Як святкувати день святого Миколи Чудотворця

12 грудня 2012

Улюблене багатьма свято Різдва Христова було б немислимим без тієї особливої атмосфери, що передує йому: готування подарунків, святкового столу та прикрашання різдвяної ялини надають святу особливий шарм, роблячи його улюбленим і довгоочікуваним. І тільки один день може у цей період відволікти головних «споживачів» святкової суєти - дітей - від нетерпіння та очікування. Це День Святого Миколи, день заступника дітей і мандрівників.

Православні відзначають цей день 19 грудня, католики - 6 грудня. У переддень свята в дитячі черевички, виставлені біля порога, або панчохи, повішені біля каміна, з незапам'ятних часів кладуть подарунки. Вважається, що подарунки одержують тільки слухняні діти, а неслухняним покладаються різки або камені. Але малята, як правило, чекаючи свята і, звичайно ж, подарунків, не бешкетують, намагаючись дати зрозуміти Святому Миколі, що вони завжди готові бути гарними.

У ряді країн світу прийнято, щоб до малят Святий Микола приходив зі своєю свитою. Його супроводжують двоє ангелів і двоє чортів. Перші повинні повідомляти своєму заступникові про гарних дітей, другі ж нашіптують Миколі про всі провини винуватців урочистостей. Перемагає завжди добро: ніхто з малечі не залишається без подарунків.

У цій традиції криється історія життя реальної людини, яка жила у другій половині III століття і стала відомою своєю всепоглинаючою добротою до всіх людей. Микола, що народився, за переказом, у місті Патари в Лікії (історична область у Малій Азії) у родині благочестивих батьків, відрізнявся любов'ю і співчуттям до людей, допомагав злиденним і знедоленим, роздаючи майже всі свої гроші і залишаючи собі лише найнеобхідніше. За лагідність і доброту Микола здобув величезну любов народу.

Церква канонізувала Миколу, і в наш час у багатьох домах моляться цьому святому в горі та радості, а малята щороку на день Святого Миколи отримують подарунки. Але головне - вони вчаться добру та любові до людей, щоб потім передати цю непорушну традицію своїм дітям. І, поки живе традиція та історія, живий народ і жива родина.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5401 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс