Як вберегтися під час «тихого полювання»?

5 вересня 2012

З приходом осені починається сезон активного збору грибів. Справжні «мисливці» за цими делікатесами не тільки знають, де і коли їх шукати, але і вміють заробляти на грибах досить великі гроші. Зате, для аматорів такі пошуки нерідко закінчуються лікарняним ліжком. Незабаром, з'являться і перші жертви грибного полювання. Як не потрапити в їхнє число? Із цим питанням ми звернулися до Лесі Володимирівни Згржебловської, доктора медичних наук, що працює на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л.Шупика.

- Наскільки корисні дикоростучі гриби взагалі?

- У цілому користь грибів - незаперечна. Адже у них міститься багато клітковини, вуглеводів, амінокислот, жирних кислот і ефірних олій, що сприяють роботі шлунково-кишкового тракту. У той же час, лецитин, що міститься у грибах, перешкоджає відкладенню холестерину.

Найбільш корисними вважаються білі гриби, лисички, грузді та підберезники. Лише трохи уступають їм опеньки, моховики та сироїжки.

- Справжні майстри грибного полювання стверджують, що найбільш корисні саме сушені гриби...

- Це дійсно так. Здавна відомі способи майже ідеальної просушки грибів на вітрі, сонці або вогні. Медики переконані, що саме сушені гриби є найбільш корисними. Іноді, через високий вміст білків, їх називають «рослинним м'ясом». Адже навіть у яловичині білків менше, ніж у деяких грибах. У той же час, гриби не є найнеобхіднішим продуктом: вони не містять вітамінів, вуглеводів, жирів. Тому, скоріше, є делікатесом. Вишуканою стравою для гурманів.

- Які ще способи зберігання грибів можна сміливо рекомендувати?

- Крім висушування, що дозволяє зберегти всі живильні та смакові якості гриба, найпоширенішими способами їхнього зберігання є маринування та соління.

Втім, з цими методами необхідно бути обережними. Тому перед консервуванням гриби необхідно ретельним чином очистити від землі, промити, відповідно підготувати кришки і банки.

Стерилізувати гриби необхідно не менше трьох годин, а зберігати - не більше шести місяців у прохолодному місці.

При відкритті банок варто звертати увагу на стан кришок. Головне, щоб вони не були роздутими, оскільки це свідчить про присутність у консервах палички ботулізму, що може викликати серйозне захворювання. У цілому всю консервовану продукцію перед застосуванням рекомендується піддати термічній обробці, щоб знищити отруту, що могла накопичитися під час зберігання.

Сьогодні популярності набуває також заморожування сирих або відварених грибів. Але не варто забувати, що у будь-якому вигляді гриби найкраще засвоюються у здрібненому виді. Тому велику їхню кількість доцільно заготовлювати саме так.

- Чи варто збирати умовно-їстівні гриби?

- Дуже важливо вміти правильно приготувати гриби. Зокрема, перед варінням їх варто промити та вимочити у воді. Особливо уважно варто готувати умовно-їстівні гриби, які обов'язково необхідно проварювати двічі.

- Чи існують обмеження на вживання дикоростучих грибів за віком або статтю?

- Звичайно ж, існують. Найбільш вразливими до отруєння грибами є діти та люди похилого віку, тому їм від грибів краще відмовитися взагалі.

Категорично заборонено вживати гриби людям, що мають захворювання органів травлення, нирок і печінки, оскільки така їжа лише загострює захворювання. Всім іншим гриби вживати можна, але також в обмеженій кількості: не більше 200 грамів - за один прийом.

- Що робити, якщо отруєння вже відбулося?

- Отруєння грибами реєструються в медичних установах України протягом усього року, однак такий пік отруєнь припадає на кінець літа - початок осені. Більшість отруєнь викликана, як правило, вживанням пластинчастих отрутних грибів - бліда поганка, мухомори, помилкові опеньки, дощовики, печериці, які помилково приймають за їстівні.

Отруєння трапляються і умовно-їстівними грибами в результаті неграмотної або неправильної кулінарної їхньої обробки. Однак чимало випадків отруєнь і їстівними грибами, що дає підстави вважати причинами отруєнь і інші фактори: місце збору грибів, вік грибів і т.п.

Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) і в більшості випадків мають «сімейний» характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються запеклі та досвідчені у цій справі грибники.

Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин.

Отруєння грибами протікають набагато важче, ніж інші харчові отруєння, і нерідко ускладнюються в результаті вживання алкогольних напоїв.

Щорічно серед потерпілих від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, у тому числі серед дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звернення за медичною допомогою.

- А чи можна самостійно визначити: їстівні гриби чи ні?

- Швидких і вірогідних способів визначити отруйність або їстівність грибів не існує.

Використання цибулі, часнику, срібних предметів не можуть визначити токсичність грибів. Тільки спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів, або приготовлених з них страв на наявність токсичних речовин.

Крім цього, збір грибів у лісозахисних смугах, біля автодоріг може закінчитися теж небажаними наслідками. У ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини.

До речі, у більшості країн дикоростучі гриби взагалі не вживають як харчовий продукт, тому випадки отруєнь грибами там не спостерігаються.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6731 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс