Поливати виноград чи ні?

11 липня 2012

Є різні думки. Одні виноградарі стверджують, що виноград - рослина посухостійка і його можна практично не поливати. Інші впевнені, що без регулярних поливів врожаю не бачити...

Виноград і справді вважається посухостійкою культурою. Його вирощування широко поширене в місцевостях з обмеженою кількістю атмосферних опадів, де рослина виявляє досить високу посухостійкість. Але врожайність при такому вирощуванні не перевищує 2-4 кг з куща. На зрошення виноград дуже добре реагує, при гарному догляді видаючи 20-40 кг з куща!

Мінімальна річна кількість опадів, необхідна для вирощування винограду без поливу, залежить від типу грунту і температурного режиму місцевості. Для вирощування винограду вона має становити мінімум 300-350 мм в рік. При випадінні такої кількості опадів виноград рости може, але в пригніченому стані, врожайність його буде мінімальною, у плодоносіння він вступить лише на шостий-восьмий рік, а не на третійчетвертий.

Про нестачу в грунті вологи для росту рослин можна судити по в'яненню листя. На винограді ця проблема проявляється трохи інакше.

Першою ознакою нестачі вологи для нормального розвитку виноградних кущів вважається всихання країв і окремих місць у вигляді плям на листях.

Друга характерна ознака дефіциту вологи - поява на листках жовтуватого відтінку. Це відбувається через часткове руйнування хлорофілу. Потым починаэ поступово засихати і опадати листя спочатку нижніх, а потім середніх ярусів.

Якщо засуха тривала і супроводжується високою температурою повітря, то засихання листя має масовий характер. Під час дуже тривалої посухи може відбутися повна загибель листя на основних пагонах.

Особливо багато засихає і опадає листя на пагонах, які торкаються поверхні землі або дуже близько до неї розташовані, тому що вони сильніше нагріваються. На пагонах що вегетують засихають верхівки.

Через нестачу вологи зростання ягід сповільнюється і вони не досягають такої величини, як при достатньому зрошенні, загальний врожай знижується. ВеВелика кількість ягід в'яне, зморщується. Деякі грона з ще не зрілими ягодами можуть засохнути частково або повністю. Смак засохлих ягід трав'янистий або кислий. В умовах сильної посухи все грона можуть засохнути.

При гострому дефіциті вологи відбувається передчасне відмирання розташованих у верхніх, найбільш родючих шарах грунту, молодих корінців, яким належить головна роль в забезпеченні рослин поживними речовинами.

Вода може надходити до рослини тільки з глибоких шарів грунту. Але це можливо за умови розвитку потужної, кореневої системи, яка проникає глибоко в грунт.

Для запобігання згубного впливу посухи необхідно застосовувати цілий комплекс заходів. До них відноситься осіння перекопка, регулярне розпушування грунту в міжряддях або їх мульчування, снігозатримання в зимовий час.

У більшості районів вирощування винограду (не тільки промислового, а й аматорського) відчувається брак вологи в грунті. А це, в свою чергу, негативно позначається на розвитку виноградників і їх врожайності. Виправити це становище можна регулярними поливами.

Скільки їх проводити і коли? Багато в чому обсяги та частота поливів залежать від кількості і частоти опадів, що випадають, а також від типів грунтів, на яких росте виноград. Але при постійному дефіциті вологи в грунті і нерегулярному випадінні опадів для повноцінного зволоження виноградників потрібно проводити за сезон до десяти поливів.

Часом початку поливів виноградників що вкривають на зиму можна вважати момент їх звільнення від зимового укриття. На неукривних виноградниках поливи можна проводити з початку квітня. Інтервал між поливами в середньому повинен становити 2-3 тижні і може корегуватися в залежності від кількості опадів, що випадають.

Перший полив проводять відразу після сухої підв'язки пагонів. Його можна поєднувати з підживленням азотними добривами. Обсяг води, що використовується для поливу, буде залежати від обсягу вологи, накопиченої за рахунок випадання зимових і ранньовесняних опадів.

Другий полив необхідний, як тільки довжина пагонів досягне 20-30 см. Це час бурхливого росту пагонів. Споживання вологи дуже велике. Цей полив бажано поєднати з підживленням рослин комплексними мінеральними добривами, що містять азот і фосфор, наприклад аммофоскі.

Третій полив проводять перед початком цвітіння винограду. Нестача вологи в цей час призводить до зрідженості грон і поганого запилення. Сприяти кращому запиленню суцвіть буде поєднання поливу з підживленням мінеральними добривами, що містять бор, солі цинку, сірчанокислий калій і фосфор, мікроелементи.

Четвертий полив необхідно провести після цвітіння. У цей період у рослин найбільша потреба у воді. Полив бажано поєднати з підживленням винограду комплексними мінеральними добривами, наприклад нітроамофоски. Це запобігатиме горошінню ягід у гронах.

Всі перераховані поливи можна поєднувати з підживленням не тільки мінеральними, але і органічними добривами. Наприклад, настоєм ферментованого курячого посліду.

П'ятий полив проводять на початку розм'якшення ягід. У цей зростання. Їх вага багатов в чому буде залежати від кількості вологи в грунті і наявності в ній поживних елементів. Тому такий полив необхідно поєднати з підживленням мінеральними добривами, які не містять азоту (суперфосфатом, сірчанокислим калієм, настоєм попелу з додачею мікроелементів).

Шостий полив бажано провести через 10-15 днів після п'ятого. Особливо важливий цей полив для великоплідних сортів винограду. Проведення його сприятиме інтенсивному зростанню ягід, і вони можуть досягти максимально великих розмірів, властивих тому чи іншому сорту.

Сьомий полив проводять після збирання врожаю. Цей полив бажано поєднати з підживленням виноградника фосфорними та калійними добривами, можна для цього використати витяжку деревного попелу.

Восьмий полив — вологозаряджальний, проводиться він під зиму. Його приурочують до моменту укриття виноградних кущів або після нього. На не укривних виноградниках такий полив також дуже корисний. Накопичення вологи у грунті з осені сприяє кращій перезимівлі рослин, їх коренева система менше уражається низькими температурами.

Як краще поливати? Найпростіший і найбільш доступний спосіб — поверхневий полив. Але виконувати його необхідно по борознах чи канавках, викопаних навколо кущів. Якщо виноградник розміщений на щільних глинистих чи суглинистих грунтах, до нижніх горизонтів яких погано проникає вода, то в цьому разі раціонально облаштувати підземний полив.

В ТЕМУ:

Виноград любить тепло і потребує якомога більше сонця. Але чи може він постраждати від тепла?

Чим тепліше, тим швидше розвивається лоза, швидше накопичується цукор в ягоді і раніше можна зібрати урожай. Однак рослини можуть постраждати від спеки. Особливо в південних областях. Так при температурі повітря +38°С вінорад відчуває серйозний пригнічення, а при температурі +45°С і вище на листях з'являються опіки, відбувається усихання ягід і параліч грон.

Рятують виноградарі від спеки свої рослини освіжаючими поливами, зменшенням ширини міжряддя, обприскуванням «Епін», «Еммуноцітофітом» та іншими антистресовими стимуляторами.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7810 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс