Медяне лікування кашлю

24 жовтня 2012

Мед - їжа для бджіл, бджоли роблять його з нектару квітів рослин. Рослини цілеспрямовано виробляють нектар для залучення комах, що запилюють, бджіл. Таким чином, здійснюється взаємовигідне співробітництво рослини та комахи.

Рослини синтезують і токсичні речовини, зазвичай це біологічно активні сполуки і служать вони, як правило, для захисту самої рослини, насіння від травоїдних і паразитів.

Але зважаючи на те, що нектар - це спеціальне «частування» для обпилювачів - бджіл-запильників, навряд чи можна чекати присутності в меді чого-небудь шкідливого та токсичного.

З меду виділено більше 100 різних компонентів, але це лише мала частина того, що відомо про цей солодкий подарунок природи.

Мед використовується людиною з незапам'ятних часів, вже тисячі років відомо про його корисні властивості.

Ось і сучасна офіційна медицина в особі експертів Всесвітньої Організації Охорони здоров'я давно вже рекомендує приймати мед на ніч для лікування кашлю у дітей з інфекціями верхніх дихальних шляхів.

Однак для застосування меду у лікарській практиці потрібні клінічні випробування, що відповідають принципам доказової медицини. Це так звані рандомізировані плацебо-контроль подвійні сліпі дослідження.

«Рандомізировані» означає, що пацієнт потрапляє в одну із груп лікування випадковим чином і має однакові шанси отримати як досліджуваний препарат, так і плацебо.

«Плацебо-контроль» означає, що пацієнтам у контрольній групі дають плацебо - пустишку, за формою, кольорам, смаком, запахом повністю схожу на досліджуваний препарат. «Подвійним сліпим» називають дослідження, у якому ні пацієнт, ні лікар не знає, яке лікування (ліки або плацебо) одержує пацієнт.

ДЕ ДОКАЗИ?

У дослідженнях дії меду, що проводилися дотепер, використовувався або якийсь певний його сорт, або експеримент не відповідав стандарту «сліпого» дослідження. І ось, у серпні 2012 у журналі «Pediatrics» опубліковані результати нового рандомізированого плацебо-контроль подвійного сліпого дослідження, у якому мед показав більшу ефективність, ніж плацебо у лікуванні нічного кашлю у дітей з інфекціями верхніх дихальних шляхів (ІВДШ).

У дослідження були включені 300 дітей у віці від 1 до 5 років з інфекцією верхніх дихальних шляхів, що супроводжується нападами кашлю в нічний час. Виключалися з дослідження діти з симптомами астми, пневмонією, ларинготрахеобронхітом, синуситом і/або алергійним ринітом, а також діти, що приймали лікарські препарати у передуючих дослідженню 24 години.

Далі проводилося анкетування батьків, у якому вони оцінювали важкість кашлю у дітей і якість свого та дитячого сну.

З 300 дітей 270 мали важкий кашель, що порушує сон, і далі були включені у дослідження. Середній вік дітей склав 29 місяців.

Діти були випадковим чином розділені на 4 групи, трьом з яких за 30 хвилин перед сном давали 10 грамів певного сорту меду (евкаліптовий, цитрусовий, мед із трав сімейства Губоцвітних), а четвертій, контрольній групі дітей давали плацебо - солодкий сироп, що нагадував мед. Діти у кожній з 4 груп не розрізнялися за віком і важкістю симптомів.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

У першу чергу оцінювали ефект меду при опитуванні батьків, де вони давали свою суб'єктивну оцінку змін у частоті нападів кашлю у дітей. Досліджувалася зміна важкості нападів кашлю, оцінювалося те, наскільки кашель дозволяє спати як самій дитині, так і батькам, потім давалася загальна оцінка самопочуття до і після застосування меду.

Герман Евнер Коен, професор клініки, у якій проводилося дослідження (Pediatric Ambulatory Community Clinic, Petach Tikva, Israel), і очолювана ним група вчених провели порівняння симптомів у трьох групах дітей, що одержували різний сорт меду.

Виявилося, що у порівнянні з контрольною групою, що одержувала плацебо, у дітей, які приймали мед, було значне поліпшення самопочуття. При цьому те, який саме сорт меду приймався - не мало абсолютно ніякого значення. Будь-який з сортів меду давав позитивний ефект, усуваючи кашель і дозволяючи виспатися дитині і її батькам. Негативний ефект при прийомі меду відзначили 5 дітей, поскаржившись на біль у животі, нудоту.

Таким чином, для дітей з виснажливим нічним кашлем, викликаним інфекціями верхніх дихальних шляхів, кілька ложок меду перед сном може служити солодкою альтернативою лікам. Доведено.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6803 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс