Коли сіяти холодостійкі культури

27 березня 2013

Строки посіву насіння визначають за температурними перевагами. За цією ознакою всі культури ділять на три групи.

Холодостійкі – проростати починають при майже нульовій температурі. І хоча ця властивість не має практичного значення (сходи з'являться через 2-3 місяці), зате це дозволяє висівати їх відразу після відтавання ґрунту. А дрібнонасінні культури, як гірчиця, салат та ін., взагалі сіють по мерзлому ґрунті.

Такою ранньою посадкою домагаються іншого - оптимального використання зимової вологи. Варто запізнитися з посівом - і верхній шар пересихає, що для дрібного насіння рівносильно загибелі.

Типові представники цієї групи овочів: капусти, коренеплоди, цибуля ріпчаста, горох і боби, зелені овочеві рослини.

Менш холодостійкі – їх сіють через 5-10 днів після холодостійких. І хоча ґрунт у цей час ще холодний, але за рахунок швидкого настання тепла навесні такий посів саме вгадає з погодою. А в холодну погоду насіння ще тільки буде набухати.

Якщо запізнилися з посівом, сходи прискорюють тим, що висівають у ґрунт пророщене насіння.

Типові представники цієї групи – буряк, помідори, картопля та ін. Для них нормальна температура ґрунту для посіву +6-8°С.

Теплолюбні – їх сіють, тільки коли ґрунт гарненько прогріється (в ідеалі – до +10-12°С). Але іноді доводиться саджати раніше, щоб витримати оптимальну глибину посадки. Особливо якщо в районі часто бувають весняні суховії.

Типові представники - перці, баклажани, квасоля, огірки та ін.

Указати точні календарні строки неможливо, тому що час посівів у різних регіонах відрізняється, та рік на рік не приходиться. Розкид строків посіву у різні роки може становити від 5-7 днів до двох тижнів. Крім того, багато овочевих культур висівають у повторних, літніх, підзимових посівах.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8975 Подобається: 12 | Не подобається: 2  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс