Як перевірити працездатність цифрового фотоапарата в магазині

31 січня 2013

Ми вже говорили про правила, яких необхідно дотримуватися при покупці будь-якого фотоапарата. Тепер - більш докладно про процес технічної перевірки працездатності, за допомогою якої ви зможете купити справний фотоапарат.

Мається на увазі, що ви хоча б кілька разів у своєму житті тримали в руках цифровий фотоапарат і маєте уявлення, як ним користуватися. Якщо раптом це не так, то постарайтеся взяти з собою кого-небудь із друзів або родичів, які цими навичками володіють.

Перше, що ви повинні зробити, прийшовши в магазин, це поцікавитися у продавця-консультанта чи дозволить він вам перевірити технічний стан цифрового фотоапарата самостійно і до здійснення оплати. Якщо відповідь буде, що це не за правилами, то можете сміливо відправлятися в інший магазин.

Отже, перевірка.

1. Вставляємо батарейки або акумулятори у відповідний відсік фотоапарата. Розповіді продавця-консультанта про те що, елементів живлення в комплекті немає або що вони виряджені, не прийнятні. Оскільки в комплекті повинні бути обов'язково, а зарядити акумулятор можна за 15 хвилин так, що для перевірки буде досить.

2. Включаємо фотоапарат - виключаємо фотоапарат. І так кілька разів поспіль! При цьому дивимося, чи загоряється екран монітора, чи не підклинюють захисні шторки об'єктива, чи не видні на висувних частинах об'єктива мікроскопічні подряпини, викликані влученням пилу. Якщо нічого вищеописаного не спостерігається, то йдемо далі.

3. Перевіряємо роботу оптичного зума (наближення). Уважно дивіться, чи працює автоматичне фокусування, тобто чи наводиться різкість при наближенні та видаленні об'єктів зйомки. Прислухайтеся, при автоматичному фокусуванні та при роботі зума не повинно бути чутно нічого, крім дзижчання моторчиків і неголосних щигликів. Ніякого тріску.

4. Перевірте спрацьовування спалаху в різних режимах. Їх як правило три: автоматичний, коли спалах фотоапарата спрацьовує автоматично, залежно від освітлення, примусовий, при якому спалах спрацьовує завжди, і без спалаху, коли він відключений.

5. Загляньте в меню керування фотоапаратом. Переконайтеся, що в основних настроюваннях присутнє перемикання на українську мову, та й перемкніть відразу. У процесі цього заодно й переконаєтеся, що настроювання через меню працюють.

6. Переходимо безпосередньо до процесу фотографування. Перше, що потрібно зробити - це, звичайно ж, перевірити, чи зберігаються зроблені знімки. Зберігатися вони повинні або у внутрішній пам'яті фотоапарата, або на спеціальній карті пам'яті, що може в комплекті з фотоапаратом і не поставлятися. Доведеться купити, тому що без неї однаково не обійтися, тому що внутрішня пам'ять цифрових фотоапаратів зазвичай не перевищує 32 МВ, а це всього 6-7 знімків у нормальній якості. Без вставленої карти пам'яті знімки повинні зберігатися у внутрішній пам'яті, а з картою на ній. Ось це й потрібно перевірити!

7. Далі зробіть кілька знімків того самого об'єкта з різним оптичним наближенням. Перемкніть фотоапарат у режим відтворення і подивіться якість отриманих знімків на РК моніторі фотоапарата. Переконавшись, що всі зображення є чіткими та кольори не перекручені, можна приступати до більш складної перевірки.

8. Вам доведеться переконати продавця-консультанта в необхідності переглянути знімки на великому екрані. Підійде, як монітор комп'ютера, так і екран телевізора. Або те, або інше неодмінно буде присутнім у магазині. Це потрібно для того, щоб перевірити матрицю фотоапарата на наявність битих і гарячих пікселей, а так само для перевірки оптики.

Перевіряємо матрицю на биті та гарячі пікселі. Для цього:

- відключаємо спалах;

- установлюємо в ручному режимі витримку рівною 1 секунді;

- установлюємо світлочутливість ISO50;

- установлюємо в настроюваннях фотоапарата максимальну якість знімка;

- закриваємо чим-небудь щільно об'єктив;

- робимо один або два знімки;

- змінюємо витримку на 2 сек і робимо ще два знімки.

Вихідні матеріали готові. Тепер потрібно переглянути їх на комп'ютері або на екрані великого телевізора в масштабі 100%. В ідеалі на екрані повинно відображатися абсолютно чорне зображення. На чорному фоні не повинні бути присутніми ніякі кольорові крапки, які, по суті, і є битими пікселями (dead pixels). Фактично, битий піксель - це не працюючий осередок матриці, що світиться однаковим світлом незалежно від настроювань фотоапарата. Наявність таких пікселей на матриці загрожує тим, що опинившись у невдалому місці зображення, вони будуть видимими та зіпсують весь знімок.

Подивіться на зображення. На нозі собаки саме світиться битий піксель.

Якщо збільшити світну крапку, то ми побачимо, що це ніщо інше, як постійно сяючий битий піксель.

Звичайно, за допомогою графічних редакторів дані недоліки можна усунути, але чи варто купувати фотоапарат зі свідомо відомими недоліками.

Тепер поговоримо про гарячі пікселі. Гарячі пікселі (hot pixels), у відмінності від битих відрізняються яскравістю та світлом від інших і видні зазвичай на витримках, більших чим 1/30 - 1/40, а на менших їх як правило не видно. Чим вище температура камери та значення світлосили (ISO), тим більше ймовірність появи таких пікселей. Знайти фотоапарат, на якому б на 100% були відсутні гарячі пікселі практично не можливо. Однак цього не варто лякатися, тому що наявність декількох гарячих пікселей може проявлятися на знімках вкрай рідко.

Для того, щоб визначити наявність гарячих пікселей на матриці фотоапарата, і зроблені знімки з різною витримкою. Подивимося одночасно два знімки, що зроблені на різних витримках (на великому екрані). Якщо на одному «кольорова» крапка присутня, а на іншому її немає, то це сяючий піксель.

Що стосується норми кількості битих або гарячих пікселей, то її просто не існує, тому потрібно просто виходити з положення, що чим їх менше, тим краще. Якщо, подивившись знімки, ви виявите на них більше десятка сяючих іншими кольорами крапок, то від придбання такого фотоапарата краще відмовитися.

9. І, нарешті, рівномірність різкості по полю знімка. Справа в тому, що практично у будь-якого фотоапарата незалежно від його марки або ціни існує ефект зниження різкості по краях кадру. Навіть наявність найбільш дорогої та якісної оптики не врятує від цього недоліку. Інше питання, наскільки цей ефект присутній на фотоапараті, що перевіряється вами.

Для перевірки найкраще використовувати монохромні (двоколірні) зображення; приміром, це може бути який-небудь темний текст на світлому фоні. Бажано, щоб текст займав всю площу знімка. Якщо ми говоримо про перевірку в приміщенні магазина, то можна сфотографувати який-небудь рекламний або інформаційний стенд.

Перевіряти зображення потрібно теж на великому екрані або на моніторі комп'ютера в повному масштабі, інакше розмитості ви можете просто не побачити. Результат у найкращому разі повинен бути таким: падіння різкості зображення по краях зображення повинно бути якнайменшим, а в самих кутах воно повинно бути не набагато сильнішим, ніж по центрі.

Якщо з якої-небудь причини подивитися тестові знімки в магазині не має можливості, то зробіть це вдома або в іншому місці, де така можливість є. Для цього збережіть їх на карті пам'яті, котру заберіть із собою, перепишіть серійний номер фотоапарата і попросіть продавця відкласти його до вашого повернення.

Не знайшовши видимих недоліків у роботі цифрового фотоапарата, можете вважати, що він на момент придбання є технічно справним.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6718 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс