«Постріл» у спину

20 червня 2012

Дачні роботи в розпалі, і багато хто з нас всі вихідні гне спину на грядках. Один різкий рух, неспритний поворот або нахил - і спину простромлює нестерпний біль. «Простріл» - так у народі прозвали хворобу за назвою люмбаго.

Викликати напад може і довге знаходження у незручній позі, і піднімання важкостей, і різкі нахили. Біль при прострілі завжди сильний, що як би розпирає, може віддавати в живіт або сідниці. Особливо боляче при чиханні або кашлі.

Через якийсь час біль і скутість рухів проходять, а через 3-4 дні залишаються лише погані спогади про захворювання. От тільки не можна все пускати на самоплив. Якщо напад люмбаго трапився в перший раз і не були вжиті відповідні заходи - другий і третій напади не змусять себе довго чекати!

ПОТРІБНИЙ СПОКІЙ

Причиною нападу люмбаго може бути яке-небудь захворювання хребта. Частий винуватець «прострілу» - поперековий остеохондроз. Деформовані міжхребцеві диски зміщуються, і відбувається спазм м'язів, що блокує ушкоджену ділянку, щоб не травмувати її ще більше. Таким чином наш організм захищає нас від більш серйозних наслідків. Ми ж при цьому почуваємо гострий біль і скутість.

Якщо трапився напад, потрібно самому собі прописати повний спокій. Як тільки біль трохи стихне, спробуйте лягти на спину на тверду і рівну поверхню, під коліна покладіть валик. Непогано було б скористатися голчастим аплікатором, що поліпшує кровообіг у м'язах і знімає біль.

Коли напад повністю пройшов, потрібно звернутися до лікаря. Здати аналіз крові, щоб визначити, чи немає запального процесу; зробити рентген, щоб визначити: у якому стані перебуває хребет.

ЗНЕБОЛЮЄМО

Для лікування зазвичай використовують протизапальні препарати: мазі та ін'єкції. Ще лікар прописує вітамін В, що допомагає швидше відновитися ушкодженим нервовим волокнам. Якщо болі сильні та довго не проходять - проводять «блокаду» хребта.

Добре зарекомендували себе при лікуванні люмбаго такі процедури як голковколювання та лікування п'явками. Останній етап лікування - відновлення - це фізіопроцедури та лікувальна фізкультура.

ЯК УНИКНУТИ «ПРОСТРІЛУ»

По-перше, потрібно вести здоровий спосіб життя і правильно харчуватися. Стежте за своєю вагою та носіть правильне взуття (за розміром) - це підтримає ваш хребет у гарній формі. Якщо ви більшу частину часу проводите сидячи - стежте, щоб спина була рівною. Займайтеся фізкультурою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6432 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс