Як вибрати цукати

19 липня 2012

 

Будь-яка ефективна дієта передбачає відмову від солодкого і борошняного. Однак лікарі запевняють, що у жорстких рамках тримати себе не варто і, навпаки, рекомендують балувати себе. Тільки вибирати необхідно корисні ласощі - наприклад, сухофрукти і цукати - але, зрозуміло ж, знати міру у їхньому вживанні. Наприклад, аматорам варто пам'ятати, що калорійність продукту, прямо скажімо, немаленька. Більше того, ягоди, фрукти і овочі, зварені в цукровому сиропі та перетворені у цукати, іноді повністю втрачають свої корисні властивості...

Цукати і сухофрукти майже не найстарші ласощі. Вони були відомі з найдавніших часів і користувалися популярністю і на Сході, і в Росії, і в Західній Європі. На Сході цукати були розповсюдженим способом збереження врожаю в умовах спекотного клімату. А для Росії і Європи цукати були екзотикою, що поставлялася азіатськими купцями до двору правителів і вельмож.

ЩО ТАКЕ ЦУКАТИ?

Цукати - це ягоди, фрукти або овочі, зварені в цукровому сиропі, відокремлені від нього і злегка підсушені.

Якісні цукати, відповідно до Держстандарту, повинні містити не менше 80% сухих речовин і в будь-якому разі не повинні бути схожими на варення. Цукати, що злиплися між собою в єдину грудку - це брак.

ЧОМУ ЦУКАТИ ТАКІ ЯСКРАВІ ТА ГАРНІ

Натуральні цукати виглядають набагато блідішими своїх хімічно підфарбованих побратимів, зате вони корисніші. Мають колір того продукту, з якого вони виготовлені.

Яскравий і неприродний колір цукатам зазвичай надають штучні барвники, які виробники додають у сироп у процесі варіння. На смакових якостях продукту це не відображається, але і користі для здоров'я не додає.

ЧИ КОРИСНІ ЦУКАТИ

Дієтологи обвинувачують цукати у вмісті надлишкової кількості цукру. Так, цукру в них досить багато, але користь все-таки існує - у цукатах міститься велика кількість необхідної для травлення клітковини, а також вітаміни та мікроелементи. Тому інші дієтологи радять замінювати цукерки саме цукатами. Біль-ше того, таке вживання цукатів дозволяє зберегти зуби у дитини здоровими.

ІЗ ЧОГО ЗРОБЛЕНІ ЗЕЛЕНІ ЦУКАТИ

Дуже часто продавці стверджують, що ці зелені цукати зроблені з ківі. Насправді це всього лише фарбований ананас. Точніше, його серцевина. М'які та смачні кільця так і продають - як сушені ананаси, а із жорсткої малоцінної серцевини роблять більш дешеві цукати, які потім несумлінні продавці можуть видати за ківі або, скажімо, манго.

ЦУКАТИ З ОВОЧІВ

Цукати роблять не тільки з фруктів і ягід, але і деяких овочів, наприклад ріпи, моркви, буряків та гарбузів. Але овочі, зварені в цукровому сиропі, повністю висушити досить складно, тому овочеві цукати виробники часто обливають шоколадом. Виходять шоколадні цукерки з соковитою та корисною начинкою.

ЯК ВИБРАТИ ЯКІСНІ ЦУКАТИ

Для того щоб визначити якість цукатів, можна доторкнутися до них рукою крізь целофанову упаковку. Якісні цукати при натисканні не повинні виділяти вологу. У той же час цукати не повинні бути зацукрованими або зайво твердими. Такі цукати можуть з'явитися в результаті порушення технологічного процесу або при тривалому зберіганні.

Купувати цукати краще не на вагу, а в заводській упаковці, це гарантує чистоту продукту, адже вимити їх не можна. На наявність барвників цукати можна перевірити таким чином - помістіть їх в окріп і через деякий час зверніть увагу, чи офарбилася вода. Якщо офарбилася, то цукати не зовсім натуральні. Буває і таке, що вони зовсім розчинюються у воді. Це значить, що фрукт був переварений і нічого корисного у ньому не збереглося.

Буває, що фрукти виварюють у різних есенціях для імітації різних смаків. Такі цукати може видати неприродно насичений запах або смак. Уникайте занадто яскравого кольору цукатів. Справжні цукати повинні бути блідого кольору. Уявіть, якщо фрукт вимочувався або варився в сиропі, а потім був висушений, якого він повинен бути кольору? Саме такого кольору і бувають цукати без шкідливих добавок.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ЦУКАТИ

Зберігати цукати можна в банках у сухому прохолодному місці. Цукати - один з небагатьох продуктів, що зовсім невимогливий до перепадів температур. Якісні цукати і після глибокої заморозки будуть виглядати хоч куди.

ДЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ЦУКАТИ

Цукати використовуються як начинка в бісквітне, кексове, здобне, піскове, дріжджове тісто і як окремий елемент декору для прикраси тортів, тістечок, печива, рулетів, слойок. Для десертів використовується як начинка і декор одночасно.

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ, ХІМІЧНИЙ СКЛАД І ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ЦУКАТІВ

Харчова цінність, %:

- Білки: 3 (г)

- Вуглеводи: 54,5 (г)

Які вітаміни є в цукатах:

- Вітамін PP: 2,1 (мг)

- Бета-каротин: 1 (мг)

- Вітамін A (РЕ): 166,6667 (мкг)

- Вітамін B1 (тіамін): 0,03 (мг)

- Вітамін B2 (рибофлавін): 0,2 (мг)

- Вітамін C: 5 (мг)

- Вітамін PP (Ніациновий еквівалент): 2,598 (мг)

Макроелементи:

- Кальцій: 115 (мг)

- Магній: 92 (мг)

- Натрій: 141 (мг)

- Калій: 2043 (мг)

- Фосфор: 192 (мг)

Мікроелементи:

- Залізо: 3 (мг)

Енергетична цінність (калорійність) цукатів становить 216,4 ккал.

РОЗПОВСЮДЖЕНІ РІЗНОВИДИ ЦУКАТІВ

Цукати з яблук

Цукати з айви

Цукати із груші

Цукати зі сливи

Цукати із черешні

Цукати з вишні

Цукати з горобини

Цукати з абрикосів

Цукати з мандаринів (з мандаринових скоринок)

Цукати з апельсинів (з апельсинових скоринок)

Цукати з лимонів

Цукати з дині

Цукати з гарбуза

Цукати з кавунових кірок

Цукати з моркви

Цукати з полуниці

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9684 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс