Еко-продукти: як вибирати на ринку

30 серпня 2012

Інтернет-ресурс The Greenville розповідає про те, як вибирати на ринку м'ясо, птаха та молоко. Отже, ви прийшли на ринок. У першу чергу звертаємо увагу на зовнішній вигляд людини за прилавком. Продавця, що пропонує власний товар, легко відрізнити від найманого: він повинен знати про свій товар все, аж до дня народження корови.

М'ЯСО

Продавець повинен знати, звідки воно, як і хто його виготовив, скільки часу вони витратили, поки доїхали до ринку. Якщо надавити на шматок м'яса пальцем і вм'ятина не вирівнюється - значить, м'ясо несвіже. Якщо воно дуже червоне, значить, у нього додавали гормон росту та інші гормони. Занадто волокнисте - значить старе.

Якщо під шматком м'яса збирається занадто багато води, значить, його накачували водою і заморожували, щоб шматок був важчим. Під м'ясом повинно бути небагато природної сукровиці. Але якщо м'ясо вилежало 48 годин, то сукровиці вже не буде.

Якщо вибираємо свинину, необхідно обов'язково подивитися на шкурку. Бліда? Виходить, свині не з приватного господарства, а, швидше за все, з великого свинокомплексу, де перед продажем м'ясо обробляють окропом.

ПТАХ

Найголовніше, на що треба звертати увагу, - це печінка. Якщо вона пухка та бліда, значить, бідного птаха годували антибіотиками.

Уважно дивимося на лапи: якщо перетинки мозолисті, виходить, курка бройлерна і більшу частина життя провела на сідалі. А якщо лапки гладенькі та рівні - значить, дійсно домашня, все життя бігала по двору. Мутні очі птаха говорять про те, що його годували чим потрапило і, швидше за все, птах був нездоровий. Якщо очі прозорі, можна і купити.

МОЛОКО

У великих цистернах не може продаватися молоко з маленького господарства: приватник стільки просто не набере. Значить, молоко з ферми, де живуть біля тисячі корів. Молоко з невеликого приватного господарства зазвичай продається з бідонів або великих пляшок.

Розпитайте продавця, чим він годує своїх корів. Турботливий фермер силос їм не дає, тому що від нього кислотність молока збільшується вдвічі. Але і однією ароматною конюшиною корову годувати не можна. Потрібні і конюшина, і сухе сіно, і натуральне мелене зерно, і свіжа трава. Справжнє сільське коров'яче молоко повинно бути насиченого білого, іноді навіть кремового кольору, адже його жирність досить висока - від 3 до 6%.

Визначити, розбавляли молоко чи ні, можна так: капніть його у склянку чистої води. Крапля гарного молока акуратно опуститься на дно склянки і розчиниться не відразу. На якісному молоці через 5-8 годин зберігання зверху збираються густі, жирні вершки.

КОЗЯЧЕ МОЛОКО

Найкраще те, що майже не пахне. Специфічний запах і смак козячому молоку надають летучі жирні кислоти, які виділяються сальними залозами вимені. Якщо козу утримують у чистоті та ретельно миють вим'я перед доїнням, різкого запаху і специфічного присмаку у молока не буває.

СИР

Жирний сир - однорідної консистенції, злегка мажеться. Нежирний може бути трохи розсипчастим, припустимі незначні виділення сироватки. Колір повинен бути білим або злегка жовтуватим, із кремовим відтінком, але завжди рівномірним.

На жаль, поки у галузі виробництва і маркування органічної їжі порядку немає. А де немає правової основи, багато підробок і обману. Як були зроблені продукти, можна тільки здогадуватися. Нам залишається покладатися на свою уважність і обережність: більше дізнаватися про те, що ми їмо, більше розмовляти з продавцями. Здорова цікавість може зберегти здоров'я всієї родини. Імпортні продукти з маркуванням «еко» і «біо» можна купувати без побоювання: їхня якість зазвичай гарантована. Правда, коштують вони дуже недешево.

У фермерських господарств, як правило, немає грошей на рекламу у ЗМІ, зате вони активно просувають себе через Інтернет. У російському сегменті інтернету багато співтовариств знавців і аматорів органічної їжі; на таких сайтах можна одержати відповіді на питання, а також увійти в компанію зі спільної закупівлі товарів - це заощаджує гроші та час. Таким чином цілком реально перепробувати різні варіанти та знайти собі постійних постачальників, у яких і купувати абсолютно все - від м'яса до петрушки.

ФАКТ НА ТЕМУ

Для продуктів, що складаються з декількох інгредієнтів (наприклад, йогурти), у Євросоюзі та США існує три категорії маркування:

«100% біо» - складається тільки з натуральних компонентів.

«Біо» - містить 95% натуральних інгредієнтів.

«Зроблений з натуральних інгредієнтів» - містить 70% натуральних речовин. При цьому 30% компонентів, що залишилися, не повинні містити ГМО.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 4399 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс