Харчування при жовчнокам'яній хворобі

24 жовтня 2012

Якщо ви страждаєте жовчнокам'яною хворобою, харчування у вас повинне бути таким, щоб їжа не викликала фізичного, температурного та хімічного (шкідливого) впливу на шлунково-кишковий тракт. Тому від деяких продуктів вам доведеться відмовитися і зовсім, інші ж повинні піддаватися спеціальній кулінарній обробці. У ряді випадків хворий просто зобов'язаний приймати лише їжу з лікувальними властивостями для того, щоб уникнути виникнення болів і поносів.

Пам'ятайте про те, що існує ряд таких продуктів, які викликають подразнення вашої слизової: це перець, гострі приправи, соуси та гірчиця, часник, редиска, редька. Продукти, що важко перетравлюються, теж рекомендується не вживати, а це особливо жирна риба, баранина, жир з яловичини, сало свиняче, різні копченості, соління, підвищеної жирності бульйон. Загострення хвороби цілком можуть викликати какао, кава та шоколад, тому рекомендується виключити з раціону продукти кондитерського виробництва.

Житній хліб теж краще не вживати, а також боби, оскільки у цих продуктах міститься велика кількість клітковини, що, у свою чергу, викликає метеоризм.

Холодні страви та напої теж краще не вживати, тому що вони спричиняють спазм жовчного міхура та проток, тим самим викликавши та підсиливши болючі відчуття.

Хворим жовчнокам'яною хворобою дуже потрібні такі продукти, які збагатять організм ліпотропною речовиною, що сприяє переварюванню жирів. Вимочений оселедець і тріска саме належить до таких продуктів. Якщо необхідно приготувати м'ясну страву, варто пам'ятати, що м'ясо у будь-якому разі не повинне бути жирним.

При жовчнокам'яній хворобі вживайте знежирене молоко, кефір і сир, що містить у собі такий компонент як холін, який поліпшує травлення. Сметану теж можна їсти, ось тільки вона повинна містити мінімум жирів. Тваринні жири тут в обов'язковому порядку замінюються рослинним та вершковим маслом. Хворий жовчнокам'яною хворобою з яйцепродуктів може споживати тільки або омлет, або круті яйця. Вівсяна та гречана каша - ідеальний варіант для поліпшення травних процесів. Їжте побільше овочів і фруктів, із солодкого не забороняється споживання мармеладу, пастили, меду та варення.

У жодному разі не вживайте смажену їжу при жовчнокам'яній хворобі. Їжу краще обробляти парою або розварювати.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9490 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс