5 кроків до порятунку яблуні

27 березня 2013

Я зіткнувся з захворюванням яблунь. Спочатку утворюються тріщини, потім засихає та відшаровується кора. Листя дрібніє, жовтіє і обпадає. Суцвіття частково засихають, і засохлі частини залишаються, а із запліднених бутончиків розвиваються дрібні виродливі плоди. Лікування уражених хворобою місць приносило лише тимчасовий ефект, і дерево незабаром гинуло.

Кілька років назад я спробував інший метод, і він дав задовільні результати.

На одному з боків захворілого дерева зрізую всі гілки.

Дерево дає з бруньок, що прокинулися, молоді пагони. Вибираю найбільш розвинений із числа зростаючих вище місця щеплення, а якщо його немає вище прикореневої головки, то будь-який кращий, інші видаляю. Тепер розвивається тільки один, а оскільки в місці його відводу немає конкурентів, він посилено росте.

На початку другого сезону зрізую дерево кільцем на пеньок трохи вище відведення залишеного пагона, а сам пагін відтягаю у вертикальне положення. Підсохлий пеньок, трохи не доходячи до стовбура пагона, що розвивається, зрізую на косу і ножем обробляю до появи живих тканин. Замазую садовим варом власного виготовлення. Краще робити обмазку з глини, свинячого жиру та меду, і накладати пов'язку.

Активно зростаючий пагін до кінця другого сезону - вже розвинене дерево, у якого можна формувати крону.

Три-чотири сезону розвитку я обриваю весь цвіт, а потім навантаження на дерево поступово збільшую. Так заміна дерева відбувається за період більш короткий, чим при посадці нового. Кілька дерев замінені у мене вже давно, прекрасно плодоносять і ознак захворювання не проявляють.

Ще раз хочу підкреслити, що таку заміну я практикував на яблунях. Але судячи з того, що сливи більш схильні давати бічну поросль, такий спосіб прийнятний і для них.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7236 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс