Микола Амосов: «Алгоритм здоров'я»

29 квітня 2013

Микола Михайлович Амосов - людина легенда. Людина, яка зробила десятки тисяч операцій, пройшла війну та важкий післявоєнний час. Людина, котра стояла  у витоків вітчизняної кардіохірургії, професор, учений і кібернетик. Завдяки видатному розуму, технічній та медичній освітам, завзятій праці зумів сформулювати абетку здоров'я, у якій відкрив завісу таємниці здорового життя людини.

Сам Амосов все життя займався пошуком індивідуальної системи оздоровлення та підтримки здоров'я. Підводячи підсумки своїх пошуків Микола Михайлович сформулював простий Алгоритм здоров'я:

1. У більшості хвороб винуваті не природа, не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше вона хворіє від ліні та жадібності, але іноді й від нерозумності.

2. Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато хвороб, але не може зробити людину здоровою. Поки вона навіть не може навчити людину, як стати здоровою.

Більше того: бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати слабості людини та могутність своєї науки, створюють у людей мнимі хвороби й видають векселя, які не можуть оплатити.

3. Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим. На щастя, людина настільки досконала, що повернути здоров'я можна майже завжди. Тільки необхідні зусилля зростають у міру старості та поглиблення хвороб.

4. Розмір будь-яких зусиль визначається мотивами, мотиви - значимістю мети, часом і ймовірністю її досягнення. І дуже шкода, але ще й характером! На жаль, здоров'я, як важлива мета, встає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю. Однак слабку людину навіть примара смерті не може надовго налякати: вона звикається з думкою про неї, здається й покірно йде до кінця. (А може, це й добре? «Не витрачай, кума, сили, іди до дна!» Кінець-то однаковий: раніше, пізніше...)

5. Для здоров'я є однаково необхідними чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартовування, час і вміння відпочивати. І ще п'яте - щасливе життя! На жаль, без перших умов воно здоров'я не забезпечує. Але якщо немає щастя в житті, то де знайти стимули для зусиль, щоб напружуватися й голодувати? На жаль!

6. Природа милостива: достатньо 20-30 хвилин фізкультури на день, але такої, щоб задихнутися, спітніти і щоб пульс почастішав удвічі. Якщо цей час подвоїти, то буде взагалі відмінно.

7. Потрібно обмежувати себе в їжі. Підтримуйте вагу-ріст (у см) мінус як мінімум 100.

8. Уміти розслаблюватися - наука, але до неї потрібний ще й характер. Якби він був!

9. Про щасливе життя. Говорять, що здоров'я - щастя вже саме собою. Це невірно: до здоров'я легко звикнути і перестати його помічати. Однак воно допомагає домогтися щастя в родині й у роботі. Допомагає, але не визначає. Правда, хвороба - вона точно вже - нещастя.

Прочитавши ці прості, але дуже змістовні аксіоми, варто замислитися. Слід визнати, що поборовши свою лінь кожний може багато чого зробити для свого здоров'я.

Здоровий спосіб життя перестає бути примарною мрією варто тільки почати приділяти йому хоча б 30 хвилин на день.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7481 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс