Установка вікон: що контролювати

27 квітня 2012

Навіть якщо ви любите все робити своїми руками, монтаж склопакетів краще довірити фахівцям. Ця процедура вимагає спеціальних знань, а головне, відточених навичок. Але поінформованість про деякі нюанси процесу новим господарям вікон зовсім не зашкодить. Своєчасний і компетентний контроль процесу може стати заставою довгого та безтурботного життя з новими вікнами.

Отже, ви вирішили встановити у своєму житлі склопакети.

Відповідально підійдіть до вибору підрядника. Це може бути перевірена велика віконна компанія або індивідуальний приватний підприємець - швидше за все, за рекомендацією знайомих. У будь-якому разі, потрібно перевірити комплект документів: ліцензію на проведення будівельно-монтажних робіт, санітароно-епідеміологічні висновки на продукцію, сертифікати на профіль і комплектуючі. Все це вам повинні пред'явити за першою вимогою, особливо якщо мова йде про велику компанію.

Уважно ознайомтеся з договором. Зверніть увагу, що входить у ціну, що зобов'язані робити замірники і установники, а що ні. Особливо ретельно проаналізуйте, як юридично оформлена відповідальність виконавця робіт.

Гарантія на виріб і установку за договором повинна бути не менше року (чотири сезони). Причому всі можливі недоліки монтажу та виробу в цілому і можливість їхнього усунення повинні бути прописані в договорі.

Припустимо, підрядник обраний. Наступний крок - виїзд замірника.

Виїзд замірника зазвичай включений у вартість установки.

Замірник повинен ретельно поміряти віконний проріз, звернути увагу на матеріал, з якого зроблені стіни.

Із замірником має сенс докладно обговорити, як конкретно буде виглядати вікно, підвіконня, укоси. Досвідчений замірник повинен сам задати вам досить докладні питання.

Якщо замірник підходить до своїх обов'язків формально - це привід засумніватися у правильності вибору підрядника.

Недбалість або некомпетентність замірника може обернутися серйозними складностями з вікном у майбутньому.

Після замірів не можна чіпати віконні прорізи - видаляти штукатурку - це знизить точність вимірів.

Зазвичай конкретні поради щодо моделі вікна і його комплектації в змозі дати компетентний замірник. В цілому, принципи такі:

- не заощаджуйте на системах відкривання віконних рам - бажано, щоб все відкривалося у всіх можливих площинах, потім це не поміняти;

- балконні двері цілком можуть відкриватися тільки традиційно (фрамужне відкривання може згодом стати причиною несправності: петлі почнуть просідати під їх вагою);

- не має сенсу встановлювати трьохкамерний склопакет, якщо за ним буде засклений балкон;

- якщо ви все-таки вирішили зробити частину рам "глухими" (не відкриваються), відкриватися повинна ліва стулка вікна, якщо ви правша, і права, якщо лівша - інакше вікна буде складно мити;

- не забудьте про такий дріб'язок як "гребінка" - вона просто необхідна, щоб фіксувати раму в різних положеннях;

- заздалегідь подумайте про те, як буде здійснюватися вентиляція квартири після установки вікон;

- балконні двері можна зробити повністю скляними (із двох частин, але обидві скляні) - це прикрашає інтер'єр.

Перед початком робіт з установки вікон потрібно відсунути якнайдалі всі меблі і ретельно накрити все поліетиленовою плівкою. У тому числі, в ідеалі, стіни та шафи. Біля вікон і в прохідних місцях під плівку краще покласти ганчірки - це захистить покриття підлоги від подряпин. Підлогу накривають по всій квартирі, меблі тільки в тих приміщеннях, де міняють вікна, і тих, через які будуть носити демонтовані елементи старих рам.

Прорізи в приміщення, де вікна не міняють і куди не будуть заносити сміття, завішують не тільки поліетиленом, але і вологими простирадлами. Це трохи зменшить кількість пилу.

Заздалегідь переконайтеся, що у вашому або сусідньому дворі є спеціальний контейнер для великогабаритного сміття. Якщо його немає, його варто заздалегідь замовити.

Навряд чи хтось добровільно погодиться постійно бути присутнім у квартирі, де міняють вікна. І все-таки, навіть якщо ви знайшли собі на цей час тихий притулок, час від часу варто навідуватися додому - подивитися що і як роблять установники. Останніх, до речі, повинно бути як мінімум двоє.

Що контролювати в процесі установки склопакетів?

Насамперед, огляньте самі склопакети: відсутність тріщин, сколів та подряпин, чистоту боків скла, що знаходяться всередині склопакету, щільність прилягання до рами гумової прокладки. При транспортуванні з вікном могли відбутися самі несподівані речі, навіть якщо споконвічно все було нормально.

Дуже бажано простежити, як укладається утеплювач у порожнечі укосів. Якщо це не зроблено або зроблено не занадто якісно, вікна за периметром можуть почати промерзати або відволожуватися. Адже дерев'яні вікна, які швидше за все були у вас дотепер, допускають виконання "холодних" укосів зі штукатурного розчину або бетону. За рахунок відчутного внутрішнього простору між рамами вони створюють повітряну подушку. Склопакети з металоконструкцій цією властивістю не володіють.

Перевірте якість запінювання та наявність ПСУС (попередньо стислої ущільнювальної стрічки, що саморозширюється). Утеплююча монтажна піна, котру використовують для монтажу вікон, у незахищеному стані схильна до руйнування. Внаслідок через пару років можуть початися продування і промерзання за периметром вікна. Стрічковий герметик захищає піну від УФ-випромінювання, діючи на зразок мембрани, і дозволяє вікну стояти довгі роки.

Якщо ви замовили укоси з гіпсокартону, зверніть увагу, щоб він був вологостійким (зелених кольорів). Також простежте, щоб декоративне покриття на нього накладали в три етапи, першим з яких повинна стати ґрунтовка

Добу після установки вікно повинно простояти у закритому виді без навантаження на підвіконня.

Що контролювати, коли вікно вже встановлене (бажано до початку опоряджувальних робіт)

Знову переконайтеся, що на вікні не з'явилися тріщини, відколи та подряпини.

Між стіною і підвіконням (якщо ви міняли підвіконня) не повинно бути щілин. Ті, що з'явилися при монтажі (зазвичай плиту обрізають, щоб не довбати стіну), повинні бути щільно загерметизовані.

Стулки, що відкриваються, не повинні заїдати при закриванні. У повністю закритому положенні вікно повинно бути герметичним (це простіше перевірити в холодну пору року).

Ручка вікна повинна очевидно фіксуватися у кожному положенні - поворотного і відкидного механізму.

При відкриванні та закриванні рама не повинна видавати стороннього шуму.

Якщо ви замовляли установку зовнішнього дощового відливу, він повинен бути на місці і якісно закріплений.

   Переглядів: 6205  

Також у розділі «Ваш дім»

  • Метелики від Пола Вілінскі

Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс