кількість людей, які не дуже радіють приходу весни, оскільки ця прекрасна пора року значить, що вони протягом тривалого часу будуть ходити із закладеним носом і опухлими червоними очима, періодично чхаючи. Одним словом, під час цвітіння різних рослин багато хто з нас страждає алергією. Як свідчать медичні довідники, сама назва “алергія” походить від грецьких слів - allos, що значить  «інший», і ergos, тобто «дія».

Алергія проявляється якісно зміненою реакцією організму на подразники, що приводить до різних порушень в організмі - запалення, спазму бронхів, набряків і т.д. 

Що ж виступає причиною алергії? Як уберегти себе від цієї недуги? Чи існує порятунок від неї? На ці та інші питання ми запросили відповісти фахівця - кандидата медичних наук лікаря-алерголога вищої категорії Інну Володимирівну Гогунську.

- Чому виникає алергія?

- Її найчастіше викликають речовини з великою молекулярною масою, які розпізнаються імунною системою організму як сторонні. Перед виникненням алергії відбувається сенсибілізація. Цей термін означає підвищення чутливості організму під час першого влучення в нього критичної дози алергену, вираженої в тому, що імунна система реагує виробленням антитіл.

- Що це таке - “антитіла”? Поясніть, будь ласка. 

- Антитіла є речовинами білкової природи, які виконують захисну функцію, поєднуючись з різними сторонніми речовинами. 

Для кожного алергену характерний тільки певний вид антитіл. Вони розподіляються по всьому організмі й фіксуються на клітинах різних органів і тканин.

Потім при повторному надходженні алергену в організм імунна система бурхливо реагує на подразник, тобто включаються механізми захисту, виробляються біологічно активні речовини, дія яких спрямована на боротьбу зі сторонньою речовиною.

Але вся проблема в тому, що реакція ця є дуже сильною і якісно зміненою. Вона вже більше шкодить організму, ніж допомагає йому. Пилок рослин не такий вже і небезпечний, щоб імунна система так активно на нього реагувала.

Крім того, ця реакція завдає людині великі незручності, а часто є причиною захворювань, таких як алергійний риніт, тонзиліт, бронхіальна астма. 

- А чи несе алергія більш серйозну загрозу організму?

- На жаль, так. Адже крім нежиті, кашлю і т.д. алергійна реакція, при укусах комах, наприклад, може викликати анафілактичний шок, що проявляється різким падінням артеріального тиску, набряком ураженої частини тіла, іноді втратою свідомості, ускладненням дихання. Іноді такі випадки закінчуються летальним результатом.

- Не секрет, що майже у кожної людини існує індивідуальна підвищена чутливість до деяких речовин...

- Ваша правда, це можуть бути: продукти харчування, пилок рослин, косметика і т.д. Ці особливості обумовлені індивідуальністю кожного організму. Але якщо алергія доставляє вам масу незручностей, варто звернутися до фахівців.

- Що очікує хворого в алерголога?

- Насамперед, у поліклініці можна пройти спеціальні тести на сприйнятливість до різних алергенів. Пройшовши їх, ви будете знати, яких саме речовин вам належить уникати.

- А як щодо лікування, якщо причина вже виявлена?

- Алергію можна вилікувати шляхом багаторазового введення розведеного алергену. Адже тоді в організмі формується толерантність (несприйнятливість) до даного подразника. 

Такі процедури, звичайно, виконуються в спеціальних установах - центрах алергології, наприклад. 

До того ж під час цвітіння різнотрав'я  варто приймати антигістамінні препарати, які вам призначить лікар після необхідних аналізів. Антигістамінні препарати послаблюють алергійну реакцію, виконують стабілізуючу дію на мембрани клітин, гальмують вивільнення гістаміну та інших медіаторів запалення із клітин, блокують рецептори гістаміну.

Однак медикаменти, що придушують алергійні реакції, часто самі викликають відчуття пригніченості, сонливості, сповільненості реакції. 

Сьогодні і ця проблема вирішена - сучасні ефективні препарати, такі як Терфенадин або Лоратадин, діють трохи м'якше. А препарати - Фомос, Гісфедин, Гілсманал, Терфемундин і Терфенадин-ратіофарм - не викликають сильного побічного ефекту.

- Які саме профілактичні заходи варто приймати, щоб запобігти алергійним проблемам?

- За можливістю варто уникати влучення алергенів в організм. 

Сильним алергеном, до речі,  є кімнатний пил, у якому містяться продукти життєдіяльності пилових кліщів, що викликають алергію. 

Також алергію викликають - і вовна тварин, і пилок - амброзії, берези, злаків. 

Замініть свою пухову перину та подушку на синтетичну, наприклад синтепонову, оскільки її легше прати. До того ж пташине перо і пух самі по собі є найсильнішими алергенами, чого не можна сказати про нову високотехнологічну синтетику. 

Якщо ви все-таки віддаєте перевагу пуховим подушкам і перинам, то якнайчастіше провітрюйте їх і просушуйте на сонці, щоб їхній наповнювач добре просохнув, оскільки вологість є найбільш сприятливою умовою для розвитку хвороботворних організмів.

Провітрювання ніколи не нашкодить, оскільки застояне повітря сприяє створенню в приміщенні клімату, у якому прекрасно себе почувають мікроорганізми всіх видів. Вологе і тепле приміщення ідеально підходить для їхнього розмноження. 

- Так що ж, і одяг вовняний не слід носити?

- Якщо у вас підвищена чутливість до пилу, можна замінити натуральні вироби синтетичними (використовуйте силіконові подушки, ковролін, синтетичні пальто та ковдри).

Пам'ятайте, що алергія - це не вічний весняний проклін. Вона лікується, так само як і інші захворювання. Але не треба й недооцінювати її небезпеку для нас. Адже під час реакції імунна система повністю перебудовується. Помилковий подразник послаблює захисні резерви організму, він стає більш легкою мішенню для інфекційних захворювань, більш чутливим до стресу. Не залишайте без уваги навіть невелику нежить, оскільки здоров'я - головне багатство!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6666 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс