Гарбузи проти пирію

17 квітня 2013

Гарна трава пирій, та тільки на городі вона ні до чого. Настільки серйозний цей бур'ян, що ні прополки, ні перекопування не допомагають повністю від нього позбутися. 

Особливо багато пирію буває в суниці. При сильному засміченні доводиться достроково ліквідувати грядки й пересаджувати розетки на нове місце.

Багато шкоди пирій приносить картоплі. Тому борються з ним на картоплі нещадно, підсапуючи та рихлячи міжряддя до повної перемоги.

Разюча живучість цього бур'яну підтримується величезною розмаїтістю. На городах зустрічається більше 60 видів пирію. І з цим бур'яном здавна воювали селяни. 

Одним з найбільш оригінальних способів було виснаження бур'янів спеціальними гнітючими культурами. Зокрема, проти пирію використовували гарбузи. Якщо город заростав пирієм, то перший рік висівали на ньому тільки гарбузи, та погустіше. Високе, велике листя гарбуза відрізають цьому бур'яну доступ до світла. А коренева система гарбуза є настільки потужною, що без зусиль виграє боротьбу за живильні речовини. Тільки поливати його потрібно частіше. 

Крім того гарбузи виділяють особливі речовини, що гнітять кореневища пирію. А якщо якийсь з гарбузів загнив - краще залишити його до весни або навіть закрити в ґрунт при перекопуванні. Гарбузи забезпечують фору своїм насінням при гнитті плодів, виділяючи речовини, що не дають рости бур'янам.

Хоча раціональніше пустити гарбуз на їжу, на соки, а бур'яни придавити спеціальними речовинами - гербіцидами. Шкода, що їхній вибір невеликий. 

В основному продаються препарати на основі гліфосу. У їхньому числі - і найпоширеніший "Раундап". Ним обприскують бур'яни, що зійшли, до сходів. Тобто, якщо вилізли бур'яни, а культурні посіви ще не зійшли - ним можна спокійно працювати. У ґрунті "Раундап" не працює - убиває тільки того, кому впав на лист. Хоча найефективніша обробка проти пирію - восени, коли відтік живильних речовин іде в кореневища. Як би то не було, двосходові гербіциди найкраще працюють по молодим, ще слабким бур'янам. Дорослий бур'ян їм спалити набагато важче.

А є ще ґрунтові гербіциди. Це ті, які вносять у ґрунт. Вони створюють бар'єр, що вбиває всі бур'яни, котрі дають паростки або намагаються пробитися крізь шар ґрунту.

Ґрунтових гербіцидів повно: "Триаллат", "Нітран", "Трефлан", "Вітокс", "Дуал" та інші. Але вони не дозволені садівникам. І не тільки тому, що препарати токсичні. Ефективність ґрунтових гербіцидів нестійка за роками, значно знижується при посушливій погоді, надлишкових опадах і низькій температурі.  Тому дотепер хімічні препарати - лише підмога в боротьбі з бур'янами. І від лопати та сапки поки нікуди не дінешся.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 18067 Подобається: 2 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс