Пришестя аденоїдів. Якщо дитина дихає ротом

7 листопада 2012

Аденоїди - це запалення та збільшення у розмірах носоглоткової мигдалини, що приводить до ускладнення носового дихання, слизово-гнійним виділенням з носа або по задній стінці глотки. Діти, що страждають аденоїдами, частіше хворіють на застудні захворювання, які завжди приводять до запалення і збільшення аденоїдної тканини.

ЧОМУ РОСТУТЬ

Лимфоїдна тканина мигдалин під час хвороби збільшується для того, щоб стати захисним бар'єром на шляху поширення інфекції. Якщо дитина, ще остаточно не видужавши, знову і знову підхоплює інфекцію, аденоїди, які постійно збільшені та запалені, розростаються і самі стають хронічним вогнищем інфекції. Аденоїди, що розрослися, закривають задні носові отвори і ускладнюють дихання.

ТРИ СТУПЕНІ РОЗРОСТАННЯ

Перший ступінь - аденоїди розрослися настільки, що закривають третину простору носоглотки. При цьому вдень дитина дихає вільно, а ось вночі, у горизонтальному положенні, їй важче. Тому, якщо дитина спить з відкритим ротом, треба звернутися до отоларинголога.

Другий ступінь - аденоїди закривають дві третини носоглотки.

Третій ступінь - носоглотка повністю закрита. При аденоїдах другого і третього ступеня діти постійно дихають ротом. Вночі сопуть, похрапують, а іноді навіть кашляють і захлинаються.

ТРИВОЖНІ СИМПТОМИ

Перелічимо кілька ознак, за якими можна дізнатися, що аденоїди запалилися:

- дихання через рот, навіть коли немає нежиті;

- нічний кашель і похропування;

- часта або затяжна нежить;

- часті застудні захворювання (ГРЗ, риніти, ангіни, фарингіти);

- отити та зниження слуху;

- зміна поведінки дитини. Вона стає примхливою, через недолік кисню погано спить і може скаржитися на головні болі;

- зміна зовнішності: блідість і одутлість обличчя, відкритий рот, потріскалися губи.

Якщо нічого не вживати - надалі порушується ріст кісток лицьового кістяка. Різці ростуть неправильно, видаються вперед, як у кролика. Піднебіння стає високим і вузьким, що погано позначається на розвитку мовлення.

ЯКЩО ВОНИ ЗАПАЛИЛИСЯ

При запаленні аденоїдів (аденоїдит) спостерігається підвищення температури тіла до 39°С, можливе відчуття печіння у носоглотці, ніс закладає, іноді болять вуха. При частих ГРЗ гостра форма аденоїдита переходить у хронічну.

При цьому дитина швидко стомлюється, погано спить та їсть, можлива невелика температура (37°С) і збільшення лимфовузлів. Вночі трапляються напади сильного кашлю, тому що виділення з носоглотки потрапляють у дихальні шляхи.

ЛІКУВАННЯ

При хронічному аденоїдиті корисно:

1. Дихати парою відвару будри плющевидної. Виконувати таку процедуру необхідно 3-4 рази на день протягом 1-2 тижнів. Для приготування відвару залийте 15 г трави склянкою холодної води на 1-2 години, потім, постійно помішуючи, кип'ятіть на повільному вогні півгодини, постійно помішуючи. Щодня необхідно готувати новий відвар.

2. Полоскати носоглотку розчином прополісу. Головне, щоб дитина не ковтала розчин. У склянці теплої води розчиніть чверть чайної ложки соди і 20 крапель 10% спиртового розчину прополісу.

3. Виконувати процедури, спрямовані на загальне зміцнення організму (прийом вітамінів, гомеопатія, використання імуностимуляторів).

4. Виїжджати до моря щороку мінімум на 2 тижні.

КОЛИ ВИРІЗАТИ

Консервативне лікування допомагає лише на ранній стадії розростання аденоїдів, коли дихання ускладнюється тільки уві сні.

У більш важких випадках лікар може запропонувати операцію.

Показаннями до видалення аденоїдів є:

- збільшення аденоїдів третього ступеня;

- нескінченні застуди;

- порушення дихання носом і спотворення рис обличчя;

- часті бронхіти, трахеїти, пневмонії;

- симптоми бронхіальної астми;

- зниження слуху, отити;

- гугнявість голосу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 15126 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс