Хризантема садова. Основні принципи вирощування

12 грудня 2012

Виростити садову хризантему за умови виконання загальних рекомендацій досить просто. Посадіть вкорінену розсаду у горщик і починайте підживлення. Сучасні сорти хризантем самі будуть рости і формуватися в акуратні компактні кущі, якщо ви забезпечите їм необхідний рівень живильних речовин.

Ось основні принципи, які допоможуть вам одержати гарний результат.

1. Посадіть розсаду або вкореніть живець відразу ж після одержання посадкового матеріалу.

Якщо у вас немає можливості провести вкорінення негайно, ви можете протягом одного-двох днів зберігати живець у холодильнику при температурі +0,5-4°С, але це небажано. Посадку та вкорінення завжди виконуйте у вологий ґрунт.

2. Через три дні після вкорінення або наступного дня після пікіровки починайте застосовувати підживлення.

3. Підтримуйте необхідний рівень добрив протягом усього періоду вирощування, особливо протягом фази росту.

4. Більшість сучасних сортів садової хризантеми не має потреби у прищіпці. Іноді можна провести одне прищипування, якщо рослина витягнулася через незадовільні умови вирощування, котрими можуть бути несвоєчасна пікіровка, занадто близьке розміщення рослин, недостатня вологість.

5. Розставте горщики так, щоб рослини не доторкалися одна до одної протягом усього періоду вирощування.

6. Постійно стежте за якістю води і за рівнем добрив.

7. Записуйте всі свої дії, труднощі, що виникають у процесі вирощування, проблеми, погодні умови. Це дасть вам можливість краще спланувати вирощування наступного року.

Укорінення може виконуватися як у касету, так і в контейнер кінцевого діаметра. Чим довше ви плануєте протримати рослини в касетах, тим більшого розміру комірку необхідно вибрати. При вкоріненні безпосередньо у кінцевий контейнер ви заощаджуєте на робочій силі, але при цьому втрачаєте місце у теплиці.

При вкоріненні необхідно посадити живець у землю на половину його довжини. Після чого варто виконати рясний полив і залишити живець на тиждень. Таким чином, коренева система почне «шукати» воду, що позитивно вплине на її розвиток. Бажано провести «затуманювання» живців, але, якщо у вас немає такої можливості, обмежтеся просто рясним поливом.

Не переживайте через те, що під час укорінення старе листя буде покрите ґрунтом. Нові пагони будуть пробиватися крізь землю, поліпшуючи, таким чином, стійкість рослини.

Використання «Кореневину» поліпшить однорідність отриманих рослин. Найпростіший спосіб його застосування, це нанести безпосередньо на живець перед посадкою.

Одним з найбільш значних інструментів впливу на вирощування садової хризантеми є контроль над кліматом.

Досить висока вологість на рівні рослин є критично важливим фактором для набору зеленої маси у вегетативному періоді росту (1-а фаза вирощування). Дуже важливо досягти вологості на рівні 50-70% вранці. Можна підвищити вологість і до 80%, але тільки на короткий період часу.

У міру росту рослин, збіль-шується щільність їхнього розміщення, що може призвести до поразки ботритисом або ризоктонією. Ризик пораження підвищується, коли рослини затемнюються для проходження короткого дня.

Організація оптимальних кліматичних умов є дуже важливою для успішного вирощування хризантеми. Що ми можемо зробити для організації оптимальних кліматичних умов?

У ТЕПЛИЦІ

У травні місяці молоді рослини дуже активно випаровують вологу, що пов'язано з високим рівнем одержуваного світла. Дуже часто у теплиці в цей час знаходяться і літники, які мають потребу у більш сухому кліматі для підтримки якості квітів, у той час як молоді рослини хризантеми вимагають високого рівня вологості. Такі рослини дуже складно вирощувати разом. Якщо ви все-таки тримаєте їх в одній теплиці, то необхідно забезпечити додатковий полив хризантем вранці (0,5 л чистої води на 1 кв.м), що допоможе підтримати на кілька годин необхідний мікроклімат.

У ВІДКРИТОМУ ҐРУНТІ

Клімат поза теплицею дуже важко піддається контролю, але пересиханню рослин запобігти можливо. Особливу увагу цьому факторові варто приділити у вітряну погоду.

Невеликий полив дуже рано вранці і повторний полив близько 9.00 ранку допоможуть запобігти передчасному цвітінню, що може бути спровоковано стресом через пересихання.

Так само як і вологість, правильний полив є запорукою успішного вирощування садової хризантеми. Дуже важко чітко сказати, коли і у яких кількостях необхідно поливати хризантему, тому що полив залежить від погоди, температури та рівня освітленості. Але загальне правило поливу хризантеми можна сформулювати так: поливайте садову хризантему тільки тоді, коли це дійсно необхідно, але не допускайте її зів'янення.

Зів’янення рослини на ранніх етапах вирощування є особливо небажаним, тому що сильно впливає на здатність рослини до розгалуження, і може викликати передчасне формування бутонів.

Перед поливом перевірте ґрунт у горщику. Полив можна виконувати, якщо ґрунт висох на 1/3 горщика. Вирощування у більш сухих умовах забезпечить вам кращий розвиток кореневої системи, що, у свою чергу, дасть вам більш міцну рослину.

Полив повинен бути рясним, щоб 10-15% води виводилося через дренаж, що дозволить запобігти накопиченню солей у ґрунті.

При використанні винятково нижнього поливу, накопичення солей уникнути не вдасться, тому необхідно промити ґрунт перед затемненням рослин, кілька разів провівши полив чистою водою. Цю процедуру можна повторити ще раз за три тижні до очікуваного цвітіння. Щоб підтримати нормальний рівень добрив у ґрунті, необхідно продовжити підживлення помірними дозами добрив відразу після промивання.

ВИСНОВКИ

Використовуйте достатньо води для поливу (10% води повинно вийти через дренаж). Дозвольте ґрунту висохнути на 1/3 горщика, перш ніж виконувати наступний полив. Не допускайте зів’янення рослин. Щотижня перевіряйте кореневу систему. Стан коренів виявляє проблему на 10-12 днів раніше, ніж це робить листя.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10609 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс