Чи здоровий хліб «Здоровий»?

26 липня 2012

Нарівні із  цукром хліб нерідко обвинувачують у  поширенні епідемії ожиріння. Дійсно, пшеничний хліб містить велику кількість калорій і мало корисних речовин.  Чи значить це, що варто відмовлятися від  хліба взагалі? Чи існують здорові хлібобулочні вироби?

Виробники наперебій заманюють покупців голосними назвами: «Здоровий», «Зерновий», «Дієтичний». Чим більше інформації на упаковці хліба - тим більше плутається споживач.

Вчимося вибирати правильний хліб.

Чим небезпечний білий хліб? Білий хліб, тістечка та солодке печиво провокують підшлункову залозу на посилений викид інсуліну. Дізнайтеся більше про продукти-провокатори. Трохи теорії.

Цільне зерно - пшеничне, житнє та будь-яке інше - складається із трьох основних компонентів: зернова оболонка або висівки, зародок і ендосперм. У процесі обробки висівки і зародок видаляються - у результаті залишається тільки ендосперм, багатий «швидкими» вуглеводами, що легко засвоюються. Клітковина, незамінні жирні кислоти та інші корисні речовини при такій обробці втрачаються.

З ендосперму пшеничного зерна і виходить те саме тонке біле борошно, що використовують для виробництва білих батонів і випічки.

Цільнозерновий хліб.

Справжній цільнозерновий хліб дуже корисний для здоров'я. Він містить приблизно три грами клітковини у кожній скибочці.

Вибрати його досить просто - у списку інгредієнтів пункт «цільне зерно» повинен стояти на першому місці . Це говорить про те, що для виготовлення хліба борошно не було очищене, і в ньому залишилися всі корисні складові.

Зверніть увагу : якщо в складі хліба зазначена «натуральна пшениця» або «натуральне жито», це ще не означає, що хліб цільнозерновий.

Найчастіше такий продукт приготовлений тільки з одного виду борошна, без додавання інших зернових культур. Позначка «натуральний» не гарантує того, що зерно не було очищене від оболонок і зародка.

Звичайне борошно вміє ховатися ще і за такими дивними назвами, як «збагачене борошно», «мультизерновий», «багатозерновий».

Хліб з насінням та горіхами.

Буханець хліба, щедро посипаний насінням або зернятками, може здатися більш здоровим варіантом. Однак не варто забувати, що подібні інгредієнти додають готовому продукту калорійності.

Наприклад, усього десять грамів соняшникового насіння, рівномірно розподіленого в «здоровій» булочці, збільшують її калорійність майже на 60 ккал.

Крім того, насінням, горіхами, сухофруктами та овочевими добавками виробники нерідко маскують хліб зі звичайного білого борошна, видаючи його за дієтичний продукт.

Обов'язково перевіряйте, скільки калорій у булочці з насінням, і шукайте пункт «цільне зерно» у списку інгредієнтів. Якщо він не стоїть на першому місці - відкладіть упаковку: перед вами хліб зі звичайного борошна, тільки більш калорійний.

Жири та інші джерела додаткових калорій.

До складу хлібобулочних виробів нерідко входять і жири - рослинні або тваринні.

Щоб уникнути надлишків жиру, намагайтеся не купувати хліб, до складу якого входять гідрогенізовані рослинні олії, частково гідрогенізовані олії, маргарин або жир кулінарний.

До інгредієнтів, що додають калорійності, належать також патока, цукровий сироп і карамель. Їх нерідко додають в «здоровий» хліб з горішками або сухофруктами. Уважно вивчайте склад!

Сіль. 

Практично в будь-які хлібобулочні вироби додається сіль - не тільки для смаку, але і для того, щоб контролювати діяльність дріжджів у тісті. За різним даними, всього один шматочок цільнозернового хліба містить близько 200 мг натрію. На перший погляд, це небагато, але рекомендована добова доза становить близько 1800 мг цієї речовини, та звичайний раціон не обмежується однією булочкою.

Найменше солі у тому хлібі, у складі якого цей інгредієнт перебуває на останньому місці - і вже точно після борошна та води.

Також важливим є глікемічний індекс того або іншого виду хліба. Ось уже 30 років прийнято брати до уваги і цей момент. (Що таке глікемічний індекс, читайте у наступному номері "Домовика").

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Здоровий хліб, що містить максимальну кількість вітамінів і клітковини, випікається з цільнозернового борошна, до складу якого входять висівки і зародок.

Додавання жиру, горіхів, насіння і сухофруктів робить хліб більш калорійним.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6307 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс