Багатолітники - основа квітника

9 січня 2013

Для оформлення клумб і квітників на заміських ділянках застосовуються різні види квітів - як однолітні, так і багаторічні, морозотривкі та теплолюбні. Суперечки немає, однолітники гарні своїми яскравими фарбами, але все-таки основу змішаних квітників становлять багаторічні квіти.

Гейхера.
Гейхера.

До речі, багатолітники мають ряд переваг перед літниками. Крім декоративного оформлення саду протягом усього сезону, вони дають винятково цінний матеріал для букетів, у той час як зрізку однолітників можна робити тільки в другій половині літа.

Ми цінуємо багатолітники за декоративність, що визначається розмаїтістю форм. Серед них рослини ажурні - гіпсофіла, подушкоподібні - ломикамінь, повзучі - барвінок, живучка, пірамідальні - астильба, дзвіночки.

Красивоквітучі рослини ми любимо за забарвлення та форму квітів. Серед них - монарда, флокси, герані, півонії.

Привабливими є вічнозелені види з орнаментальним, облямованим листям. Наприклад, полин Стеллера цікавий своїм сизо-блакитним листям, а суперпопулярні гейхери взагалі не мають собі рівних за красою візерункового листя.

У квітниках бажане сполучення видів з різними строками цвітіння протягом усього сезону. Як правило, більшість садових багатолітників, на відміну від однолітників, мають коротку тривалість цвітіння.

Ранньовесняні квітучі - це бадан, примули, морозник, чубарки, калужниця, дицентра, флокс шиловидний. З червня по вересень квітує набагато більша кількість рослин: гравілат, купина, буквиця, лілейники, волжанка, ромен та інші.

Якщо ви плануєте створити у своєму саду масивні посадки, купуйте види, що швидко розростаються, які утворять довголітні зарості, групи. До таких рослин можна віднести вербейник, рудбекію, дицентру виняткову, іриси.

І наостанок - де ж рости цій красі? Не варто висаджувати квіти безладно в різних місцях ділянки. Створіть міксбордери, рокарії, клумби.

При виборі рослин ураховуйте їхню висоту, будову пагонів, забарвлення листя і строки цвітіння. І тоді багаторічні квіти будуть радувати вас з весни до глибокої осені.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7202 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс