Як зріст впливає на причини смерті

29 серпня 2012

У Кембриджському університеті (Великобританія) зроблене несподіване відкриття: від зросту залежать причини смерті.

Учені проаналізували 130 досліджень з інформацією про зріст і причини смерті майже 1,1 млн. чоловік, що народилися з 1900 по 1960 рік. 85% випробуваних були білошкірими, 93% жили в Північній Америці або Європі. Дослідники, зрозуміло, врахували, що з часом людство стає вищим: кожні п'ять років приносять збільшення на 0,68 мм, пише РІА АМІ. Середній зріст респондента чоловічої статі дорівнював 172,7 см, а жіночої - 160 см.

У результаті виявився зв'язок між зростом і причинами смерті. Зокрема, чим вища людина, тим імовірніше, що вона помре від раку, а низькорослі частіше інших ідуть із життя через проблеми із серцем або інсульти. За словами вчених, зріст може розповісти про те, у яких соціальних умовах росла людина, як вона харчувалася в дитинстві, яка її генетична спадковість. Приміром, малий зріст часто вказує на погане харчування, хронічні інфекції або хронічну діарею, а також може бути результатом стресового дитинства (розлучення батьків та ін.). Зрозуміло, це не значить, що всі невисокі люди обов'язково пережили в дитинстві і юності подібні події; ця тенденція стає очевидною тільки тоді, коли розглядається велика вибірка людей.

І все-таки фактори, що впливають на розвиток у дитинстві, можуть підказати, яким буде здоров'я людини в подальшому житті. Значним є і таке спостереження: чим вища людина, тим охочіше її беруть на роботу. Успіх, пов'язаний зі зростом, може частково пояснити, чому низькорослі більше інших ризикують померти від психічних розладів.

Високі люди частіше бувають худими, більше займаються фізкультурою і менше курять. Така різниця в способі життя може приводити до того, що у високих зазвичай все в порядку з холестерином у крові та тиском, і цим можна пояснити, чому низькорослих частіше вбивають серцеві недуги, інфаркти та інсульти. Ну а збільшений ризик смерті від багатьох типів раку у високих людей пояснюється частково тим, що їхні внутрішні органи більші за розміром - а отже, вища ймовірність того, що одна клітина в органі може бути раковою.

Результати дослідження опубліковані у виданні Inter-national Journal of Epidemiology.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6372 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс