Як вибрати екзотичний сир

27 вересня 2012

Сьогодні на прилавках молочних відділів яких тільки сирів не побачиш: із блакитною, зеленою, білою цвіллю, у розсолі та без. Як серед цієї розмаїтості купити дійсно якісний сир, не викинувши чималі гроші на вітер?

ФЕТА

Якщо хочете спробувати справжню фету - купуйте ту, котра зроблена в Греції, на батьківщині цього сиру. Цей сир, як і моцарелла, належить до групи ропних, а тому віддавайте перевагу феті, що продається в розсолі.

Зовнішній вигляд. «Правильна» фета - сніжно-біла, розсіл у неї трохи жовтуватий - чим прозоріший, тим краще, у жодному разі не мутний і не тягучий. Консистенція у цього сиру кремово-сирна, тому він легко мажеться на хліб. Шматочки можна відрізати, при цьому вони можуть відпадати невеликими шарами.

Аромат. «Правильна» фета пахне приємно свіжим коров'ячим молоком.

Смак. Досить гострий, помірно-солоний.

МОЦАРЕЛЛА

Італійський сир, який раніше робили тільки з молока буйволиць, однак у наш час перейшли на коров'яче. Моцарелла з молока буйволиці – рідкісна і дорога.

Зовнішній вигляд. Цей сир належить до категорії ропних, і саме в такій рідині він і повинен перебувати. Зазвичай продається у вигляді нерівної «кульки». Якісна моцарелла - щільна і пружна на дотик. Якщо ж є пухкий верхній шар, значить, сир неправильно транспортувався і встиг зіпсуватися. Колір - сніжно-білий, якщо пощастило знайти моцареллу з молока буйволиці, то вона буде трохи жовтуватою.

Аромат. Нічого стороннього, тільки запах свіжого молока.

Смак. Ніжний, приємний, трохи кислуватий.

ДОР БЛЮ, ДАНА БЛЮ

Сир із цвіллю, що роблять у різних країнах з коров'ячого молока, яка, що витікає з назви, має блакитний колір. Про нього існує легенда, відповідно до якої дор блю «винайшов» пастух, що забув у печері шматок звичайного сиру, а коли повернувся до нього, той вже був покритий цвіллю, що виявилася досить їстівною. Хоча варто відзначити, що подібну легенду розповідають і про інші сири із цвіллю. Строк дозрівання дор блю - від 3 до 5 місяців.

Зовнішній вигляд. Досить м'який на дотик. Сам сир білого кольору, є прожилки-тріщини, заповнені сирною цвіллю блакитнуватого кольору, іноді і зеленого. Потрібно дивитися, щоб не було звичайної цвілі, що з'являється у сиру, що зіпсувався.

Аромат. Молочний, трохи гострий і з відчутним запахом сирної цвілі.

Смак. Терпкий, солонуватий, з легкою пізнаваною гіркуватістю та пряним відтінком.

БРІ

Цей сир з коров'ячого молока - родом із Франції, де протягом сторіч його робили в історичному центрі країни Іль-де-Франс. Придуманий багато сторіч назад, він називається «королем сирів». Визріває від 1 міс. і більше.

Зовнішній вигляд. Дозрілий брі - трохи жовтуватого кольору, з білою пліснявою скоринкою, м'який і тягучий усередині. У більш витриманого сиру на скоринці будуть ясно-коричневі смужки.

Аромат. Варіюється від легкого горіхового до грибного, з гострими нотками. Трохи специфічний і не всім подобається. Щоб брі менше пахнув, розгорніть упаковку і дайте йому полежати. Правда, якщо сир перезрілий, то запах не зникне.

Смак. Злегка різкуватий, схожий на смак камамбера. Але жирність у брі нижче на 25%, і смак більш м'який.

КАМАМБЕР

М'який сир з митою цвіллю. У продажі можна зустріти як більше, так і менше витриманий камамбер. Строк дозрівання - від 3 тижнів, більше витриманим сир стає на 30-35 день.

Зовнішній вигляд. Менше витриманий сир більш щільний, а всередині - білий, як крейда. Якщо ж камамбер зрілий, то на кірці будуть червонуваті плями, а внутрішня частина придбає жовтуватий відтінок. «Текучий» сир - ознака неправильного зберігання або транспортування.

Аромат. Легкий приємний сирний - у незрілого сиру, і гострий - у зрілого.

Смак. Відрізняється гострим, пікантним смаком, що трохи нагадує смак грибів.

РОКФОР

Це найзнаменитіший сир Франції, для виробництва якого використовується овече молоко. Дозріває він від 3 до 5 місяців у спеціальних умовах - у вологих вапнякових печерах.

Зовнішній вигляд. Він маслянистий і має характерні для блакитного сиру прожилки із цвіллю, яких стає більше до центра. Зверніть увагу на упаковку: справжній рокфор буде «позначений» овальною червоною печаткою із зображенням вівці в центрі.

Аромат. Рокфор відрізняється трохи різким запахом, характерним для овечого молока. У ньому не повинно бути кислоти.

Смак. Гострий і пікантний, досить солоний.

ГОРГОНЗОЛА

Італійський сир, який можна назвати «братом» дор блю і дана блю, оскільки вони схожі, лише колір цвілі трохи інший. Молодий сир визріває 2-4 міс., а найбільш дозрілий - рік.

Зовнішній вигляд. Колір горгонзоли - білий або трохи жовтуватий. Є такі ж «тріщини», як і у дор блю, тільки з цвіллю зеленувато-блакитного кольору. Консистенція м'яка.

Аромат. Гострий і пряний, у молодого сиру - з горіховим «відтінком», у більш дозрілого аромат буде більш різким.

Смак. Чим старший сир, тим більш гострим і пікантним буде його смак.

ПАРМЕЗАН

Батьківщина цього твердого сиру - Італія, де його «коронують», як і брі у Франції. Його продають тільки після 12 місяців витримки, а чим старший сир, тим він дорожчий. Строк витримки вказують на упаковці. З часом у пармезану змінюється «характер» - смак і аромат стають більш різкими, більш яскраво вираженими.

Зовнішній вигляд. Дуже щільний шматок сиру кольору пряженого молока. Структура у пармезану зерниста, чимось нагадує щільний шматок воску, що полежав. Підробку завжди можна відрізнити, якщо попросити відрізати шматочок, - «правильний» пармезан ніколи не ріжеться, тому що кришиться при цьому, тому прийнято відколювати від нього шматочки.

Аромат. Своєрідний, але приємний. Не відчувається запаху молока, але точно розумієш, що перед тобою сир. Є легка гострота в запаху.

Смак. Спочатку почувається легка солодкість, у цілому смак середньосолоний, а також трохи щипає язик.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5246 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс