Як засолити скумбрію

29 травня 2013

Скумбрія - морська рибка, цінна своїм найніжнішим м'ясом. Солона скумбрія продається в магазинах, однак, набагато приємніше їсти рибу, приготовлену своїми руками в домашніх умовах.

Особливим смаком володіє малосольна скумбрія. Ось простий рецепт її засолювання: розморожуємо рибу і промиваємо її в проточній воді. Відрізаємо хвіст і голову. Потім розпоруємо живіт і добре її патраємо. Ретельно видаляємо чорну плівку з живота, щоб м'ясо не гірчило. Плавники можна зрізати кухонними ножицями або гострим ножем. Потім розрізаємо тушку риби на порціонні шматочки. Після цього можна приготувати суміш для засолювання скумбрії. Для двох великих рибин буде достатньо однієї столової ложки солі і півтори чайних ложок цукру. Змішуємо цукор і сіль і посипаємо отриманою сумішшю шматочки риби. До посолених шматочків додаємо лавровий лист і складаємо шматочки в пластмасовий контейнер або емальований посуд. Накриваємо посуд з рибою кришкою і ставимо в темне та прохолодне місце. Через 2-3 години скумбрія виділить сік. Цей сік необхідно злити, а рибу залишити засолюватися ще на 12 годин. Шматочки, що просолилися, потрібно промити від зайвої солі і посипати чорним перцем.

Також малосольну скумбрію можна зробити так: візьмемо 2 рибини, гарненько їх попатраємо, розріжемо кожну на 3 частини і покладемо нарізану рибу в посуд пузом догори. Кожний шматочок можна вмочити в рафіновану соняшникову олію. Потім додамо спеції: коріандр, гвоздику, гірчицю, лавровий лист, чорний і запашний перець. Приготуємо розсіл: на півлітра холодної кип'яченої води додамо 3 столові ложки солі й 1 столову ложку цукру. Заливаємо рибу розсолом і прибираємо в холодильник на 2 дні. Можна обійтися і без розсолу й просто засипати рибу сіллю. Сіль при цьому насипають тонким шаром. Додавати солі можна й на око, риба однаково всотає в себе стільки солі, скільки їй потрібно, а зайве завжди можна змити.

Велику скумбрію можна засолити так: береться велика та жирна рибка, її потрібно вимити, відрізати голову та хвіст і добре попатрати. Потім рибку ріжуть порціонними шматочками, обсушують серветкою і натирають сіллю з двох боків. Солі потрібно приблизно 2-3 столові ложки. Натерту сіллю рибу кладуть у контейнер, накривають кришкою й залишають постояти при кімнатній температурі протягом 16 годин. Потім потрібно видалити зі шматочків риби надлишки солі й обсушити їх серветкою. Далі скумбрія натирається чорним меленим перцем і прибирається на пару годин у холодильник.

ЯК ЗАСОЛИТИ СКУМБРІЮ В РОЗСОЛІ

Для того, щоб засолити скумбрію в розсолі, нам знадобляться: 1 свіжа скумбрія, крупна сіль, спеціальна приправа для риби - приблизно 2 чайні ложки, лавровий лист - 5 штук.

Беремо тушку скумбрії, відрізаємо голову й хвіст, патраємо. Потім готуємо розсіл: на 1 літр води візьмемо 3 столові ложки солі, 1 столову ложку цукру, пряності за смаком, змішуємо все в каструлі та доводимо до кипіння. Потім даємо розсолу охолонути і заливаємо ним рибу в посуді для засолення. Через 20 годин скумбрія в розсолі готова.

СОЛОНА СКУМБРІЯ  В МАРИНАДІ

Рибу (3 шт.) почистити від нутрощів і чорної плівки, відрізати голови та плавники і добре промити водою.

3 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, 3 шт. лаврових листи, кілька горошин чорного перцю й 0,5 ч. л. зерен коріандру висипати в каструлю з киплячою водою (1 л) і, помішуючи, кип'ятити 1 хвилину. Потім розсіл відставити з вогню й остудити до кімнатної температури.

Підготовлену рибу викласти в скляний, емальований або порцеляновий посуд і залити розсолом. Риба повинна бути повністю зануреною в розсолі. Посудину з рибою поставити в холодильник на 48 годин.

Тепер рибку будемо маринувати. Для цього цибулю нарізати кільцями. Рибу вийняти з розсолу (він нам уже не потрібний) і нарізати невеликими шматками. 

Готуємо маринад. У каструлю з киплячою водою (1 л) додаємо 2 шт. лаврових листи, кілька горошин чорного перцю, 0,5 ч. л. коріандру, 1,5 ст. л. солі, 0,5 ст. л. цукру й 1 ст. л. оцту, дати покипіти 1 хвилину. Відставити з вогню й остудити до кімнатної температури.

У банку по черзі викласти шарами цибулю і рибу. Залити маринадом і наприкінці додати 60-70 г рослинної олії. Закрити кришкою й поставити в холодильник ще на 1 день. Ваша скумбрія готова.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 51476 Подобається: 2 | Не подобається: 2  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс