Як вибрати кросовки для бігу

14 березня 2013

Правильно підібрані кросовки для бігу - гарантія вашого задоволення під час бігу. Від них залежить тривалість і якість ваших тренувань і те, як ви будете почувати себе після.

Не варто гнатися за брендом і популярністю тієї або іншої моделі кросовок. Перше, що потрібно зробити, визначити особливості вашої стопи.

Один з найбільш доступних способів, який можна застосувати самостійно, це так званий «мокрий тест».

1. Заповніть невеликий таз водою в обсязі, достатньому для занурення ступні. Приготуйте невеликий шматок паперу, що добре поглинає вологу, покладіть його поруч з каструлею. Розмір паперу повинен дорівнювати розміру вашої ступні.

2. Утопіть ступню ноги в каструлі та зробіть крок на папір.

3. Волога ступня залишить відбиток на папері. Ви можете обвести його олівцем, щоб уникнути втрати відбитка ноги після висихання паперу.

Нейтральна пронація. Людям, що мають нормальний звід стопи, варто вибирати бігове взуття лінії SUPPORT, з легкою підтримкою стопи. При бігу стопа з нейтральною пронацією рівномірно розподіляє навантаження, достатньо амортизує. Відштовхування відбувається при участі всієї передньої частини стопи. Таким людям найлегше підбирати взуття, як правило, вони зазнають найменше проблем з біомеханікою руху.

Недостатня пронація (високий звід стопи). Для людей з недостатньою пронацією підійдуть кроссвки лінії NEUTRAL, розраховані на бігунів з недостатньою і нейтральною пронацією. При бігу, стопа з недостатньою пронацією, через меншу площу зіткнення з поверхнею гірше розподіляє ударне навантаження. Максимальне напруження йде на зовнішню частину стопи і передається на гомілку. Відштовхування відбувається з найменшою участю великого пальця.

Гіперпронація (плоскостопість). Для бігунів із плоскостопістю відмінно підійде лінія CONTROL, що допомагає скорегувати низький звід стопи та збільшити амортизацію. При бігу стопа з плоскостопістю сильно завалена усередину й практично не бере участь в амортизації, що веде за собою травми та дискомфорт. Максимальне навантаження при відштовхуванні припадає на великий і другий палець стопи.

Після того, як ви визначили до якого типу належить ваша стопа і яке взуття для вас підходить краще, вам потрібно постаратися вибрати кілька моделей кросовок підходящої для вас лінії, бажано різних виробників. Навіщо потрібно вибирати декілька пар? Все просто, у різних виробників різні колодки взуття та різний крій верху кросовок, що варіюється від моделі до моделі.

Визначити в магазині, як будуть працювати кросовки, практично неможливо. Мало де є бігова доріжка, тому потрібно орієнтуватися винятково на комфорт ноги усередині кросовка. П'ята й середня частина стопи повинні бути зафіксованими без дискомфорту, а пальці ніг не повинні бути стислими. Орієнтуйтеся на комфорт, якщо ви пробіглися магазином і вас все влаштовує, беріть цю пару. Коли перевірите її у використанні й переконаєтеся, що вона вам повністю підходить, раджу піти в магазин і купити ще таку ж. Повірте, знайти вдалу пару взуття дуже непросто, завжди добре, коли знаєш, що є ще надійні кросовки в запасі.

Зручними та добре працюючими можуть бути не тільки дорогі кросовки, все залежить від мети використання. Якщо ви плануєте тільки почати бігати або бігаєте мало, то не варто гнатися за високою вартістю взуття, всі ваші запити можуть задовольнити кросовки початкового або середнього цінового сегмента. А коли навантаження почнуть зростати, варто замислитися і про більш технологічне взуття.

КАТЕГОРІЇ БІГОВОГО ВЗУТТЯ

Категорія стабільність, як правило, призначена для бігунів з нормальним зводом стопи або як варіант з невеликою схильністю до надлишкової пронації (іноді цю категорію можна рекомендувати людям з неявно вираженою недостатньою пронацією). За рахунок нормальної біомеханіки бігу спортсмени з нормальним зводом стопи здатні природним шляхом справлятися з ударним навантаженням на суглоби під час тренування і не мають потреби в штучній амортизації.

Категорія амортизація призначена для спортсменів з високим зводом стопи з недостатньою пронацією або бігунів з нормальним зводом зі схильністю до недостатньої пронації. Додаткова амортизація взуття дозволяє згладити недостатню природну амортизацію, пов'язану з фізіологічною особливістю стопи з недостатньою пронацією, дозволяючи знизити ударне навантаження на суглоби під час бігу.

Категорія підтримка стопи призначена в першу чергу для бігунів із плоскостопістю. За рахунок сильного завалу стопи всередину природні механізми стопи не в змозі забезпечувати амортизацію та поглинання ударів, тому для рятування від цього недоліку спортсменам з надлишковою пронацією потрібна певна підтримка стопи, що запобігає «завал» усередину та відновлює природну амортизацію.

Категорія бездоріжжя – додаткова категорія взуття, призначеного спеціально для бігу по бездоріжжю. Ураховує всі нюанси такого бігу - водостійкий верх взуття, що не промокає, спеціальна конструкція язика кросовка, що запобігає влученню різного сміття всередину взуття, ребриста та міцна підошва, що дозволяє спокійно переносити біг по пересіченій місцевості. Даний вид бігового взуття підбирається згідно всім перерахованим вище правилам щодо рівня пронації спортсмена.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5780 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс