Ботулізм - проблема осіння

26 вересня 2012

Заготівля овочів та фруктів на зиму є традиційним заняттям для українців. У багатьох жителів є дачі або садові ділянки, де починаючи з ранньої весни, і до глибокої осені вони копаються в землі, як запеклі городники. Причому це стосується не тільки людей передпенсійного або пенсійного віку. Останнім часом навіть молодь виявляє помітну цікавість до заміського активного відпочинку, а також процесів вирощування сільгоспкультур. Тому юнаки та дівчата допомагають старшому поколінню не тільки саджати ягідники, фруктові дерева, овочі, висівати насіння, доглядати за ними, збирати врожай, але і займатися готуванням запасів.

Але перша трилітрова банка консервованих огірків, закручена дочкою або сином, може в буквальному значенні слова стати останньою. Справа в тому, що бактерії ботулізму виділяють отруту, що вражає всі органи та системи. І навіть незначне відхилення в технології консервування може викликати необоротні наслідки. Що, де і як уникнути? На ці питання відповідає за нашим проханням кандидат медичних наук, лікар-токсиколог Юрій Іванович Марков.

- Труяться домашніми заготівлями часто всією родиною. Варто відзначити, що спори ботулізму потрапляють на поверхні продуктів і у воду із ґрунту, де можуть існувати при звичайних кліматичних умовах більше 12 місяців. Крім того, знищити ботулотоксини дуже складно, гарантовано вони гинуть від пари під тиском, що можливо лише при застосуванні автоклава.

- Якою повинна бути перша допомога при підозрі на ботулізм?

- Жахливі отруєння викликають анаеробні бактерії ботулізму, що живуть у м'ясі або рибі. Учені встановили, що отрута, виділювана даними мікроорганізмами майже в 400000 разів сильніша, ніж отрута гримучої змії. Захисні механізми людського організму можуть бути неспроможними перед ботулізмом. Адже токсини не підвладні ферментам травного тракту, що руйнують більшість отрутних компонентів. Якщо з'явилися перші ознаки нездоров'я, то варто якомога швидше прийняти очисні засоби. Тут найбільш перспективним вважається полісорб - сорбент на основі природного кремнію. Клінічною практикою доведено, що лікарський препарат здатний загальмувати розвиток цього інфекційного захворювання, завдяки вираженому ефекту детоксикації, а також при подальшому прийомі, він може забезпечити благополучний результат хвороби.

- Яким високим є ризик занедужати ботулізмом?

- З одного боку, ботулізмом заразитися складно, тому що ніхто в здоровому розумі та твердій пам'яті, не рахуючи маленьких дітей, які ще погано розуміють, що до чого, не буде харчуватися брудними дарунками природи безпосередньо з грядки. А турботливі мами та бабусі не менше півгодини готують страву, що позбавляє можливості збудників ботулізму проникнути всередину, але не завжди. Як і не рятують рясні добавки у консерви повареної солі та гострих спецій. У кислому середовищі токсини можуть зберігатися протягом декількох десятиліть. Ботулотоксини досить стійкі до різного впливу, у тому числі до холоду, що також відноситься до заморожених продуктів, які до зими заставляються в морозильну камеру. До речі, консерви є найкращим середовищем для існування токсинів ботулізму, тому що в основному використовується герметичний метод закручення, а цим мікробам не потрібна участь кисню. Крім цього, становлять небезпеку і висушені ягоди та фрукти, які так приємно покласти в чай або зварити з них компот, але на токсини в них практично не впливає ультрафіолетове опромінення. Варто відзначити, що занедужати ботулізмом можна навіть при вдиханні токсинів, що приховуються в пилу. Але найчастіше зараження відбувається через забруднені питні джерела або продукти. Зазвичай хвороба розвивається через 2 - 24 години з моменту впровадження інфекційного агента. А важкість перебігу хвороби залежить від часу інкубаційного періоду, наприклад, чим він коротший, тим гірший стан.

- Які симптоми характерні для цього захворювання?

- У перші години при ботулізмі виникає загальна слабкість, потім може з'явитися невелика температура, до якої приєднується головний біль, різкі спазми в животі, що супроводжуються нудотою, блювотою і частим виділенням вмісту кишечнику. Багато пацієнтів відзначають запаморочення, сухість у роті та здуття живота. Після доби понос змінюється запором, а ще пізніше неминуче спостерігаються розлади зорових функцій, такі як нечіткість тексту перед очами, двоїння предметів. А от опущення повік і згладжування складок в області носогубного трикутника - це симптоми, які вже свідчать про частковий параліч лицьових м'язів, тобто про те, що уражена нервова система. Ускладнення ботулізму проявляються у вигляді осиплості або втрати голосу, мають загрозу для життя - удушшя із зупинкою дихання та припинення серцевої діяльності.

- Як ефективніше вивести токсини?

- Варто пам'ятати, що хворий ботулізмом негайно повинен бути відправлений у стаціонар, навіть якщо захворювання протікає легко. Але деякі лікувальні заходи варто провести ще до приїзду бригади «швидкої допомоги». Промивати шлунок лікарі будуть обов'язково, а це можна зробити і сорбентом полісорб у домашніх умовах. Препарат запобіжить подальшому поширенню інфекції. Для чого потрібно приготувати 0,5 - 1% суспензію сорбенту. Приблизно 5-10 грамів порошку розводять на літр води і дають випити хворому, чим рефлекторно і викликається блювота. Таким чином, промивають верхній відділ травного тракту. Для більш повного очищення з такою ж суспензією можна поставити клізму.

- Профілактика, як відомо, - краще лікування. Як же запобігти зараженню ботулізмом?

- Відмінним методом попередження розвитку ботулізму є дотримання певних принципів захисту. Деякі впевнені, що консерви промислового виробництва безпечні, насправді ж, отруїтися і заразитися можна рівною мірою як домашніми заготівлями, так і придбаними в магазині. Тому, якщо немає можливості відмовитися від солінь, потрібно дотримувати таких правил:

1. Ретельно промивати всі продукти від бруду, пилу та дрібних часток землі.

2. Зіпсовані фрукти, овочі, м'ясо тварин і рибу відразу викидати.

3. Зберігати продукти в морозилці холодильника тільки після промивання, а краще і після теплової обробки не менше 30-40 хвилин при високій температурі - 80-100 градусів.

4. При придбанні магазинних консервів оглядати їх: кришки банок повинні бути герметично прилягаючими до країв, тобто плоскими, а не роздутими, самі металеві або скляні ємкості повинні бути чистими, без тріщин і сколів.

5. Для консервування грибів краще застосовувати негерметичний спосіб, наприклад, маринування в бочках з наступним зберіганням ємкостей у підвалі. Для чого прекрасно підходять білі гриби, підберезники, красноголовці, грузді, а також осінні опеньки та маслюки.

А при перших же ознаках отруєння варто прийняти препарат полісорб, а якщо піднімається температура і з'являються описані вище симптоми ботулізму, негайно викликати «швидку».

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9016 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс